Sporten na het ongeval

03/03/2011

 

Organisatie Anvasport toont aan dat het sporten niet moet ophouden na een ongeval.

Anvasport werd twintig jaar geleden opgericht door één kinesist omwille van de positieve resultaten die sport hebben op de revalidatie na een ongeval. Vandaag telt de organisatie een tiental vaste leden en meer dan 150 vrijwilligers, die zich allen richten op zowel validen als mensen met een fysieke beperking om samen aan sport te doen.

Zo probeert de organisatie aan te tonen dat sport met een handicap haalbaar en plezierig is, door de persoonlijke aanpassingen te zoeken die eventueel nodig zijn om de sport voor de persoon in kwestie bereikbaar te maken. Anvasport organiseert initiaties om de sporter te laten wennen aan het aangepaste sporten en introduceert hen vervolgens in clubs opdat ze zelfstandig verder kunnen sporten. Op deze manier krijgt hun zelfvertrouwen een enorme boost en wordt de re-integratie van de persoon met een beperking ook in de sportwereld vergemakkelijkt. Met initiaties voor zwemmen, fietsen, zeilen en vele anderen, biedt Anvasport een enorm aanbod aan sporten voor mensen met een beperking.

Onder professionele begeleiding en met persoonlijke aanpassingen, geniet iedereen van de sneeuw.

Het bekendste en populairste aanbod van Anvasport blijft het skiën, waar de organisatie al meer dan 380 initiaties in heeft gedaan en meermaals per jaar een skivakantie organiseert. En de lijst voor skimogelijkheden is haast oneindig. Ongeacht je handicap of beperking, kan er steeds een oplossing gevonden worden om toch over de sneeuw naar beneden te roetsjen.

Ook na een amputatie is skiën perfect mogelijk.

Of het nu gaat om een verlamming of zelfs een amputatie, aan de hand van protheses en aangepaste ski-krukken kan haast elke beperking opgelost worden om staand op de piste te verschijnen. Bij specifieke of moeilijkere situaties kan er steeds een andere oplossing gevonden worden, zoals bijvoorbeeld een looprek op ski’s of het skiën met een begeleider.

Dankzij de verschillende opties voor zitski's kan iedereen van wintersport genieten.

Mensen met een rolstoel kunnen kiezen voor een zitski, maar zelfs daar zijn er nog verschillende opties. Zo is er de Zitski of ski slee, een zitkuip op een frame met twee speciaal gemaakte ski’s die met de handen worden bestuurd. De Bi-ski is eenzelfde kuip met twee sterk getailleerde ski’s. De skiër behoudt zijn evenwicht met twee korte armkrukski’s. De snelste en meest atletische oplossing is de Mono-ski. Deze ski-oplossing voor gevorderden is een zitkuip op maat, die gemonteerd wordt op een verend frame. Onder dit frame is één normale alpineski bevestigd. Ook hier houdt de skiër zich in evenwicht met twee armkrukski’s.

De biski is de volgende stap naar de atletische monoski.

Dankzij deze aanpassingen kunnen ook mensen met een fysieke beperking ten volle van de wintersport genieten. Daarbovenop organiseert Anvasport niet alleen initiaties, maar ook skivakanties. Zo trekt de organisatie tijdens de eerste week van de paasvakantie naar Les Gets in de Franse Alpen.

Met de mono-ski, de atletische vorm van het zitskiën, kan je al een hoge snelheid halen.

Voor meer informatie over de organisatie, ga naar www.anvasport.be

Voor meer foto’s, klik HIER! en HIER!

Bekijk ook zeker de reportage uit Vlaanderen Vandaag!

Foto’s: Anvasport.
Tekst: Roel Goris

Highlight

Getest! Helly Hanssen Alpha 4.0 Jacket & Alpha Lifaloft Pant

12/05/2024
Of we een jas en broek van Helly Hanssen willen testen? Zeker weten. Dit Noorse...

Skiën in de lente

29/03/2024
Wanneer we naar boven kijken lijkt het nog niet zo, maar de lente staat voor...
 

Volg Wintersportgids.be

Mis niets! Volg ons op social media voor het laatste nieuws en leuke winacties!

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor onze newsletter en blijf op de hoogte van toffe winacties en het laatste wintersportnieuws!

Er ging iets mis. Probeer nog een keer.
Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief