Husky sledehonden in Les Portes du Soleil

13/12/2010

 

Van 8 tot 12 januari vindt in de Franse Alpen de Grande Odyssee plaats. Deze grootste hondensledewedstrijd ter wereld is een groots spektakel voor zowel de deelnemers als toeschouwers.

De beste mushers (hondenmenners), afkomstig uit tien verschillende landen zullen in tien loodzware etappes een parcours van 1000 kilometer afleggen. Van 8 tot 12 januari zijn de dorpen Morzine, Avoriaz, Les Gets en Châtel /La Chapelle d’Abondance het decor voor de etappes door het skigebied van Les Portes du Soleil. Deze vinden overdag en ’s nachts plaats, waarbij de musher zelf dient zorg te dragen voor een nachtbivak in het hooggebergte. In La Chapelle d’Abondance vindt de start ’s middags plaats op 9 januari. Het parcours leidt dwars door het skigebied, waarvan 80% buiten de geprepareerde pistes. Voor nieuwsgierige wintersporters zijn er vele uitkijkpunten om de race te volgen; deze zijn te voet, op ski’s, op raquettes of met langlaufski’s te betreden. Bovendien wordt elk dorpscentrum voorzien van een megascherm waarop de verrichtingen ‘live’ te volgen zijn.

Dopingcontrole sledehonden
Elke musher is in het bezit van zo’n 14 tot 16 honden. Bij elke etappe wordt vooraf bepaald met hoeveel honden er maximaal gestart en minimaal gefinished kan worden. Zo heeft de musher de gelegenheid om vermoeide honden bij de ‘checkpoints’ te ‘droppen’, zoals dat officieel wordt genoemd of mee te nemen in de slee. Bij elke hond is een onderhuidse chip ingebracht, die door de zeven dierenartsen langs het parcours kan worden ingelezen. Dat deze wedstrijd een uiterst serieuze aangelegenheid is geeft wel de dopingcontrole aan, voor zowel hond als musher evenals het te winnen prijzengeld van in totaal $ 100.000! Meer informatie op http://www.grandeodyssee.com/ .

Speciaal Husky arrangement
Om dit unieke event van dichtbij te beleven biedt Het Frankrijk Huis een speciaal 3- of 5 daags Husky ski-arrangement, in La Chapelle d’Abondance met aankomst op 8 januari. Verblijf met ontbijt en diner in een leuk hotel, dat op slechts 200 meter van de start ligt en een hondenslee tocht is inbegrepen. Weekendarrangement inclusief vlucht en transfer v.a. € 325 p.p. Meer informatie, kijk op http://www.frankrijk.nl/.

Highlight

Getest! Helly Hanssen Alpha 4.0 Jacket & Alpha Lifaloft Pant

12/05/2024
Of we een jas en broek van Helly Hanssen willen testen? Zeker weten. Dit Noorse...

Skiën in de lente

29/03/2024
Wanneer we naar boven kijken lijkt het nog niet zo, maar de lente staat voor...
 

Volg Wintersportgids.be

Mis niets! Volg ons op social media voor het laatste nieuws en leuke winacties!

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor onze newsletter en blijf op de hoogte van toffe winacties en het laatste wintersportnieuws!

Er ging iets mis. Probeer nog een keer.
Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief