The North Face Ski Challenge in Chamonix

03/03/2010

 

Afgelopen weekend vond de voorlaatste internationale stop van deze toonaangevende wedstrijd voor jongeren plaats in het hartje van de Mont Blanc streek, met name in Argentiëre, een gehuchtje van het grote en bekende Chamonix. De mensen van Skisluts.be waren van de partij om verslag uit te brengen. De weersvoorspellingen zagen er niet al te belovend uit: weinig zon en veel neerslag! Voor de freeride kan een lekker pak verse sneeuw geen kwaad, maar voor de freestyle is een zon op een mooi windloos parcours altijd wel mooi meegenomen.

Een Belgische delegatie van 6 mensen, waaronder 3 deelnemers waren donderdag al in Argentiëre om zich voor te bereiden op de wedstrijd die zaterdag en/of zondag zou plaatsvinden. Echt veel freestyletraining is er niet aan te pas gekomen. De weergoden lagen gewoonweg te dwars. De young Belgian guns van het Airborne Freeski team hielden zich dan maar bezig in de bossen van Argentiëre. Er lag namelijk 40 cm verse pow en er waren een hele hoop geuntrashte cliffs en tracks.

Na twee dagen boscrossen was de tijd voor de wedstrijd gekomen. Op zaterdag werd elke rider omstreeks 8u aan de liften beneden in Argentiëre verwacht, nadat ze zich allemaal een dag ervoor al ingeschreven hadden in Chamonix village. De cameraploeg van de organisatie was aanwezig, en de Skisluts afgevaardigde was uitgerust met fototoestel en lenzen.

Zoals in het introductie artikel van The North Face Ski Challenge reeds uitgebreid uiteengezet zijn er twee disciplines in deze competitie, de freestyle en de freeride. Omdat de weerman niet al te veel goeds voorspelde voor zondag werd er besloten om alles op zaterdag te laten plaatsvinden.

In de voormiddag begon men met de slopestyle (freestyle). Iedere rider kreeg 2 runs, de beste run telde mee. De beste rider(s) uit zijn categorie won en ging door naar de finale. Het parcours bestond uit drie kickers in lijn, een table, een flat box en een flat rail. Het was vooral belangrijk op die eerste drie kickers mooie afgewerkte tricks neer te zetten.

Het niveau lag erg hoog in Chamonix. We zagen verschillende gestylede cork 7’s en cork 9’s, super flatspins 5, en andere te vette tricks. De slaagkans van onze Belgen om deze internationale stop op hun naam te zetten was, gezien het internationale niveau hier, niet erg groot. Niettemin stonden er drie zeer gemotiveerde landgenoten aan de start!

Robbe Nelissen had een echte baaldag en had al materiaalpech na zijn eerste trainingsrun. Dries Lemmens liet zien dat hij top in België is, maar ook hij kon zich helaas niet in de top 5 plaatsen. Bij de juniors zagen we wel een sterk opkomende Ward Nelissen. Deze 14-jarige gunner deed meermaals een mooi 720 over de eerste kicker en was op die manier goed vertrokken voor de andere twee kickers, hij werd uiteindelijk vijfde. De intussen gevestigde waarde Rino Vervaet presteerde ook niet slecht en eindigde deze stop op een mooie vierde plek. Dit verdient opnieuw een dikke proficiat!

In de backcountry (freeride) gebeurde er niet al te veel noemenswaardige dingen. Ze kregen allemaal een pittige helling voorgeschoteld en iedereen kon zijn eigen route uitstippelen. Spectaculair was het zeker niet, maar het deed ongetwijfeld pijn aan de benen.

De wedstrijd werd uiteindelijk gedomineerd door het Franse skitalent. Voorlopig blijft het bij een selectie van Dries Lemmens en Rembert Notten van de vorige stop in Flachauwinkl. De volledige officiële resultaten zijn hier te downloaden. Het volledige foto-album is hier of op de Skisluts Facebook fanpagina te bekijken.

Afsluiten doen we met de video-edit die de organisatie zelf gefilmd en gemonteerd heeft. Enjoy en spot onze landgenoten!

Op 26-28 maart zal de finale van THE NORTH FACE® SKI CHALLENGE presented BY GORE-TEX® plaatsvinden in Val Thorens. See you all there!

Volledig foto – en videoverslag is online terug te vinden op http://www.skisluts.be/blog/980 !

Highlight

Getest! Helly Hanssen Alpha 4.0 Jacket & Alpha Lifaloft Pant

12/05/2024
Of we een jas en broek van Helly Hanssen willen testen? Zeker weten. Dit Noorse...

Skiën in de lente

29/03/2024
Wanneer we naar boven kijken lijkt het nog niet zo, maar de lente staat voor...
 

Volg Wintersportgids.be

Mis niets! Volg ons op social media voor het laatste nieuws en leuke winacties!

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor onze newsletter en blijf op de hoogte van toffe winacties en het laatste wintersportnieuws!

Er ging iets mis. Probeer nog een keer.
Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief