European Open geplaagd door stormweer

08/03/2010

 

Afgelopen week vonden in Laax de European Freeski Open plaats. Aan de start van de kwalificaties drie belgen: Timo De Bondt, Nicolas Elshout en Katrien Aerts. Zowel slopestyle als halfpipe stonden bij alledrie op het programma. Eerst waren er de kwalificaties voor de slopestyle. Zich plaatsen voor de volgende ronde zou moeilijk zijn, maar onze Belgen hadden als doel voor henzelf een mooie run neer te zetten. En dat deden ze alle drie redelijk.

Timo had overall een goede run, mooie rails en op de jumps deed hij Unnatural 540, switch 900 en een flatspin 5. Jammer genoeg miste hij hier en daar zijn grabs. En aangezien dat heel belangrijk is bij de jury, was Timo zijn score iets te weinig om door te gaan. Nicolas Elshout was de volgende aan de beurt. Nicolas is geen specialist op de rails. Hij hield het bij gewone basistricks. Hij had dus wat punten goed te maken op de jumps. En daar liet hij zien wat zijn specialiteit dan wel is, openen met een cork 720, dan zijn gekende dubbel sideflip en op de laatste jump nog een 900. Maar aangezien de railsectie voor 50% van de score stond, kwam Nicolas ook iets te kort om zich te plaatsen voor de finales.

Na de mannen was het dan de beurt aan Katrien. Katrien reed in haar eerste run op save. Gewoon een score neerzette. In de tweede run ging ze er voor en ze startte dan ook sterk. De rails proper afwerken, dan deed ze twee mooie 360’s met grab en op de laatste kicker ging ze voor een 540. Ze landde die, maar bij de landing ging één ski uit. Katrien wist zich nog recht te houden en kwam niet ten val. Maar de jury keurde de sprong toch af en er was serieuze puntenaftrek. De score van Katrien haar eerste run zou dus beslissend zijn. En die was net 1plaats tekort om de finale te halen. Een beetje pech dus voor haar.

De Belgen zouden het dus in de halfpipe moeten gaan bewijzen! Katrien en Nico leggen zich daar een beetje op toe, maar Timo ging van start zonder veel verwachtingen.
Bij de jongens waren er twee heats van zo’n 22 riders, daarvan gingen er 16 door naar de volgende ronde. Niet gemakkelijk op dit niveau, maar toch een haalbare kaart.
Nicolas Elshout ging er in zijn eerste run al voor, maar spijtig ging het net mis op zijn 900. In de tweede run nam hij zijn kans wel. Hij werkte zijn run volledig af zoals gepland. Met back to back 540, een 900 en een alley-oop 540: zijn beste run die hij ooit neerzette. Hij ging dan ook verdiend door naar de volgende ronde.

Timo is meer een slopestyle fan dan een pipe rider. Maar hij profiteerde van de fouten van anderen in zijn heat. Aangezien er niet zoveel moesten afvallen, was het voldoende om een redelijke score neer te zetten. Dat deed Timo dan ook en hij kon, verbaasd over zichzelf, ook door naar de volgende ronde.

Bij de dames ging het er anders aan toe. Hier geen 16, maar slechts 6 van de 20 die naar de finales mochten doorgaan. Niet gemakkelijk dus, maar Katrien was zeer gemotiveerd en zou zich zomaar niet laten doen. Al vanaf het begin van de opwarming ging Katrien vlot door de pipe. Haar eerste run was al direct voldoende voor een goede score, die ze in haar tweede run zelfs nog verbeterde. Katrien wist een mooie complete run neer te zetten, met verschillende 540’s en grabs in al haar hits. Dat werd beloond door de jury en Katrien werd tweede in deze kwalificaties. Een zeer mooi resultaat. Ze wist zelfs de zilveren medaille winnares van de X-games achter zich te laten.
De volgende dag zouden dan de halve finales en finale gehouden worden. Maar toen kwam heet stormweer het mooie liedje verstoren! Veel te veel wind maakte het te gevaarlijk voor de freestylers. De organisatie stelde eerst uit, probeerde dan even een wedstrijd te houden, maar moest uiteindelijk toch alle finales definitief annuleren. Zeer jammer voor onze Belgische riders, die niet verder de kans kregen om te bewijzen wat ze waard waren.

Highlight

Getest! Helly Hanssen Alpha 4.0 Jacket & Alpha Lifaloft Pant

12/05/2024
Of we een jas en broek van Helly Hanssen willen testen? Zeker weten. Dit Noorse...

Skiën in de lente

29/03/2024
Wanneer we naar boven kijken lijkt het nog niet zo, maar de lente staat voor...
 

Volg Wintersportgids.be

Mis niets! Volg ons op social media voor het laatste nieuws en leuke winacties!

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor onze newsletter en blijf op de hoogte van toffe winacties en het laatste wintersportnieuws!

Er ging iets mis. Probeer nog een keer.
Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief