Hoe zit dat met freestyle skiën?

12/08/2012

 

Hoe is het freestylen ontstaan, welke disciplines zijn er, hoe zitten de wedstrijden in elkaar,…
Vind hier een antwoord op al je vragen over freestyle skiën!

Bijna net zolang het skiën bestaat, bestaat freestyle skiën. Altijd zijn er ergens wel skiërs geweest, die wilden springen met hun latten of truckjes uithalen. Door de jaren heen is alles natuurlijk wel sterk geëvolueerd. In de periode van voor 1990, bestond freestyle skiën vooral uit de disciplines: airials, skiballet en moguls. Skiers in fluo-gekleurde skipakken haalde tricks uit zoals de helicopter, daffy, kozak,…Deze tricks worden nu ‘old school’ genoemd. De disciplines Airials en Moguls zijn tot op de dag van vandaag nog Olympische sporten, maar zeker de discipline airials is toch een beetje aan het uitsterven en verdrongen aan ’t worden door nieuwere disciplines.

Sinds de jaren ’90 begonnen in skigebieden, snowparken op te duiken voor de snowboarders. Skiërs konden het ook niet laten zich over deze jumps te begeven en zo onstond er een nieuw soort freestyle. Toen in 1997 ook nog eens de eerste twin-tip ski uitkwam, kreeg het freestyle skiën een echte boost. De tiwn-tip is een speciale ski gemaakt voor te freestylen met zowel vooraan als achteraan een punt, zodat achteruit skiën (switch), geen enkel probleem meer is. Door deze evolutie onstonden er ook een aantal nieuwe disciplines: big air, slopestyle, half pipe en de skicross. De skicross werd al Olympisch in 2010. Slopestyle en Half pipe gaan hun intrede doen op de Spelen van 2014.

De momenteel herkende disciplines door de FIS (Internationale ski federatie) zijn: Airials, Moguls, skicross, slopestyle en Half pipe. Elke discipline heeft zijn eigen wedstrijdcircuit met Europa Cups, World Cups en een FIS World Ranking.
In Slopestyle en Half pipe zijn er buiten de FIS wedstrijden ook nog een groot deel andere wedstrijden. In het wereldje zelf, staan deze wedstijden soms hoger aangeschreven dan de officiële FIS wedstrijden. Denk hierbij maar aan de X-Games en de Dew Tour. De AFP (Association of freeskiing professionals) probeert een beetje eenheid te brengen en een soort wereldranking op te stellen waar rekening gehouden wordt met alle wedstrijden, en niet enkel met de FIS wedstrijden. De AFP ranking is dus iets vollediger dan de FIS ranking.

Airials

Moguls

skicross

Big Air

Half Pipe

Slopestyle

Highlight

Skiën in de lente

29/03/2024
Wanneer we naar boven kijken lijkt het nog niet zo, maar de lente staat voor...

Getest! Helly Hanssen Alpha 4.0 Jacket & Alpha Lifaloft Pant

12/05/2024
Of we een jas en broek van Helly Hanssen willen testen? Zeker weten. Dit Noorse...
 

Volg Wintersportgids.be

Mis niets! Volg ons op social media voor het laatste nieuws en leuke winacties!

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor onze newsletter en blijf op de hoogte van toffe winacties en het laatste wintersportnieuws!

Er ging iets mis. Probeer nog een keer.
Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief