Sauerland klaar voor topwinter

14/12/2010

 

Met de Europese kampioenschappen bobslee en skeleton en het wereldkampioenschappen skispringen zijn de ogen van de internationale sportwereld ook deze winter weer gericht op de Wintersport Arena Sauerland.

Maar niet alleen deze hoogtepunten van het seizoen zijn reden om deze regio te bezoeken. Topevenementen zoals de sleehondenwedstrijden, het Kids-on-Snowfestival, het Chill-and-Destroy snowboard- en freeskifestival en de “ Siurlänner skiloap” bieden een boordevol afwisselend evenementenprogramma met voor elk wat wils.

Dolle pret voor de skidwergjes
Ouders en kinderen kijken al vol verwachting uit naar het Kids-on-snowfestival dat dit jaar op 16 januari plaats vindt in het Postwieseskigebied in Neuastenberg. Daar leert het kroos spelenderwijs en met veel lol de eerste stappen met de lange latten te zetten in de witte wereld. De bovenste Postwiese in het skigebied is van 10.00 tot 15.00 uur één grote skischool voor kinderen tussen vier en elf jaar met creatieve spelletjes en parcours, poorten en speeltoestellen. In deze grote winterse speeltuin oefenen. De kinderen onder leiding van een ervaren skileraar het glijden, roetsjen, balanceren en springen. Zo boeken ze al snel hun eerste successen, bijvoorbeeld door de titel te winnen van de snelste skiër, of technisch de beste bij de reuzenslalom voor kinderen.

Hoogtepunt: Europees kampioenschap met Wereldcup
De beste bobsleeërs en skeletonners van het continent melden zich van 17 tot 23 januari voor de FIBT Europese bobslee- & skeletonkampioenschappen met Wereldcup in Winterberg. Hier verdringen zich de journalisten en camerateams om van dit evenement wereldwijd verslag te doen. De bezoekers beleven live van heel dichtbij de flair van de bobslee- en skeletonsport. De wedstrijden worden omlijst door attractieve avondprogramma’s in de EK-feesttent .

Jonge “scene” gaat de strijd aan
De opkomende generatie uit de snowboard- en freestylescene wacht koortsachtig het Chill & Destroy Snowboard- en freeskifestival af, dat op 22 en 23 januari in het skigebied Postwiese in Neuastenberg wordt gehouden. Dit is voor hen het podium om hun kunnen te tonen; niet alleen voor het grote publiek en een vakkundige jury, maar ook aan de talentenscouts die uit alle windstreken naar Winterberg zijn gekomen om de sterren van morgen te ontdekken. Maar bovenal draait het hier om een enorme hoop plezier in het professioneel uitgevoerde Stylefish.de-Funpark met al zijn obstakels en fun-elementen. Een tourstop hier is overigens inclusief “girl-rating”. BBQ en een vette After-Contest-Party maken het geheel compleet.

De beste springers ter wereld
Hier komt de top van de wereldranglijst aan de start: bij het skispringen op de Willinger Mühlenkopfschans om de FIS- wereldbeker in het kader van de TelDaFax-Team-tour. Van 28 tot en met 30 januari vliegen hier de atleten als adelaars, toegejuicht door ruim 30.000 fans. Spannend is de vraag hoe de DSV-springers zullen presteren. Maar een ding staat vast: de stemming op het evenement zal er goed inzitten, mede dankzij de vlotte presentatie van dit evenement dat ook op supergrote beeldschermen naast de schans te volgen is.

Op grootvaders latten
Met dansende rokken en veterschoenen, bindingen met riempjes en sprongen over zelfgemaakte schansen. De bezoekers aan het Postwieseskigebied in Neuastenberg wanen zich op 6 februari in overgrootvaderstijd. Dan vindt alweer de zesde editie plaats van deze historische skiwedstrijd. Alles is tot in detail verzorgd. Sportromantiek met een knipoog, een beeld van het charmante begin van de huidige breedtesport.

Beauties op vier poten
De sterren van het 37e internationale sledehondenwedstrijd op 12 en 13 februari 2011 zijn ware schoonheden. Niemand kan de elegantie ontgaan van de husky’s, hun vrolijke geblaf, en hun drang om te rennen; in vaktaal “Desire to go”. De oudste sledehondenwedstrijd van Duitsland in de Kuhlenloipe in Winterberg biedt klassen van het een-honds Skjöringspan tot de open hondenklasse met tien of meer husky’s. Een “dierlijk” hoogtepunt, niet alleen voor “musher” van over de hele wereld, maar ook voor het publiek.

Langlaufplezier voor iedereen
Geen smoesjes meer bij de 13e Siurlänner skiloap op 13 februari: “de lange latten op”, is het parool voor hobby- en recreatiesporters, scholieren en jongeren. De internationaal uitgeschreven Volkslanglauftoer voert 36 kilometer lang over de toppen van de Rothaarkamm, van Bad Fredeburg/ Rimberg tot naar Grafschaft / Schanze. Als grootste breedtesportevenement van zijn aard in NordrheinWestfalen voert de Siurlänner skiloap de lijst aan van geliefde evenementen. Hier komen zelfs prominenten op af. Dat is niet in de laatste plaats te danken aan de fantastische uitzichten die in de zuivere hoogtelucht als extraatje de skidag veraangenamen.

Actuele informatie over liften, sneeuwhoogten en baanverlichting op: www.wintersportarena.de.

Achtergrond:
Met 150 liftinstallaties, 280 hectare aan pisten en rond de 300 kilometer aan hoogwaardige langlaufloipen is de Wintersport-Arena Sauerland de toonaangevende wintersportregio ten noorden van de Alpen. Hoofdthema is hier sneeuwzekerheid. Zo’n 300 sneeuwmachines besneeuwen bij elkaar een oppervlakte van 140 voetbalvelden. Het wintersportseizoen loopt in deze regio in de regel van begin december tot eind maart. De gasten kunnen zich uitleven op 70 besneeuwde pisten met een totale lengte van 50 kilometer. Ook is er een 8 kilometer lange besneeuwde langlaufloipe. De wintersportgebieden hebben in de periode vanaf 2001 laten zien dat in de praktijk dankzij de besneeuwing in deze regio wintersport van december tot en met maart mogelijk is. Van de tot dusver 65 miljoen die hierin is geïnvesteerd, heeft de deelstaat Nordrhein-Westfalen in het kader van het Masterplan Wintersport-Arena 4,3 miljoen bijgedragen. In het afgelopen seizoen bezochten rond 1 miljoen wintersportgasten deze regio. De skigebieden waren 130 dagen achtereen geopend.

Topevenementen in het seizoen:
27 – 29 december Duitse kampioenschappen Nordic Sprint, Willingen
28 – 30 januari FIS wereldcup skispringen in Willingen
08 – 09 januari Duitse Bobsleekampioenschappen; vrouwen- en mannenbobslee, Winterberg
16 januari Kids- on- snow-festival, Neuastenberg
21 – 23 januari FIBT Bobslee- & Skeleton Europees kampioenschap en wereldbeker, Winterberg
22 -23 januari Chill-and-Destroy snowboard- en Freestyle-Festival, Neuastenberg
05 -06 februari Duitslandbeker Langlaufen, Girkhausen
06 februari nostalgische skiwedstrijd, Neuastenberg

Highlight

Getest! Helly Hanssen Alpha 4.0 Jacket & Alpha Lifaloft Pant

12/05/2024
Of we een jas en broek van Helly Hanssen willen testen? Zeker weten. Dit Noorse...

Skiën in de lente

29/03/2024
Wanneer we naar boven kijken lijkt het nog niet zo, maar de lente staat voor...
 

Volg Wintersportgids.be

Mis niets! Volg ons op social media voor het laatste nieuws en leuke winacties!

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor onze newsletter en blijf op de hoogte van toffe winacties en het laatste wintersportnieuws!

Er ging iets mis. Probeer nog een keer.
Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief