Ski in freerideparadijs Andermatt

26/12/2010

 

Andermatt, gelegen op 1.440 m, is één van de sneeuwzekerste Zwitserse skigebieden en ligt op slechts op 7 uur rijden (circa 700 km) van Brussel. Het Zwitserse skioord trekt vooral freeriders, die kicken op de lange en steile hellingen van de Gemsstock.

Het dorpje Andermatt wordt volledig ingesloten door drie grote bergpassen: de Sint-Gotthardpas, de Furkapas en de Oberalppas.

Deze in het verleden zeer moeilijk te bereiken vallei was strategisch goed gelegen en dus werden er logischerwijs vele veldslagen geleverd. De rijke geschiedenis van Andermatt en zijn vallei kan ontdekt worden via enkele interessante musea.

Tot kort voor de Wereldoorlog II was Andermatt een zeer gekend mondain oord met maar liefst drie ‘Grand Hotels’. Het laatste en prachtigste exemplaar van deze verloren ‘grandeur’ werd in 2009 gesloopt.

Authentiek bergdorp

De volledig intact gebleven oude dorpskern met zijn typische houtbouw, prachtige barokkerk uit 1695, de gezellige winkelstraat en typische bars langs de oude Gotthardpas stralen nog steeds de sfeer uit van weleer.

Na het skiën of boarden  kan je in Andermatt, bij en glaasje Fondantwijn, rustig genieten in één van de typische barretjes, waar regelmatige live optredens van lokale bands plaatsvinden.

Freerideparadijs

Andermatt leeft vooral van de avontuurlijk aangelegde toerist, in de winter dus van de Freerider, die graag uit gans de wereld naar Andermatt afzakt. De kenner wil immers maar al te graag op de lange en steile hellingen van de Gemsstock, het hoogste punt van de Lepontine Alpen, afdalen. De grote telecabine gelegen aan de rand van het dorp brengt je in “no time” tot op de top van de Gemsstock.

Voor je begint aan je afdaling word je onmiddellijk gefascineerd door het prachtige vergezicht op de vele, maagdelijk witte hellingen. Omdat je langs alle bergflanken kunt afdalen is de Gemstock een groot freeride funpark. Dank zij een zeer goed afgestemd treinnet, ben je zeer snel terug in Andermatt. Deze treinverbinding is in de skipas inbegrepen.

Als sportieve skiër of snowboarder daal je, zonder één lift te nemen 2 uurtjes.

Wachttijden zijn in Andermatt aan de skiliften onbestaande.

De steile hellingen lijken op het eerste gezicht lawinegevaarlijk, maar toch is het meer dan twintig jaar geleden dat er in Andermatt nog een lawinedode te betreuren viel.

De Andermatt-skiërs en -snowboarders zijn verantwoorde sporters en dalen de steile hellingen af met kennis van zaken.

Spijtig genoeg is dit in andere skigebieden niet altijd zo, en worden we jaarlijks geconfronteerd met lawineslachtoffers.

Opgelet, in Andermatt is het evenzeer gevaarlijk om buiten de piste te gaan skiën als je :

  • Het gebied niet kent
  • Niet dagelijks info vraagt over het lawinegevaar
  • Niet dagelijks naar het weer/de weersevaluatie informeert
  • Langs risicovolle hellingen afdaalt, want hun toestand kan van dag tot dag wijzigen
  • Niet beschikt voor het gepaste materiaal, zoals o.a. een lawinebeeper

De lokale berggidsen, maar ook de niet-lokale gidsen die het gebied kennen, weten perfect hoe zij verantwoord  mensen buiten de piste moeten begeleiden. En dan wordt het écht fun.

Als je Andermatt wil ontdekken kan dit ook met je familie. Aan de andere kant van het dorp ligt immers een mooi uitgebouwd skigebied waar de gemiddelde wintersporter meer dan aan zijn trekken komt.

De skipas van Andermatt is geldig in de  drie omliggende skigebieden, die te bereiken zijn per trein. De treinstations bevinden zich net naast de skiliften.

Hou je van rust en/of natuur, logeer je graag in een klein charmehotelletje dan is het gebied  van Andermatt zowel voor de freerider als voor de sportminnende familie een ware aanrader.

De Belgische organisatie  www.snowprojects.be biedt reizen naar Andermatt aan.

Zij organiseren betaalbare en verantwoorde ‘Freeride clinics’ en/of  ‘techniek clinics’.

Highlight

Skiën in de lente

29/03/2024
Wanneer we naar boven kijken lijkt het nog niet zo, maar de lente staat voor...

Getest! Helly Hanssen Alpha 4.0 Jacket & Alpha Lifaloft Pant

12/05/2024
Of we een jas en broek van Helly Hanssen willen testen? Zeker weten. Dit Noorse...
 

Volg Wintersportgids.be

Mis niets! Volg ons op social media voor het laatste nieuws en leuke winacties!

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor onze newsletter en blijf op de hoogte van toffe winacties en het laatste wintersportnieuws!

Er ging iets mis. Probeer nog een keer.
Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief