Valle d’Aosta ook voor niet-skiërs

27/12/2010

 

In de meeste skigebieden valt niet veel te beleven voor mensen die niet zoveel houden van skiën. Dat is in de Italiaanse regio van Valle d’Aosta wel anders.

Nogal wat skiliefhebbers zouden maar al te graag hebben dat hun niet-skiënde partner of vrienden meegaan op wintersportvakantie. Maar in veel gevallen blijven ze thuis omdat je in de skioorden maar weinig kunt uitrichten als je niet van skiën houdt. In het Italiaanse Valle d’Aosta is dat zeker niet het geval want voor niet-skiërs is er daar zoveel te beleven terwijl hun partner zich kan uitleven op de mooiste skipistes midden een subliem bergdecor.

Bestemming dichtbij

Valle d’Aosta is makkelijk bereikbaar en niet eens zo ver als veel andere skioorden. Je moet trouwens over geen enkele bergpas. De autonome Italiaanse regio heeft enkele skistations met klinkende namen zoals Breuil-Cervinia en Courmayeur. Je kan er skiën tussen de hoogste toppen van de Alpen: Matterhorn, Mont Blanc, Monte Rosa. Maar er zijn ook tal van minder bekende, sympathieke, sfeervolle skidorpen met een degelijke infrastructuur voor eenieder die op zijn manier de skipret wil beleven.

Natuur en cultuur

Kenmerkend voor Valle d’Aosta is dat de niet-skiërs,  zowel in de skioorden met naam als in de kleinere stations, zich geen moment zullen vervelen. Daar zijn twee redenen voor. Eén: voor de niet-skiërs wordt van alles en nog wat georganiseerd. Twee: Valle d’Aosta is een kleine regio hetgeen betekent dat je vrij snel naar allerlei historische plaatsen kunt rijden, naar de stad, met zijn musea, culturele activiteiten, winkelcentra, gezellige bars en restaurants.

Winterwandelen

Alle skioorden in Valle d’Aosta investeren in wandelpaden die ook tijdens de winter goed worden onderhouden. Wie niet gaat skiën kan bijgevolg kijken naar zij die wel over de berghellingen glijden en vooral genieten van het imponerende landschap van de Alpen. De bergen, tot 4810 meter hoog, omsluiten Valle d’Aosta waardoor het gebied als het ware een imponerende arena wordt. Ook niet-skiërs zullen hiervoor in bewondering staan.

Aosta is de hoofdstad van de regio, een historische plaats met tal van sporen van vroegere beschavingen, ondermeer Romeinse archeologische sites. Het is een levendig centrum met verkeersvrije straten waar het heerlijk is om te wandelen, te winkelen en te kijken naar de bergen in de verte.

Het skioord Pila ligt op een steenworp van Aosta. Alpineskiërs genieten er van een moderne infrastructuur, van snelle liften die hen tot op een hoogte van 2700 meter brengen en van 70 kilometer sneeuwzekere pistes. Er is een rechtstreekse lift naar Aosta en dus kun je na de sportieve pret afspreken met je partner of vrienden voor een avondje uit, voor een diner met streekgerechten in een van de vele restaurants.

Ook Cogne is een prima verblijfplaats waar je korte of lange wandelingen maakt, al of niet op sneeuwschoenen, en langlauft op de ‘gran fondo’, een cirkelvormige route van 45 kilometer lang. Cogne ligt in het hart van het natuurpark Gran Paradiso en in het stadje staan tal van typische huizen. De regio staat ook bekend om zijn authenticiteit, oude gebruiken en tradities die tot op vandaag blijven bestaan.

Ski in Italië en Zwitserland

Als je naar Valle d’Aosta reist dan wil je uiteraard de Monte Cervino zien. Het icoon van de Alpen is 4478 meter hoog en ligt op de grens met Zwitserland. Terwijl de skiërs de avontuurlijke tocht maken naar Zermatt via het hooggelegen Monte Rosa plateau gaan de niet-skiërs de pracht van de omliggende dorpen ontdekken. Antey-St-André ligt op een zonnige bergflank en het dorp heeft een zeer lange geschiedenis, getuige de Romaanse kerk, de ruïnes van een fort en een aquaduct uit de zestiende eeuw. Van hieruit kan je naar andere pittoreske dorpjes wandelen, naar La Magdaleine bijvoorbeeld met zijn typische houten huizen en eeuwenoude watermolens. Wanneer ’s avonds de skiërs terug zijn van de onvergetelijke tocht naar Zwitserland kun je met zijn tweetjes of met de vrienden afspreken in een gezellig restaurant bij de knetterende open haard.

De veelzijdigheid en de kleinschaligheid van Valle d’Aosta maken dat iedereen er aan zijn trekken komt, ook tijdens de winter. Een vakantie in de sneeuw is in deze Italiaanse regio ook voor niet-skiërs een boeiende aangelegenheid.

Check www.visitaosta.be voor meer info.

Highlight

Skiën in de lente

29/03/2024
Wanneer we naar boven kijken lijkt het nog niet zo, maar de lente staat voor...

Getest! Helly Hanssen Alpha 4.0 Jacket & Alpha Lifaloft Pant

12/05/2024
Of we een jas en broek van Helly Hanssen willen testen? Zeker weten. Dit Noorse...
 

Volg Wintersportgids.be

Mis niets! Volg ons op social media voor het laatste nieuws en leuke winacties!

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor onze newsletter en blijf op de hoogte van toffe winacties en het laatste wintersportnieuws!

Er ging iets mis. Probeer nog een keer.
Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief