Ideale omstandigheden in Sauerland voor besneeuwing

25/11/2010

 

De winter komt! En hij neemt een beetje sneeuw mee, ijskoude temperaturen en prima omstandigheden voor een vrijwel complete besneeuwing van de skigebieden in de Wintersport-Arena Sauerland.

De sneeuwmachines kunnen in principe vanaf donderdag al op volle toeren draaien. De liften zijn echter –als het al mogelijk is- slechts hier en daar open.

De paar centimeter sneeuw die Vrouw Holle de eerste helft van de week uit haar kussen heeft geschud, zijn bij lange na niet toereikend voor een paar lekkere swings op de carvingski’s. De liftexploitanten moeten een handje helpen. De temperatuur zakt naar verwachting donderdag zodanig, dat het overal koud genoeg is om sneeuw te maken. Om een goede kwaliteit sneeuw te maken moet het minstens twee graden onder nul zijn. Bij vochtige lucht liefst nog een paar graden kouder.

Volgens de weersvoorspellers valt er vanaf woensdag minder sneeuw en dalen de temperaturen verder. Zodra de noodzakelijke vorst is ingetreden, beginnen de sneeuwmachines hun werk. Het is onzeker of al komend weekeind voldoende sneeuw geproduceerd is om te kunnen skiën.  Volgens de meteorologen blijft de koude minstens tot midden volgende week. De meeste exploitanten benutten deze vorstperiode om een sneeuwvoorraad aan te leggen, zodat ze daar met de kerstdagen gebruik van kunnen maken.

Voor aanstaande zaterdag en zondag is de kans op wintersport dus ongewis. Hoogstwaarschijnlijk kan het wintersportseizoen in het grootste deel van het skigebied van start gaan, met uitzondering van die gebieden waar geen sneeuwmachine is. Toch kun je in het laatste weekeind van november al de eerste winterbelevenissen opdoen. Bijvoorbeeld door een winterwandeling over al enigszins witbestoven bergen. De sneeuwkanonnen spuwen op tal van plaatsen hun ijskoude, witte kristalregen in het rond.
Op de bobsleebaan Winterberg start het ijsseizoen gelijk met een internationaal evenement. Op de FIBT InterContinentalCup Skeleton treden 44 deelnemers uit 11 landen tegen elkaar in het strijdperk. Op 27 november staan spannende races op het programma. Dan strijden jonge, supergemotiveerde sporters om fracties van seconden in het koude ijskanaal, in de hoop zo de sprong naar het wereldcupniveau te maken.
Als de liften in het tweede adventsweekeind open gaan, kunnen de gasten heel wat nieuws  verwachten. De exploitanten hebben in totaal rond 8,5 miljoen geïnvesteerd in liften en in sneeuwzekerheid. Zo heeft de skiliftcarrousel Winterberg –vlak bij de bobsleebaan- een grote, nieuwe besneeuwingsinstallatie gekregen. De lift bij de Bremberg beschikt nu over  een nieuwe 6-persoonsinstallatie en bij Rauher Busch is de 4-persoonsstoetjeslift nu afkoppelbaar. Daardoor kunnen gasten gemakkelijker in- en uitstappen. Verder is er geïnvesteerd in pistenverlichting, modernisering van de skihutten en uitbreiding van de kinderskiparadijsjes.

Door de openstelling van de nieuwe rondweg rond Olsberg, zijn gasten uit de richting Ruhrgebied of de regio’s Münster, Paderborn en Bielefeld met de auto nu nog sneller in het hart van het wintersportgebied.

Dagelijks actuele informatie over de sneeuwtoestand en de liften in het wintersportgebied is te vinden op www.wintersport-arena.de.

Achtergrond:
Met 150 liftinstallaties, 280 hectare aan pisten en rond de 300 kilometer aan hoogwaardige langlaufloipen is de Wintersport-Arena Sauerland de toonaangevende wintersportregio ten noorden van de Alpen. Hoofdthema is hier sneeuwzekerheid. Zo’n 300 sneeuwmachines besneeuwen bij elkaar een oppervlakte van 140 voetbalvelden. Het wintersportseizoen loopt in deze regio in de regel van begin december tot eind maart. De gasten kunnen zich uitleven op 70 besneeuwde pisten met een totale lengte van 50 kilometer. Ook is er een 8 kilometer lange besneeuwde langlaufloipe. De wintersportgebieden hebben in de periode vanaf 2001 laten zien dat in de praktijk dankzij de besneeuwing in deze regio wintersport van december tot en met maart mogelijk is. Van de tot dusver 65 miljoen die hierin is geïnvesteerd, heeft de deelstaat Nordrhein-Westfalen in het kader van het Masterplan Wintersport-Arena 4,3 miljoen bijgedragen. In het afgelopen seizoen bezochten rond 1 miljoen wintersportgasten deze regio. De skigebieden waren 130 dagen achtereen geopend.
Topevenementen in het komende seizoen:
25  – 28 november FIBT InterContinental Cup skeleton, Winterberg
04  november – 05  december Viessmann wedstrijdrodel Wereldcup, Winterberg
09  – 12  december FIBT Bobslee- & skeleton Europacup, Winterberg
27 – 29  december Duitse kampioenschappen Nordic Sprint, Willingen
28 – 30  januari FIS wereldcup skispringen in Willingen
08  – 09  januari Duitse Bobsleekampioenschappen; vrouwen- en mannenbobslee, Winterberg
16  januari Kids- on- snow-festival, Neuastenberg
21  – 23  januari FIBT Bobslee- & Skeleton Europees kampioenschap en wereldbeker, Winterberg
22 -23  januari Chill-and-Destroy snowboard- en Freestyle-Festival, Neuastenberg
05 -06 februari Duitslandbeker Langlaufen, Girkhausen
06  februari nostalgische skiwedstrijd, Neuastenberg
Zomer 2011 Sneeuwbalslacht wereldkampioenschap, Winterberg

Highlight

Skiën in de lente

29/03/2024
Wanneer we naar boven kijken lijkt het nog niet zo, maar de lente staat voor...

Getest! Helly Hanssen Alpha 4.0 Jacket & Alpha Lifaloft Pant

12/05/2024
Of we een jas en broek van Helly Hanssen willen testen? Zeker weten. Dit Noorse...
 

Volg Wintersportgids.be

Mis niets! Volg ons op social media voor het laatste nieuws en leuke winacties!

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor onze newsletter en blijf op de hoogte van toffe winacties en het laatste wintersportnieuws!

Er ging iets mis. Probeer nog een keer.
Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief