Home Algemene info Zomerski

Zomerski

0
Zomerski
Arctisch in Riksgransen.

Zomer en ski gaan perfect samen. En neen, de zomer hoeft niet noodzakelijk slecht nieuws te betekenen voor wintersporters. Ben je niet gek van zonnige terrasjes en zomerse cocktails, aarzel dan niet om je skispullen boven te halen en je opnieuw richting sneeuw te begeven. Op zoek naar zomerski? Hier kan je in de zomer terecht.

Gletsjers

Voor wintersporters staan gletsjers synoniem voor sneeuwzekerheid en het hele jaar door skimogelijkheden. In de regel kun je het hele jaar door skiën op gletsjers. In de zomer is het overigens vaak heerlijk om ’s morgens een paar uur op de latten te staan en ’s middags gewoon van de zon te genieten in het dal. Hou er rekening mee dat de meeste skigebieden toch wel even de deuren sluiten voor onderhoud aan infrastructuur en pistes. Informeer je vooraleer je richting Alpen trekt.


Voor een compleet overzicht van alle gletsjerskigebieden in Europa kan je hier terecht.

Gletsjer in Chamonix
Gletsjer in Chamonix
Scandinavië
Noorwegen

In Noorwegen stopt het winterseizoen eigenlijk nooit echt. De drie grootste Noorse zomerskigebieden zijn Stryn, Galdhøpiggen en Folgefonna, gelegen op gletsjers of hoge bergen. Van mei tot en met augustus komen sneeuwliefhebbers hier aan hun trekken. De hele zomer kun je hier aan je snowboard-, ski- of langlauftechniek werken, ijsgletsjers beklimmen, een duik in bergmeertje nemen, raften, hiken, cruisen op de fjorden of relaxen in de zon.

Stryn

Stryn is het grootste zomerskigebied en ligt aan de Jostedalsbreengletsjer, vlakbij de op de Unesco Werelderfgoedlijst vermelde Geirangerfjord. Er zijn twee liften naar een hoogte van bijna 1600 meter boven zeeniveau. De zeven afdalingen variëren in moeilijkheidsgraad en trekken snowboarders, beginnende skërs en twin tip-skiërs van over de hele wereld.

Galdhøpiggen

Het hoogst gelegen skigebied van Noorwegen ligt op de Juvbreen gletsjer op 2469 meter boven zeeniveau. Zelfs in de zomer ligt hier poedersneeuw. Dit skigebied heeft een lift en is vooral geschikt voor snowboarders, alpine-skiërs en telemarkers. Langlaufen is mogelijk op de dichtbij gelegen Sognefjell hoogvlakte.

Folgefonna

De Folgefonna nabij Jondal is de op twee na grootste gletsjer van Noorwegen en ligt op 1200 meter boven zeeniveau. In Folgefonna komen voornamelijk freestyle-skiërs en snowboarders die sprongen oefenen in de halfpipe. Dankzij de langlaufpaden tot op 1640 meter boven zeeniveau, zijn er ook veel langlaufers.

Noorwegen
Noorwegen

Echte avonturiers sturen we graag richting het hoge noorden van de Scandinavische landen. Reken niet op pistes of infrastructuur maar neem je stijgvellen en alpinistenmateriaal mee en duik overdreven steile couloirs in. Ook in Ijsland of Groenland kun je eigenlijk het hele jaar door terecht. En vermits het in de zomer hier nooit donker wordt, kan je zelfs na middernacht nog gaan heli- of toerskiën.

Arctisch in Riksgransen.
Arctisch in Riksgransen.
Zuidelijk halfrond

Wil je een echt winters gevoel, temperaturen diep onder het vriespunt en verse sneeuw, dan staat je een lange reis te wachten. Op het zuidelijk halfrond begint de winter immers nu. De eerste sneeuw is gevallen, temperaturen hebben een duik genomen en de skigebieden worden langzaam maar zeker operationeel. Het grote voordeel is dat de pistes in Chili en Argentinië vaak erg rustig zijn en de sneeuw van uitmuntende kwaliteit.

Chili

3 Valles

Valle Nevado, El Colorado en La Parva vormen samen skigebied 3 Valles en is de grootste aaneengesloten skiregio in het zuidelijk halfrond. Met 107 kilometer pistes op vaak grote hoogte (tot 3670 meter) kun je ervan uitgaan dat de sneeuwcondities uitstekend zullen zijn. De liften zijn modern en er zijn pistes voor skiërs en snowboarders van elk niveau. Ook freeriders en freestylers komen hier prima aan hun trekken.

Portillo

Het oudste skigebied van Zuid-Amerika biedt 45 kilometer pistes, bereikbaar met veertien liften. Ook hier ski je op grote hoogte. Portillo is een klein en rustig gebied waar je zelden aan liften moet aanschuiven. Voor elk wat wils in Portillo, tot bijzonder steil offpiste terrein voor freeriders. Hou er echter rekening mee dat er weinig slaapplaats voorhanden is.

Laat het sneeuwavontuur van Koen als inspiratie voor jouw trip naar Chili dienen.

Chili
Chili
Argentinië

Cerro Catedral

Met 120 kilometer pistes en vijftig afdalingen is Cerro Catedral een van de grotere skigebieden in Argentinië. Alle niveaus skiërs en snowboarders komen hier aan hun trekken. De pistes worden bediend door snelle en moderne liften. De uitzichten over de dalen, ravijnen en meren zijn ronduit prachtig. Cerro Catedral is erg regelmatig gastheer voor verschillende internationale freestyle-evenementen.

Las Leñas

De hoge ligging maakt Las Leñas een erg sneeuwzeker skigebied. En wat meer is, Las Leñas staat bekend om zijn uitstekende poedersneeuw. Veel expert freeriders komen naar Las Leñas voor de diepe pow, steile afdalingen en lange couloirs.

Wij trokken – tijdens een heuse Belgische hittegolf – naar Patagonia om te gaan freeriden.

Powderquest Argentina
Powderquest Argentina
Nieuw-Zeeland

Echt wel helemaal de andere kant van de wereld, ligt Nieuw-Zeeland. In Nieuw-Zeeland nemen de mogelijkheden, skigebieden en pistes jaar na jaar toe. De skigebieden zijn niet zo uitgebreid als we hier in de Alpen gewend zijn, maar de omgeving compenseert dat ruimschoots. Alpine-ski, snowboarden, langlauf, heliski, … alles kan in Nieuw-Zeeland. Het skiseizoen op het zuidereiland loopt van begin juni tot begin oktober, op het noordereiland van eind juni tot half november.

Karlien Abbeel in Nieuw-Zeeland
Karlien Abbeel in Nieuw-Zeeland (Oreli B. Photography)