Winterarrangementen in Solda

01/02/2011

 

Vorig jaar trok WintersportGids naar Solda/Sulden in Zuid-Tirol voor de jaarlijkse skitest. Voor de komende winterweken hebben ze een aantal interessante arrangementen.

Meer info over de arrangementen vind je hier.

Solda is wellicht een van de best bewaarde geheimen in de Italiaanse skigebieden. Verwar het dorp in Zuid-Tirol vooral niet met zijn beroemde bijna-naamgenoot Sölden in het Oostenrijkse Tirol. Hier geen grootscheepse skihutten, massa’s hotels en een enorm aanbod aan skipistes, wel wintersport op mensenmaat. Het berglandschap zelf is zo mogelijk nog imposanter in Solda, ook wel Sulden genoemd, dan in het al rijkelijk bedeelde Oostenrijkse skioord.

Hoewel Solda staatkundig gezien nog in Italië ligt, vertoont het toch meer overeenkomsten met een doorsnee Oostenrijks skioord dan met pakweg Bormio of Madonna di Campiglio. De taal speelt daarin uiteraard een belangrijke rol. Als Belg voel je je meteen thuis in dit tweetalig gebied. De plaatselijke bevolking staat je nog vlotter tewoord in het Duits dan in het Italiaans. Ook de keuken is eerder Tirools getint, met allerlei soorten knödeln als voornaamste exponent.

Imposant decor

Zijn schilderachtige ligging, op 1 900 m hoogte, is zeker een belangrijke troef. Het dorp ligt bovendien middenin het Nationalpark Stilfersjoch, omringd door maar liefst 14 drieduizenders. Hoogtepunt daar is de majestueuze Ortler, de hoogste berg van Zuid-Tirol met zijn 3 905 meter.

Het skigebied zelf reikt tot 3 250 meter. Mede door die hoogte is het behoorlijk sneeuwzeker. Je kunt er al van vroeg op het seizoen terecht tot een stuk in mei om van de prima onderhouden pistes te genieten, omgeven door de imposante bergtoppen.

Samen met Trafoi en het Stilfersjoch vormt Solda het skigebied van de Ortler Skiarena, goed voor 80 km pistes in dat adembenemende bergdecor van drieduizenders. Drukte aan de skiliften is hier haast onbestaande. Je kunt dan ook in alle rust genieten van je skivakantie. Het enige drukke moment is tijdens de ochtendspits aan het dalstation. De gondels kunnen 110 mensen tegelijk vervoeren. Ze behoren daarmee tot de grootste in de Alpen.

Skiën op mensenmaat

Een gratis skibus zorgt voor de verbinding tussen de 3 skigebieden. Met de skitest beperkten we onze actieradius tot het gebied van Sulden zelf. Dat telt 80 km skipistes en bestaat uit 3 verschillende “kernen”. Aan de linkerkant als je naar het einde van het dal rijdt, vind je een zetellift en een sleeplift die je naar de Kanzel voeren. Daar heb je de keuze uit 3 blauwe pistes, waarvan er je 3 naar het dal voeren. Aan de rechterkant vind je de twee zetelliften van de Langenstein, waar je de keuze hebt uit een rode dalafdaling of een zwarte tourvariant. Boven zelf gaat het er iets gezapiger aan toe met 2 blauwe pistes. Langs beide kanten lopen de dalafdalingen grotendeels door het bos, zodat je er ook bij slecht weer en minder goed zicht heerlijk kunt skiën.

Het zwaartepunt van het skigebied van Solda situeert zich duidelijk aan het einde van het dal. Daar voert de grote gondellift je via een tussenstop naar het Bergstation. Om nog hoger te geraken heb je de keuze uit een zetellift  van waar je de Madritschhütte kunt bereiken of je kunt ook gewoonweg stappen.

Rond de Madritschhütte voeren rode pistes de boventoon. Er zijn echter meer dan voldoende blauwe alternatieven voor wie zich nog niet zo zeker voelt. Een absolute aanrader is de 12 km lange dalafdaling, die je van de Schöntaufspitze tot helemaal in het dal voert. Zelfs deze afdaling is tot laat op het seizoen voldoende sneeuwzeker.

Kleine Himalaya

Het skigebied rond Solda stond vroeger bekend om zijn berenbevolking. Hun plaats is tegenwoordig ingenomen door… Tibetaanse yaks, hier geïmporteerd door de legendarische bergbeklimmer en local Reinhold Meissner. Zelf hadden we de eer en het genoegen uitgenodigd te worden op zijn yakboerderij. De meester zelf was er die avond niet, maar dat deed niets af aan het lekkere menu dat we hier voorgeschoteld kregen.

Tegelijk verwijst de bijnaam Kleine Himalaya ook naar de ontelbare mogelijkheden waaruit freeriders en tourskiërs kunnen kiezen voor hun tochten door de diepsneeuw. Een klassieker is de Genuss Skitour naar de Suldenspitze. Vanop de 3 376 meter hoge top heb je een mooi zich op de Königsspitze, Zebru en Ortler in het oosten, de Cevedale in het zuidwesten, de Weisskugel in het noorden en de Brenta-Dolomieten in het zuiden. Startpunt is het dalstation. Van daaruit gaat het naar het Bergstation, waar je koers zet in zuidoostelijke richting over de gletsjer van Solda. Onder noordwand kun je dan naar rechts oversteken om via de westelijke rug de top te bereiken. Reken op een klimtijd van 3,5 à 4 uur. Het spreekt voor zich dat je best een beroep doet op een ervaren berggids om je op deze tocht te begeleiden.

In Solda kun je trouwens terecht om de kneepjes van het skitouren onder de knie te krijgen. Heel veel ervaring is niet vereist, maar een goede basisconditie kan wel helpen bij het skiën door de diepsneeuw. De nodige uitrusting kun je ter plaatse huren en je krijgt ook de nodige theoretische bagage mee over lawinegevaar en weersvoorspellingen. Meer info vind je op www.alpinschule-ortler.com

Highlight

Skiën in de lente

29/03/2024
Wanneer we naar boven kijken lijkt het nog niet zo, maar de lente staat voor...

Getest! Helly Hanssen Alpha 4.0 Jacket & Alpha Lifaloft Pant

12/05/2024
Of we een jas en broek van Helly Hanssen willen testen? Zeker weten. Dit Noorse...
 

Volg Wintersportgids.be

Mis niets! Volg ons op social media voor het laatste nieuws en leuke winacties!

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor onze newsletter en blijf op de hoogte van toffe winacties en het laatste wintersportnieuws!

Er ging iets mis. Probeer nog een keer.
Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief