Belgische topskiërs en snowboarders met een beperking

17/12/2012

 

Jasper Balcaen, Elien Alaert, Anita vershueren, Robby Hulsmans, Denis Colle… wellicht heeft u er nog niet veel over gehoord. Toch zijn het wintersporters op niveau die minstens even hard trainen  dan anderen sporters. Het zijn de Belgische toppers in skiën en snowboarden voor personen met een fysieke beperking. 

Jasper Balcaen

Jasper is 20 jaar oud en geboren met hemiplegie. Dit weerhield hem er niet van gefascineerd te zijn door skiën! Al op zijn 14de nam hij deel aan zijn eerste internationale wedstrijden. Zijn eerste doel was om zich te kwalificeren voor de Europa Cup, daar is hij al in geslaagd. Nu wil hij verder doorgroeien en de Paralympics in Sochi halen. 

http://jasperbalcaen.blogspot.com/

 

Jasper Balcaen

 

Robby Hulsmans

Robby is 31 jaar en kwam in 2009 na een verkeersongeval in een rolstoel terecht. Hij heeft al aardig wat resultaten in het rolstoeltennis en beoefend nu ook het zit-skiën. In november won hij  het Open Vlaams kampioenschap in Komen. 

 Elien Alaert

Elien is 23 jaar en skiet al sinds haar 10de. Elien heeft door een aangeboren beperking minder controle over haar onderste ledematen.  Sinds haar 16de neemt Elien al deel aan wedstrijden in een zit-ski. Haar grote droom is om te kunnen deelnemen aan de paralympische Spelen in Sochi 2014.

http://stabiloski.be/

 

Elien Alaert

 

Anita Verschueren

Anita is 5O. Sport is steeds zeer belangrijk geweest voor haar, stilzitten kende ze niet. Na een zware val bij het keurturnen kende Anita de nodige fysieke hinder. Bij een operatie in 2007 ging het mis en Anita kwam in een rolstoel te zitten. Maar dit betekende lang niet het einde van haar liefde voor sport. Anita is een karaktermens en tot op de dag van vandaag haalt ze steeds nog het onderste uit de kan. Winnen of de beste zijn, is niet echt meer het hoofddoel, ze doet gewoon ongelooflijk graag aan sport. Toch hoopt ze er ook nog op om de Paralympische Spelen in Sochi te bereiken. Ze wil een voorbeeld zijn voor jongeren, tonen dat sport en zelfs ook topsport mogelijk is voor mensen met een beperking.

Anita Verschueren

 Denis Colle

Denis is onze Belgische trots in het snowboarden voor personen met een beperking. Dennis is 23 en zijn leven werd ondersteboven gehaald door een motorongeval in 2003. Sindsdien gaat hij door het leven met een prothese aan zijn rechteronderbeen. Denis beoefende voor zijn ongeval vele sporten: waterskiën, skiën en snowboarden. Mede dankzij Anvasport heeft hij deze sporten terug heropgenomen. Denis doet het zelfs uitstekend in de boardercross. Hij kende vorige winter al een zeer sterk seizoen en als hij zo kan blijven verder werken, ziet hij de Para Olympische Spelen in Sochi zeker wel zitten.  

Denis Colle

 

Wintersportgids zal de komende winter deze atleten opvolgen op hun weg naar de Para-Olympische Spelen.

De VZW ANVASPORT ( Anders Validen Sporten ) is een vereniging die zich inzet voor mensen met een motorische handicap. Ze proberen de mensen terug deel te laten nemen aan verschillende sporten, om zo terug hun sociale contacten op te bouwen en uit hun isolement te geraken..

Ze trachten ook de deelnemers te laten sporten zonder meerkost dan een valide persoon, en kunnen hiervoor op een 50 tal medewerkers rekenen die zich belangeloos inzetten. Ze beschikken ook over aangepast materiaal dat we trouwens ook ter beschikking stellen van Andere verenigingen zoals CM ziekenzorg, sporta, recreas, intersoc, …..

Anvasport biedt deze mensen de mogelijkheid om sport te beoefenen (hoofdzakelijk initiatie) in een beschermd milieu in functie van integratie en met het oog op het in stand houden en verbeteren van de algemene conditie. Bij Anvasport kan je van een brede waaier sportieve activiteiten proeven. De nadruk hierbij ligt niet op competitie, maar wel op het beleven en genieten (zowel van de activiteit als van de après-activiteit).

Anvasport organiseert skivakanties voor zowel beginners als gevorderden en ook familievakanties. Ze hebben ook aangepaste skimateriaal verhuur.

Meer informatie over skiën en snowboarden  met een beperking, kan je vinden op Parantee.be en anvasport.be

Highlight

Skiën in de lente

29/03/2024
Wanneer we naar boven kijken lijkt het nog niet zo, maar de lente staat voor...

Getest! Helly Hanssen Alpha 4.0 Jacket & Alpha Lifaloft Pant

12/05/2024
Of we een jas en broek van Helly Hanssen willen testen? Zeker weten. Dit Noorse...
 

Volg Wintersportgids.be

Mis niets! Volg ons op social media voor het laatste nieuws en leuke winacties!

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor onze newsletter en blijf op de hoogte van toffe winacties en het laatste wintersportnieuws!

Er ging iets mis. Probeer nog een keer.
Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief