ECC vergelijkt skipasprijzen

03/12/2010

 

Het ECC (Europees Centrum voor de Consument) vergeleek de prijzen van de skipassen in 197 skigebieden verspreid over 20 Europese landen. Voor een zo correct mogelijke analyse, verdeelden ze de skigebieden in 5 categorieën.

Om de vergelijking te vergemakkelijken en omdat de prijzen vaak afhankelijk zijn van de grootte van het gebied, werden de skigebieden in 5 categorieën ondergebracht, naargelang het aantal kilometers skipistes waarover ze beschikken:

  • 1-10 km
  • 11-25 km
  • 26-50 km
  • 51-100 km
  • meer dan 100 km

Helemaal representatief is het onderzoek helaas niet, omdat lang niet alle skigebieden hebben deelgenomen. Zo kwamen de meeste antwoorden uit Tsjechië, waar er amper wintersporttoeristen uit België en Nederland naartoe trekken. Frankrijk, toch wel een van de populairste bestemmingen voor Belgische skiërs, is dan weer ondervertegenwoordigd met 6 skioorden. Opvallend is ook dat het merendeel van de onderzochte skioorden behoren tot de eerste 2 categorieën (maximum 25 km pistes). Voor wintersporters uit de lage landen zijn dat niet meteen interessante bestemmingen, omdat zij vaak voor een week op wintersport trekken. Op 25 km skipistes ben je dan wel heel snel uitgekeken.

Toch betekent een wintersportvakantie een serieuze hap uit het gezinsbudget. “Een gezin met twee kinderen dat een weekje wil gaan skiën en overnacht in een driesterrenhotel met half pension, moet al gauw rekenen op minstens tweeduizend euro, skipas inbegrepen. Maar dat is zonder de reiskosten, de lunch of snack op de skipiste, laat staan de eventuele huur van de skilatten of de skilessen voor de kinderen gerekend”, aldus De Standaard. Wie echter een beetje rondkijkt, zal merken dat er best wel koopjes te doen vallen door de speciale kortingen voor gezinnen.

Uit het rapport kun je wel een aantal interessante tips halen. Een dagpas in het Duitse Feldber, een ideale shortski bestemming, kost amper 27 euro. Daarvoor krijg je dan wel 50 km skipistes voorgeschoteld. Bij gebieden met meer dan 100 km skipistes scoren toppers als Val Thorens, Les 2 Alpes, Courchevel en Livigno heel goed. De prijzen voor een dagpas liggen er onder de 40 euro.

Met een zesdaagse skipas voor 2 volwassenen en 2 kinderen ben je dan weer het goedkoopste af in het Duitse Oberstdorf. Voor 574 euro kun je met zijn vieren 6 dagen skiën in het gebied, dat met 120 km aan skipistes zeker voldoende afwisseling biedt.

Het volledige rapport kun je downloaden via deze link.

Highlight

Getest! Helly Hanssen Alpha 4.0 Jacket & Alpha Lifaloft Pant

12/05/2024
Of we een jas en broek van Helly Hanssen willen testen? Zeker weten. Dit Noorse...

Skiën in de lente

29/03/2024
Wanneer we naar boven kijken lijkt het nog niet zo, maar de lente staat voor...
 

Volg Wintersportgids.be

Mis niets! Volg ons op social media voor het laatste nieuws en leuke winacties!

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor onze newsletter en blijf op de hoogte van toffe winacties en het laatste wintersportnieuws!

Er ging iets mis. Probeer nog een keer.
Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief