Lawinerisico 4 in de Pyreneeën

05/02/2010

 

Sinds afgelopen vrijdag heeft Skiinfo.be meer dan 50 Powderalarms verzonden voor Franse skigebieden. Het hevigst sneeuwde het in de Pyreneeën sneeuwde, waar skigebieden tot 1 meter verse sneeuw ontvingen afgelopen weekend. De sneeuw blijft vallen, en de pistecondities zijn uitstekend, er is wel een groot lawinegevaar voor offpiste-skiërs.

Vincent Doutres Business Manager van Espaces Cautersts vertelde Skiinfo: “In Espaces Cauterets hebben we een uitstekende sneeuwkwaliteit. Deze week viel er één meter sneeuw in 48 uur. Het skigebied is helemaal veilig, alleen is er voor de zekerheid 15% van de pistes voor extra veiligheid gesloten. Deze pistes liggen in een uiterst gevoelig gebied. Als gevolg van de hevige sneeuwval van de laatste dagen is het lawinerisico verhoogd naar schaal 4 op 5 in alle skigebieden in de Pyreneeën. De 20.000 skiërs die Cauterets tijdens de februarivakantie bezoeken mogen zich op een prima sneeuwtapijt verheugen.”

Veel sneeuw dus voor de Pyreneeën, van Spanje tot Andorra en Frankrijk. Spaanse skigebieden melden sneeuwhoogtes tot 225 cm. Baqueira en Formigal hebben momenteel 110-124 pistekilometer geopend. Vanuit de Sierra Nevada worden sneeuwhoogtes tot 3 meter gerapporteerd.

70 cm sneeuw in Sauerland

Hevige sneeuwval in de Noordelijke Alpen, waar Avoriaz 60 cm nieuwe sneeuw. Chamonix Mont-Blanc meldt 420cm. Alpe d´Huez beschikt over 320 cm en Flaine 282 cm. Ook in de Zwitserse Alpen verse sneeuw, tot 2 meter sneeuw voor Filzbach – Kerenzerberg in afgelopen week. De meeste skigebieden ontvingen tussen 30 en 60 cm, waaronder Crans Montana, 4-Valleien en Saas Fee.

Oostenrijks skigebied St. Anton melde gisteren nog 15 cm sneeuw, Skiwelt, Kitzbühel, St. Johan en vele andere ontvingen 20 cm sneeuw eergisteren. Afgelopen week ontving het Kleinwalsertal 75 cm sneeuw, en St. Johan 60cm.
Alpsee Bergwelt en Grasgehren in de Allgäu meldden afgelopen zondag een halve meter sneeuw. Gisteren ontving het populaire Oberstdorf nog 20-30cm verse sneeuw. De grootste sneeuwval werd echter waargenomen in het Sauerland, waar Giller-Hilchenbach gisteren in een keer 70 cm sneeuw mocht bijschrijven, iets eerder deed ook Medebach dit al.

Sneeuwrijke winter voor Ardennen
Niet een van Europa´s meest bekende skibestemmingen, maar vooral populair onder Vlamingen en Nederlanders zijn de ski- en langlaufgebieden in de Ardennen. Hier worden momenteel uitstekende sneeuwcondities gerapporteerd, met sneeuwval tot 35cm in één keer.
De Belgische gebieden Mont Spinett, Signal de Botrange, Mont Rigi, Baraque Michel, Rocherath Eifel Ski Zentrum, skipiste Spa en Ovifat Alpine Resort ontvingen afgelopen week tot 50 cm sneeuw. Dezelfde gebieden voeren de lijst sneeuwhoogtes aan met hoeveelheden tot 50-60cm.
“Het is alweer een hele tijd geleden dat we een sneeuwrijke winter als deze hebben meegemaakt in de Ardennen, er wordt van genoten en aan wintersport gedaan – de lokale bevolking maar ook toeristen genieten van de sneeuwlaag in de natuurrijke omgeving”, aldus Lennert Van Loo Countrymanager voor Skiinfo.be
Ook in Schotland … meldingen van meer verse sneeuw, zoals in Caringorm waar de beste sneeuwcondities zijn. Het skigebied beschikt over een sneeuwlaag tot 150cm. Alle 5 skigebieden zijn open en klaar voor aankomende schoolvakantie.

Cypress Mountain strijdt tegen de dooi
Voornamelijk goed nieuws voor Noord Amerika, waar het koude weer heerst aan zowel de West- als de Oostkust. Veel skigebieden melden 15-50 cm nieuwe sneeuw.
De sneeuwcondities in Whistler, waar de Olympische sfeer al goed te proeven is, zijn uitstekend. Hoewel de snowboard en freestyle locatie Cypress Mountain nog steeds vecht tegen de dooi. Vrachtwagens voeren continu sneeuw aan om het wegsmeltende sneeuwtapijt aan te vullen.
Bron: www.skiinfo.be

Highlight

Getest! Helly Hanssen Alpha 4.0 Jacket & Alpha Lifaloft Pant

12/05/2024
Of we een jas en broek van Helly Hanssen willen testen? Zeker weten. Dit Noorse...

Skiën in de lente

29/03/2024
Wanneer we naar boven kijken lijkt het nog niet zo, maar de lente staat voor...
 

Volg Wintersportgids.be

Mis niets! Volg ons op social media voor het laatste nieuws en leuke winacties!

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor onze newsletter en blijf op de hoogte van toffe winacties en het laatste wintersportnieuws!

Er ging iets mis. Probeer nog een keer.
Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief