Belgische skiërs 3 uur vast op berg wegens lawinegevaar.

18/02/2010

 

Een groep van negen skiërs uit België heeft woensdagmiddag op de Wannekopfe berg in het Oostenrijkse Warth waarschijnlijk de schrik van hun leven beleefd. Ze zaten er drie uur vast op de zuidzijde van de berg die bij de plaatselijke bevolking bekend staat als uitermate gevaarlijk wegens constant lawinegevaar. Dat melden verschillende Oostenrijkse kranten donderdag.

De groep, die het gebied niet goed kende, had er de sporen van een skiër gevolgd die voor hen de berg was afgeskied. Ze kwamen evenwel aan de zuidzijde van de Wannekopfe berg terecht. Wat de Belgen niet wisten is dat de zuidzijde eigenlijk verboden terrein is voor skiërs wegens het nagenoeg constante lawinegevaar.

Er is langs deze zijde dan ook nergens een geprepareerde skipiste te vinden. De Belgen konden geen kant meer uit. De enige optie was naar beneden. Het afdalen verliep zeer moeizaam door onder meer enkele zeer steile stukken.

De Belgen die niet waren uitgerust met lawine-piepers werden opgemerkt door enkele plaatselijke bewoners. Ze verwittigden onmiddellijk de reddingsdiensten. Deze konden vanwege het extreme lawinegevaar echter niet veel meer doen dan lijdzaam toekijken en hopen dat er geen lawine zou ontstaan.

Na meer dan 3 uur raakte de groep Belgische skiërs uiteindelijk veilig en wel van de bergflank.

Vorig weekend – nog voor er 2 Belgische skiërs in een lawine terechtkwamen in Kleinwalsertal – stond er een uitgebreid artikel in De Standaard over het gevaar van lawines. We kunnen er niet genoeg op hameren om voorzichtig te zijn!

Highlight

Getest! Helly Hanssen Alpha 4.0 Jacket & Alpha Lifaloft Pant

12/05/2024
Of we een jas en broek van Helly Hanssen willen testen? Zeker weten. Dit Noorse...

Skiën in de lente

29/03/2024
Wanneer we naar boven kijken lijkt het nog niet zo, maar de lente staat voor...
 

Volg Wintersportgids.be

Mis niets! Volg ons op social media voor het laatste nieuws en leuke winacties!

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor onze newsletter en blijf op de hoogte van toffe winacties en het laatste wintersportnieuws!

Er ging iets mis. Probeer nog een keer.
Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief