Katrien Aerts en Rembert Notten laten van zich horen in Zinal

25/03/2010

 

Afgelopen weekend werd er in Zinal de ‘Zinal freeride’ gehouden. De deelnemers krijgen vier flanken af te werken waarvan de beste drie scores in rekening worden gebracht. Daarna gaan dan de beste 10 heren en de eerste 5 dames door naar de finale. Punten verdien je door een zo moeilijk mogelijke lijn te kiezen, vloeiend naar beneden te skiën en cliffdrops in je run te steken. Het is dus een voordeel als je de flank goed kent. Onze Belgen waren al een dagje op voorhand naar Zinal afgereisd om de flanken goed te leren kennen, zodat ze de ‘locals’ het vuur aan de schenen konden leggen!
Op de dag van de kwalificaties was het zeer warm en de zon stond volop op de sneeuw. Dit maakt dat het lawinerisico in de loop van de dag enorm kan stijgen. De sneeuw smelt en word zeer zwaar en kan dan gemakkelijk beginnen schuiven. De organisatie wou dan ook de kwalificaties zo snel mogelijk afwerken.
Katrien Aerts, Jurgen De Grauwe en Rembert Notten, skieden van de ene flank naar de andere om er een run neer te zetten. Toen ze aankwamen bij de vierde en laatste flank werd die net gesloten. Er had zojuist een deelnemer in een kleine lawine gezeten, gelukkig zonder gevolgen, en de organisatie besloot niet meer risico te nemen en de kwalificaties te beëindigen. Het lawinerisico was te hoog.
Maar ze hadden elk drie scores en dat was normaal voldoende. ’s Avonds werd de uitslag bekend gemaakt. Jurgen de Grauwe werd een beetje tegenvallend 69ste , maar de eer bij de mannen werd hoog gehouden door Rembert Notten. Hij had zich als 7de kunnen plaatsen! Een schitterend resultaat. En een finale plaats. Bij de dames moest Katrien Aerts ook niet onder doen en zij kwam zelfs gelijk met een andere dame aan de leiding op basis van drie runs.

De dag erna voor de finale was het weer helemaal omgeslagen. Mist en sneeuw maakte het onmogelijk om een finale te houden. Voor het eindresultaat werden de resultaten van de kwalificaties erbij gehaald. Omdat de kwalificaties vroegtijdig werden beëindigd en de meeste deelnemers slecht drie runs hadden gedaan iv vier werden slechts de twee beste runs in rekening gebracht. Hierdoor kwam Katrien uiteindelijk op de tweede plaats terecht. Een zeer knap resultaat. Ook Rembert keerde met zijn 7de plaats goedgezind terug naar huis.

Highlight

Skiën in de lente

29/03/2024
Wanneer we naar boven kijken lijkt het nog niet zo, maar de lente staat voor...

Getest! Helly Hanssen Alpha 4.0 Jacket & Alpha Lifaloft Pant

12/05/2024
Of we een jas en broek van Helly Hanssen willen testen? Zeker weten. Dit Noorse...
 

Volg Wintersportgids.be

Mis niets! Volg ons op social media voor het laatste nieuws en leuke winacties!

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor onze newsletter en blijf op de hoogte van toffe winacties en het laatste wintersportnieuws!

Er ging iets mis. Probeer nog een keer.
Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief