Quiksilver presents ‘Few Words’ met Candide Thovex

14/11/2012

 

Een week geleden, op 6 november, stelde Quiksilver en Candide hun nieuwste film ‘Few Words’ voor in Antwerpen, een film waar twee jaar aan gewerkt werd. Wintersportgids ging een kijkje nemen en sprak met ‘Candide Thovex’ himself !

Zelf ken ik Candide al vanaf ik zo’n 10 jaar geleden begon met freestyle skiën. Hij was op dat moment ‘de man’ en is dat nu eigenlijk nog steeds. Hij heeft alles gewonnen wat er te winnen valt, zowel in freestyle als in freeride.  Hij is één van de meest grensverleggende skiërs die er zijn.  Wie hem niet kent, moet zeker eens naar deze film ‘Few Words’ kijken. En wie hem al lang kent ook, het is een mooi overzicht van zijn carrière afgewisseld met nieuwe top shots!

Wintersportgids: Dag Candide, welkom in België! Geen bergen te vinden hier in België, enkel indoor pistes! Heb jij ooit op een indoorbaan geskied?

Candide: Ja! Dat was wel niet in België, maar in het Noorden van Frankrijk (Amneville), daar is ook zo’n indoor piste en daar heb ik ooit eens geskied voor een event. Het is wel eens leuk en het is goed voor de plaatselijke jongeren. Ik heb vernomen dat de meeste indoorbanen best een goed funpark hebben.

Wintersportgids: Jij hebt in de voorbije jaren al verschillende films uitgebracht, de Rastafaride series, Special Delivery, Pull Up,… Nu is er ‘Few Words’.  Wat mogen we hiervan verwachten? In wat opzicht is die verschillend van de vorige films?

Candide: De vroegere films waren meestal gewoon een edit van tricks van die tijd. ‘Few Words’ is meer een documentaire. Het is een samenvatting van hoe ik als skiër ben gegroeid  en wat ik allemaal gedaan heb. Indien je de vorige films gezien hebt, ga je zeker een aantal hoogtepunten terug zien. Daartussen zitten stukken nieuwe footage, waar we de laatste twee jaar aan gewerkt hebben.

Wintersportgids: Krijgen we alleen jou te zien in de film of zijn er ook nog andere riders?

Candide: Hoofdzakelijk draait de film over mij. Maar er is één part in de film dat toont waar skiën eigenlijk om draait. Op je thuisberg, samen met je vrienden, plezier hebben in het skiën. In dat stuk  zie je ook mijn ski en snowboardvrienden van thuis in La Clusaz.

Wintersportgids: Is er in de film een segment wat jezelf persoonlijk het leukste vind?

Candide: Ik hou erg van het begin, de ‘big lines’ in Canada. En daarbuiten zijn er wel een aantal stukken van vroeger, waar ik persoonlijk heel goede herinneringen aan heb. Het waren belangrijke momenten in mijn carrière en dat is leuk om terug te zien.

Wintersportgids: Jij hebt de X-games gewonnen in Big air, pipe en slopestyle. In 2010 won je als rookie de Freeride World Tour, je hebt nu je eigen biografische film. Wat nu? Is er nog een volgend doel?

Candide: Ik ben nog niet heel zeker wat ik ga doen. Ik heb verschillende projecten in mijn hoofd. Iets wat al lang kriebelt, is om terug te keren naar het park skiën. Nadat ik mijn rug gebroken heb in 2008, heb ik niet meer in het park geskied. En dat is echt iets wat ik terug wil doen. Natuurlijk blijf ik ook in het freeriden.  Momenteel heb ik het ontzettend druk  met de promotie tour van deze film. Voor december zal ik niet skiën, maar daarna wil ik terug intensief gaan skiën en dan zal ik zien welke beslissingen ik neem.

Wintersportgids:  Denk je er over om terug competities te gaan doen? Denk je aan Sotchi 2014?

Candide: Jazeker, daar denk ik wel eens aan. Maar ik wil niet te vroeg beslissingen nemen. Ik wil eerst gewoon even terugkeren naar het park en zien hoe ik me daar voel, hoe mijn niveau gaat zijn. En dan zullen we wel zien of ik terugkeer in de grote competities of niet. Als ik naar Sotchi ga, wil ik niet gaan om enkel mee te doen, maar om iets goed te doen. Maar we zullen eerst zien!

Wintersportgids: Wat vind je er eigenlijk van dat onze sport Olympisch is geworden?

Candide:  Het is goed in die zin dat onze sport bekender wordt bij het grote publiek, er is meer media aandacht. Dat doet de sport groeien, en levert meer sponsors op. Voor de atleten betekent dit, meer geld en meer atleten gaan van hun sport kunnen leven. Maar het is belangrijk dat we de echte ‘spirit’ van onze sport niet verliezen! Freestyle is ontstaan, mede onder invloed van de snowboarders, doordat men net weg wilde van de serieuze disciplines. We gingen ons afscheiden van het alpine skiën en mogulls op zoek naar iets meer ‘fun’. Door het Olympisch worden dreigt die spirit een beetje verloren te gaan.

Wintersportgids: Bedankt Candide. Nog veel succes!

foto: Dieter Vanwezer

Highlight

Skiën in de lente

29/03/2024
Wanneer we naar boven kijken lijkt het nog niet zo, maar de lente staat voor...

Getest! Helly Hanssen Alpha 4.0 Jacket & Alpha Lifaloft Pant

12/05/2024
Of we een jas en broek van Helly Hanssen willen testen? Zeker weten. Dit Noorse...
 

Volg Wintersportgids.be

Mis niets! Volg ons op social media voor het laatste nieuws en leuke winacties!

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor onze newsletter en blijf op de hoogte van toffe winacties en het laatste wintersportnieuws!

Er ging iets mis. Probeer nog een keer.
Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief