Skicrosser Stefan Janssens in beeld!

30/11/2012

 

Wie is Stefan Janssens vraagt u zich misschien af? Wel Stefan is de huidige Belgische kampioen in de skicross. Wintersportgids sprak met Stefan over zijn trainingen en zijn doelen voor de komende jaren.

Skicross is geen dicipline voor doetjes, je start met vier tegelijkertijd en je moet om ter snelst beneden geraken over een parcours vol met bochten en sprongen. Het rechstreekse contact met de tegenstander geeft best wel een kick.  In België staat de sport nog in zijn kinderschoenen, maar toch is er de laatste jaren telkens een Belgisch Kampioenschap. De laatste twee jaar werd dit kampioenschap telkens op overtuigende wijze gewonnen door Stefan Janssens.

Stefan legt zich sinds vorig jaar meer en meer toe op deze discipline en met succes! Vorig jaar nam hij al deel aan enkele internationale wedstrijden om ervaring op te doen. Wij stelden Stefan enkele vragen over wat er allemaal bij komt kijken en wat zijn grote doelen zijn.

Dag Stefan, hoe train jij eigenlijk voor skicross? Enkel door race training? Of komt er veel meer bij kijken?

Stefan: Over het algemeen train ik reuzenslalom en super-G met het FASA (Flemish Alpine Ski Academy) aangezien er nog geen specifieke trainingsprogramma’s zijn voor skicross hier in België. Reuzenslalom is ook de basis van skicross, het wordt immers met (bijna) dezelfde ski’s geskied. Naast deze alpine training trek ik en m’n vader soms ook naar gebieden met een skicross parcours waar dan wel specifieker kan getraind worden. Verder heb ik thuis een startpoort staan waarmee ik dus de start train. De start tijdens een skicross wedstrijd is erg belangrijk. Zoals alle andere sporters is er naast de technische training ook conditie en krachttraining dat ik doe.

 Hoe zit het met je begeleiding? Heb jij een trainer? Is er steun vanuit de VSSF?

Stefan: Van specifieke skicross begeleiding is er nog niet echt sprake. Om de simpele reden dat er ook nog geen kennis is van skicross hier in ons land. De technische kennis die we nu hebben is er vooral door observatie van andere teams en veel wedstrijden te doen. Mijn vader begeleid mij wel altijd op wedstrijden maar een echte trainer voor skicross heb ik nog niet. In het buitenland zijn die uiteraard wel te vinden maar daar hangt natuurlijk ook een redelijk prijskaartje aan. Voorlopig is er daarvoor nog geen geld en daarom ben ik op zoek naar sponsors!

Qua steun kan ik zeker rekenen op de VSSF. Zij staan altijd klaar om me te helpen en onder het FASA, dat door de VSSF wordt georganiseerd, krijg ik ook zeer veel en goede trainingsmogelijkheden.

 Wat is je hoofddoel van dit jaar? En op langere termijn?

Stefan: Mijn hoofddoel is een beetje zoals vorig jaar. Proberen tussen de 50 en de 100 FIS-punten te skiën. Het lijkt niet veel als je weet dat de nummer 1 van de wereld 1000 punten heeft, maar tijdens een reguliere FIS-wedstrijd (internationale wedstrijd) moet je dikwijls winnen om 100 punten te verzilveren. Aangezien het skimateriaal eindelijk grotendeels in orde begint te raken, verwacht ik dit seizoen zeker aan dit doel te voldoen. Dit jaar zal ik ook voor het eerst aan EK wedstrijden deelnemen, maar daar kan ik nog geen verwachtingen op plakken.

 Mijn doel op langere termijn is deelnemen aan wereldbekerwedstrijden en uiteraard telkens een goede plaats skiën. Het ultieme hoofddoel zijn de Olympische Spelen van Pyeongchang in Zuid-Korea in 2018. Een top-32 plaats skiën zou een droom zijn die uitkomt!

 Je bent al twee maal Belgisch Kampioen skicross geworden! Is de skicross van het BK te vergelijken met een internationale skicross wedstrijd? Wat is er anders?

Om het zo eerlijk mogelijk te zeggen is het Belgisch Kampioenschap niet echt te vergelijken met een internationale wedstrijd. Vooral omdat het parcours op een internationale wedstrijd meestal een pak technischer is dan op het BK. De startpoort heeft normaal gezien ook een deur die openvalt, zodat iedereen pas op hetzelfde moment kan vertrekken. Ook de regels zijn anders.

Een laatste kenmerk is dat het BK skicross door velen als een FUN wedstrijd wordt aanzien. Op internationale wedstrijden is iedereen geëquipeerd met goed geprepareerde ski’s en het competitiegevoel is veel groter. Desondanks is er wel meer en meer concurrentie in opkomst op het BK skicross, maar een internationale wedstrijd blijft uitdagender. 

Wintersportgids wenst Stefan alvast een succesvol seizoen toe!

www.stefanjanssensskicross.be

 

 

podium BK

 

Highlight

Getest! Helly Hanssen Alpha 4.0 Jacket & Alpha Lifaloft Pant

12/05/2024
Of we een jas en broek van Helly Hanssen willen testen? Zeker weten. Dit Noorse...

Skiën in de lente

29/03/2024
Wanneer we naar boven kijken lijkt het nog niet zo, maar de lente staat voor...
 

Volg Wintersportgids.be

Mis niets! Volg ons op social media voor het laatste nieuws en leuke winacties!

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor onze newsletter en blijf op de hoogte van toffe winacties en het laatste wintersportnieuws!

Er ging iets mis. Probeer nog een keer.
Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief