VW Big Air van opbouw tot afbraak

13/11/2012

 

Wintersportgids volgde de VW Big Air in Antwerpen op de voet. Bekijk onze fotoreeks en hoe de opbouw van de schans in zijn werk ging.In de voorafgaande week werd de stelling opgebouwd. De eerste sneeuw arriveerde echter op donderdag. Een gedeelte van de sneeuw werd geleverd door de skipiste van Snow Valley, het andere deel werd ter plaatse gemaakt door ‘Polar Snow’. Zij plaatsten tentjes op de schans en daarin wordt een combinatie van stikstof, water en lucht geblazen. Vraag me niet de technische uitleg, maar hierdoor wordt er een soort plaatselijke sneeuwbui gecreëerd. Na ongeveer 1,5 à 2 uur, wordt de tent verwijderd, en ligt er een prachtig hoopje witte sneeuw!

Eens de sneeuw aanwezig was, moest deze ook nog verdeeld worden over de ganse schans. De uitloop kon gedaan worden met de PistenBully van Snow Valley, maar deze kon niet op de schans zelf rijden. Een enorm groot werk, dat dus vooral met de hand gedaan moest worden. Gelukkig waren er moedige vrijwilligers die in de nacht van donderdag op vrijdag te werk gingen met de schup! Vrijdag door de dag werd alles netjes afgewerkt, de aanloop werd netjes vlak gemaakt en de afzet werd in de juiste shape gebracht.

sneeuw verdelen!

 

om 4 uur 's nachts!

boven op de schans

de laatste afwerking van de aanloop

Tegen 16u30 lag alle sneeuw op zijn plaats, lagen de veiligheidsmatten waar ze moesten liggen en was de schans klaar om getest te worden. Deze schans inchecken is niet te onderschatten. De eerste keer dat je een schans springt, is het altijd een beetje gokken hoe hard je moet gaan. Je wilt niet te kort komen, maar je wilt ook niet te ver vliegen. Er zijn dus best risico’s aan verbonden. Robke Cornelissen durfde het wel aan en stelde zich kandidaat om de eerste sprong te doen. Je kan hier bekijken hoe die verliep! Niet zoals het hoorde, maar gelukkig zonder gevolgen. De valmatten waren daarmee ook goedgekeurd! De tweede rider die sprong, Yannick Sleeckx, wist dat hij sneller moest gaan, en kwam netjes op de landing. De show kon beginnen! Tussen 17u en 19u, kregen de riders die deelnamen aan de World Cup wedstrijd eerst wat trainingsmogelijkheden. Daarna was er de battle tussen België en Nederland, skiers en snowboarders! Hoe die wedstrijd verliep kan je hier lezen in ons verslag van vrijdag. België won, het publiek was super en er waren geen accidenten gebeurd. De eerste avond was een succes.

Team België wint tegen Nederland!

De nacht van vrijdag op zaterdag stond er weer opnieuw een ploeg vrijwilligers klaar. De landing en aanloop moesten weer opnieuw bijgewerkt worden. Zaterdag was er dan de World Cup Big Air, waar het eigenlijk allemaal om draaide. Vanaf 13u vonden er kwalificaties plaats. Onze Belgische hoop, Seppe Smits kon zich als enige Belg rechstreeks plaatsen voor de finale.
Twee andere Belgen, Kevin Bronckaerts en Phillipe Declerq gingen door naar de halve finale en moesten zich zo proberen te plaatsen voor de finale. Spijtig lukte het niet om een tweede Belg in de finale te krijgen, al had Kevin daar slecht o,75 punt voor te kort. Jammer!

Voor de finale kwam er enorm veel volk opdagen. Het terrein was veel te klein en mensen mochten niet meer binnen. Veel volk bleef gewoon buiten op straat staan om te kijken en de politie kon niet anders dan de straten afsluiten.
Iedereen hoopte natuurlijk dat Seppe zou winnen. Hij had zeker mogelijkheden daarvoor, maar je moet het nog altijd kunnen waarmaken. Hij had een enorm drukke media week achter de rug en voelde vast en zeker de druk op zijn schouders. Gelukkig kan Seppe hier goed mee om en hij deed waar iedereen op hoopte! Seppe won voor zijn eigen publiek deze World Cup Big Air! Dikke proficiat.

Seppe op weg naar winst

aan publiek geen gebrek

Op zondagochtend stond er weer wat volk klaar om met de afbraak te starten, sommige met heel kleine oogjes na de afterparty. Ook een scoutsgroep kwam helpen om de sneeuw die nog niet weggesmolten was, te verwijderen van de schans. Eerst de sneeuw eraf en dan kan er weer begonnen worden met de afbraak van de stelling. Op Zondag rond 16uur was het ook genoeg geweest voor deze wintersportgids verslaggever! Het was tijd om slaap in te halen.

Het heel evenement liep gesmeerd en was een groot succes! Knappe publiciteit voor onze wintersporten! Chapeau voor de VSSF en alle medewerkers om dit event te doen slagen! Wij kijken alvast uit naar een volgende editie.

zondagmorgen werd er al weer afgebroken!

Scouts komt helpen om de sneeuw te verwijderen

Highlight

Getest! Helly Hanssen Alpha 4.0 Jacket & Alpha Lifaloft Pant

12/05/2024
Of we een jas en broek van Helly Hanssen willen testen? Zeker weten. Dit Noorse...

Skiën in de lente

29/03/2024
Wanneer we naar boven kijken lijkt het nog niet zo, maar de lente staat voor...
 

Volg Wintersportgids.be

Mis niets! Volg ons op social media voor het laatste nieuws en leuke winacties!

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor onze newsletter en blijf op de hoogte van toffe winacties en het laatste wintersportnieuws!

Er ging iets mis. Probeer nog een keer.
Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief