Skihulp voor Haïti

27/01/2010

 

Afgelopen week kreeg Europa te maken met kalme, maar koude weercondities. Dit is goed voor het behoud van de huidige sneeuwcondities, en de beperkte verse sneeuwval zorgt ervoor dat de kwaliteit in de meeste skigebieden prima blijft. In Noord Amerika kreeg vooral het westen te maken met hevige sneeuwbuien.

Skihulp voor Haiti
Na de hevige aardbevingen die recentelijk in Haiti toesloegen heeft Moving Mountains Chalets in Steamboat Springs besloten een helpende hand te bieden. Het Amerikaanse skigebied doneert 5% van alle geboekte lodge-inkomsten aan Artsen zonder Grenzen, voor het hulp in Haiti.

“Het initiatief weerspiegelt onze core waarden. Steamboat is een betrokken gemeenschap en we hopen dat meer skigebieden en wintersportbedrijven zich bij onze actie ´Ski Aid´aansluiten. Zo laten we het publiek zien dat we, ondanks de uitdagende economische toestand, ons gezamenlijk inzetten om mensen te helpen die serieuzere zorgen hebben, dan of er morgen weer verse sneeuw valt”, aldus Heather Craigen, Vice President van Moving Mountains.

Volgens www.skiinfo.be beschikt Steamboat momenteel over voldoende sneeuw, 99 cm in het dal en 122 cm op de hoger gelegen pistes. Afgelopen maandag ontving het resort nog 10 cm verse poedersneeuw.

Oostenrijks dal onder Duitse Wet
Het is weer begonnen te sneeuwen in Oostenrijk en Duitsland, meer sneeuw wordt morgen verwacht en in het weekend. Met name de Oostenrijkse provincies Vorarlberg, Tirol en Salzburg mogen zich op nieuwe sneeuw verheugen, bij temperaturen tot wel -20°C. De Mölltalergletsjer beschikt over de dikste sneeuwlaag, terwijl Sölden afgelopen week de meeste sneeuw mocht ontvangen (25cm), daarentegen ontving het Kleinwalsertal de meeste sneeuw op één dag (17cm).
Een van de eerste Alpenskigebieden die u vanuit de Benelux bereikt is dit Oostenrijkse Kleinwalsertal. Dit is het grootste Oostenrijks/Duitse skigebied met 52 liften en 74 pistes in alle moeilijkheidsgraden. Het dal ligt in de Oostenrijkse provincie Vorarlberg, maar omdat het dal uitsluitend via Duitsland bereikbaar is valt het sinds 1891 onder der Duitse economische wetgeving.

“Vroeger kon men dan ook met zowel Oostenrijkse Schilling als met Duitse Marken betalen. Menig cameraploeg heeft destijds opnames gemaakt van de telefooncellen waar tegelijk met twee aparte geldgleuven, één voor de Schilling en de ander voor Marken”, aldus Rolf Köberle, Marketing Manager van Kleinwalsertal Tourismus. “ Vandaag de dag kunt u hier echter grenzeloos skiën, zonder paspoortcontroles halverwege de afdalingen naar het Duitse Oberstdorf. Actueel ligt er 80cm sneeuw op de Nebelhornpistes, voor het einde van de week wordt verse sneeuw verwacht.”

Iglodorp voor St Moritz
In Zwitserland dezelfde condities als Oostenrijk, Elm ontving afgelopen week 30cm verse sneeuw. Disentis, Davos en Saas Fee ontvingen 12-15 cm ieder. Andermatt beschikt over de dikste sneeuwlaag met 210cm, gevolgd door Saas Fee en St. Moritz met enkele centimeters minder.

Deze winter zijn er in Europa 7 skigebieden Iglodorpen verrezen, elk dorp is gebouwd met minimaal 3000 ton sneeuw om de Iglo´s stormvast te maken. Naast Gstaad, Davos-Klosters, Zermatt, Engelberg, de Zugspitze en Grandvalira in Andorra, wordt nu ook voor het eerst een Iglodorp in St. Moritz geopend.

Profiteer van prima sneeuwcondities in februarivakantie
In Frankrijk houden de koude temperaturen de sneeuwkwaliteit prima in orde. Er is weinig nieuwe sneeuw gemeld, uitgezonderd een hevige sneeuwbui in de Vogezen. Over het algemeen ontvingen de Franse skigebieden 10-20 cm. Meer sneeuw wordt morgen (donderdag) verwacht.

Laurie Martin Communications Officer van Montgenèvre zei tegen www.Skiinfo.be, “Er zijn momenteel uitstekende sneeuwcondities in Montgenèvre met 220cm op de top en 160cm in het dal. Het hele gebied is sinds eind december geopend. Ook de verbindingen met ´Voie Lactée / Milky Way´ zijn open, en dat is niet altijd het geval rond deze tijd van het jaar. De aankomende februarivakantie zal skiërs de mogelijkheid geven te profiteren van prima sneeuwcondities. Het sneeuwt geregeld sinds midden december en het seizoen verloopt prima, met tevreden wntersporters”.
Chamonix beschikt over de dikste sneeuwlaag van Frankrijk met 390 cm op de hoogste pistes. Flaine beschikt over 265cm, La Clusaz over 260cm en La Grave over 250cm.
Reus bezoekt Fernie
Hevige sneeuwval langs de complete Americaanse Westkust heeft enorme sneeuwhoeveelheden achtergelaten in de meeste skigebieden. In het Noorden ontving Whistler meer sneeuw, met de Olympische Winterspelen in aantocht. Whistler ontving bijna 10 meter sneeuw tot dusver gedurende het gehele seizoen. Mede Olympisch host Cypress Mountain had ook te kampen met dooi en regen, daarmee werden de snowboard- en freestyle disciplines bedreigt, gelukkig nu ook weer verse sneeuw voor Cypress Mountain!
Een gigantische weergave van The Griz, de reus van Fernie, is net in het resort aangekomen en is klaar voor installatie. Het laatste bezoek de reus dateert alweer van 2 jaar geleden, toen liet hij zijn skistokken achter, waarschijnlijk ´s werelds langste met een lengte van 25 feet. De reus zal toch snel zijn skistokken moeten opzoeken in Fernie, want er ligt momenteel meer dan twee meter sneeuw, zowel op de top als in het dal.

Belgische langlaufpistes weer open
Als gevolg van het aanhoudende koude weer, en de recentelijke sneeuwval (10cm op 24 januari), heeft een aantal Belgische langlaufgebieden weer haar loipen geopend. Er kan gelanglaufd worden op de Hoge Venen bij Baraque Michel en Mont Spinette. Iets verderop is ook Losheimergraben geopend voor wintersporters bij circa 10cm sneeuw. Hopenlijk kunnen binnenkort ook andere (alpine) gebieden heropenen, want koude temperaturen houden aan en meer sneeuw is verwacht later deze week.
Bron: www.skiinfo.be

Highlight

Getest! Helly Hanssen Alpha 4.0 Jacket & Alpha Lifaloft Pant

12/05/2024
Of we een jas en broek van Helly Hanssen willen testen? Zeker weten. Dit Noorse...

Skiën in de lente

29/03/2024
Wanneer we naar boven kijken lijkt het nog niet zo, maar de lente staat voor...
 

Volg Wintersportgids.be

Mis niets! Volg ons op social media voor het laatste nieuws en leuke winacties!

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor onze newsletter en blijf op de hoogte van toffe winacties en het laatste wintersportnieuws!

Er ging iets mis. Probeer nog een keer.
Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief