Eerste manche Freeski.be Cup

25/11/2012

 

Afgelopen zaterdag vond in Snow Valley de eerste manche plaats van de Freeski.be Cup. Dit is een manche die meetelt voor het Vlaams Kampioenschap en tevens is het een selectiewedstrijd voor het Belgisch Kampioenschap freestyle ski.Er waren drie categorieën: de junioren (tot 18jaar), de senioren en de dames. De kwalificaties werden gehouden onder een vorm van Jam sessie. De riders krijgen dan gedurende een half uur de tijd om verschillende tricks te laten zien. De jury let op technische moeilijkheid, afwerking, landing, hoogte, variatie,…  Het niveau in de kwalificaties was hoog. Enkel de zes besten gingen door naar de finale.

In de finale werd er dan een anders systeem gehanteerd. Nu kregen de riders drie sprongen, waarvan de twee besten telden. Twee sprongen van de drie moesten dus geland worden.

Bij de dames ging de strijd om de eerste plaats tussen de twee zusjes Schwagten . Karolien deed een mooie mute grab en een 360 over de grote kicker. Roosje landde ook een 360 over de grote en een switch 180 over de kleine jump. Het kwam op slechts enkele puntjes verschil uit, maar Roosje pakte de eerste plaats. Karolien werd tweede en derde plaats was voor Pommeline Paton , Pommeline is nog maar net gestart met freestyle skiën, maar zeker in ’t oog te houden in de toekomst.

Bij de junioren was het de Nederlander Jelle van den Berg die er een beetje bovenuit stak. Hij won verdiend met een cork 7 en een cork 9 tail. Daarachter was het een zeer open strijd. Het kwam er op aan wie in de finale de beste afwerking liet zien. Arne Vanormelingen wist de jury te overtuigen met een zeer stylische 360 mute en een flatspin 5 japan. Maxime Lamaitre, had blijkbaar niet zoveel last van de gips rond zijn arm, want hij sprong naar de derde plaats met een Rodeo 5 en een 720 tail. Een beetje pech voor Ward Nelissen, hij zette afgelopen week op training nog enkele mooie 720’s neer, maar kreeg ze in de wedstrijd jammer genoeg niet geland.

Bij de senioren werd er redelijk wat risico genomen en een aantal riders kregen geen twee sprongen geland. Zo miste Timo de Bondt twee sprongen en viel naast het podium.  Dries Lemmens maakte indruk op de jury met zijn eerste sprong, een 900 tail. Spijtig viel ook hij bij zijn twee andere sprongen en ook geen podium voor hem.  De derde plaats was voor Thanguy Herijean met  stylische 540’s. Rembert Notten zette een proper afgewerkte 540 en 720 mute neer. Hiermee kwam hij op de tweede plaats terecht. De overwinning ging uiteindelijk naar Nicolas Elshout. Nicolas scoorde technisch meer met een switch 5 en switch 7.

Zo zat de eerste manche van de Freeski.be Cup erop. Volgende manche wordt gepland voor februari.

Indien u op de hoogte wil blijven van alle evenementen van freeski.be sluit dan aan op hun facaebook pagina.

Karolien Schwagten, Roos Schwagten, Pommeline Paton

Arne Vanormelingen, Jelle van den Berg, Maxime Lemaitre

Rembert Notten, Nicolas Elshout, Thanguy Herijean

Highlight

Skiën in de lente

29/03/2024
Wanneer we naar boven kijken lijkt het nog niet zo, maar de lente staat voor...

Getest! Helly Hanssen Alpha 4.0 Jacket & Alpha Lifaloft Pant

12/05/2024
Of we een jas en broek van Helly Hanssen willen testen? Zeker weten. Dit Noorse...
 

Volg Wintersportgids.be

Mis niets! Volg ons op social media voor het laatste nieuws en leuke winacties!

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor onze newsletter en blijf op de hoogte van toffe winacties en het laatste wintersportnieuws!

Er ging iets mis. Probeer nog een keer.
Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief