Powder Hunter Fritzz

30/12/2012

 

Powder hunters leggen hun ski trip pas op het allerlaatste moment vast. De weerkaarten liggen steeds voor hun neus. Ze gaan op jacht naar verse sneeuw!

Vele wintersporters leggen hun vakanties al lang op voorhand vast. Maar zo ben je nooit zeker zijn van het weer dat je te wachten staat. Met wat geluk kan je proeven van verse sneeuw. Wil je echter zeker zijn dat je in de verse poeder kan skiën, dan moet je gewoon zo lang mogelijk wachten met beslissen waar je heen trekt.

Wintersportgids ging praten met zo’n powder hunter: Jurgen ‘Fritzz’ De Grauwe uit Welle had er voor de Kerstvakantie al drie trips naar de poeder opzitten.

Dag Fritzz. Dit seizoen is goed gestart met veel sneeuw in de Alpen? Heb jij al veel poeder gescoord? Waar ben je al geweest?

Fritzz: De winter is zeer goed gestart, massa’s sneeuw in het begin van het seizoen vooral in Frankrijk, Zwitserland en het westen van Oostenrijk en Italie. Frankrijk kreeg de meeste sneeuw over zich, maar dat heb ik links laten liggen omdat naar Frankrijk rijden toch weer enkele tientallen euros duurder is dan andere landen. In december ben ik naar Livigno (Italië) geweest daarna naar Lech (Oostenrijk) en de week voor de kerstvakantie naar Ovronnaz (Zwitserland). Tijdens elke trip hebben we een paar ochtenden opgestaan met nieuwe verse sneeuw, … zalig!

Hoe lang op voorhand zijn die trips gepland? Spreken we hier over een week op voorhand? Of een dag? Hoe gaan jullie te werk?

Fritzz:  Die trips worden niet op voorhand gepland. We kijken naar de weersvoorspellingen en eigenlijk waar het weer voor de gemiddelde Belg het slechtste is, daar trekken we naartoe. J  Dit wil zeggen een dag of vijf voor het begint te sneeuwen, sijpelen de eerste betrouwbare weerberichten binnen en dan begint het zoeken naar medeskiërs die willen en kunnen vertrekken naar de sneeuw. Er zijn momenten dat we in de auto stappen, vertrekken en nog niet goed weten waarheen. We hebben dan wel al een beeld van welke regio maar nog niet welk gebied. Gaat het morgen zonnig zijn of mistig? Daar moet je ook altijd rekening mee houden. Want verse sneeuw, maar veel mist en enkel open vlaktes, daar heb je ook niets aan. Dan zie je totaal niet waar je skiet. Bij mist zoeken we dus gebieden op met veel bomen.

Ben je ook al eens ergens terecht gekomen, dat je dacht dat er veel sneeuw ging zijn, maar het een verkeerde keuze bleek?

Fritzz: Wel onze eerste trip dit seizoen naar Livigno was op het eerste zicht een foute keuze. Gelukkig was het uiteindelijk toch niet waar.  Toen we Livigno binnenreden lag er ongeveer één cm verse sneeuw. Normaal had het die nacht goed moeten sneeuwen, maar de weergoden dachten er anders over en hadden het wat uitgesteld.  Aangezien het zo vroeg op het seizoen was en weinig gebieden open waren, zijn we een plaatselijk cafeetje met internet binnengevallen. Daar zijn we op zoek gegaan naar gebieden in Wallis die open waren, maar helaas. Gelukkig begon het een uurtje later toch te dumpen en was onze powderhunt met een half dagje vertraging toch goed begonnen.

Veel in de poeier skiën, betekent ook wel meer risico op lawines dan iemand die braafjes op de piste blijft. Ben jij hier op voorbereid? Heb je het nodige materiaal? Kennis?

Fritzz: Lawines, het terrein, je medeskiër(s), … daar moet je allemaal rekening mee houden. Lawines zijn gevaarlijk, maar ook gewoon verloren skiën zonder gsm kan gevaarlijk zijn. Het minimum dat je moet bijhebben tijdens het freeriden is een lawinebeeper, schop, sonde en een kleine EHBO-kit. Zelf heb ik -en veel van mijn vrienden ook- een ABS (een rugzak met airbagsysteem), hopelijk iets dat we nooit gaan moeten gebruiken. Lang geleden liet ik ook mijn gsm thuis, maar sinds een ongeval op de piste en afgevoerd worden naar een ziekenhuis en niemand kunnen bereiken, ski ik nu nooit nog zonder gsm. Beter je gsm kapot dan je leven kapot.

Jij doet op een seizoen zeer veel trips. Waarom ga je niet gewoon op seizoen?

Fritzz: Om op seizoen te  gaan om poeder te scoren, heb je een dikkere portefeuille nodig dan de mijne, of minstens een visa kaart met veel geld op de rekening. Je moet je steeds verplaatsen omdat het steeds op een andere plek sneeuwt, dus dat kost heel veel geld.  Een mobilhome zou wel handig zijn in zo’n geval.  Ik zou zeggen:  “Geef mij een mobilhome, zet er in het groot wintersportgids op en ik ga voor jullie op seizoen, deal?”

Heb je misschien een leuke anekdote voor ons? Een straf verhaal over lawines?

Fritzz: Grote lawines heb ik nog niet meegemaakt, gelukkig maar! Ik ken wel een paar mensen die min of meer geluk hebben gehad.  Het gevaar komt niet steeds van een lawine. Zelf heb ik zo’n zes jaar geleden veel geluk gehad of ik was er niet meer.  In Ischgl kwam ik terug naar de piste geskied. Ik ging vrij snel rechtdoor en plots stond ik stil. Ik wist totaal niet wat er was gebeurd. Ik keek op en zag mijn brilletje 20 meter verder liggen, en een ski ook.  Vlak voor mij zag ik een stalen kabel, … die kabel had mij op heuphoogte gegrepen. Ik had hem dus blijkbaar niet gezien. Resultaat was een gebroken heup en sindsdien slecht gevoel in mijn linkerdijspier en regelmatig last van een slapende pink en ringvinger. Indien de kabel mij iets hoger had geraakt, had het nog veel erger kunnen zijn.

Voor de rest zou ik zeggen, als je gaat freeriden, neem geen te grote risico’s en als je het toch niet kan laten grote risico’s te nemen zorg er dan voor dat je zeker anderen, die op veilig willen spelen, niet in gevaar brengt, “don’t kill people beneath you”.

Bedankt Fritzz en veel powder hunt plezier in 2013!

Je kan al de avonturen en trips van Fritzz volgen in de vorm van grappige filmpjes op www.skisluts.be

Highlight

Getest! Helly Hanssen Alpha 4.0 Jacket & Alpha Lifaloft Pant

12/05/2024
Of we een jas en broek van Helly Hanssen willen testen? Zeker weten. Dit Noorse...

Skiën in de lente

29/03/2024
Wanneer we naar boven kijken lijkt het nog niet zo, maar de lente staat voor...
 

Volg Wintersportgids.be

Mis niets! Volg ons op social media voor het laatste nieuws en leuke winacties!

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor onze newsletter en blijf op de hoogte van toffe winacties en het laatste wintersportnieuws!

Er ging iets mis. Probeer nog een keer.
Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief