Finales Wereldbeker Alpine Ski

18/03/2013

 

In Lenzerheide werden deze week de finales van de wereldbeker Alpine Skiën gehouden. Hier worden de laatste wereldbekers van het seizoen geskied en wordt dus beslist wie de er met de World Cup of de Kristallen globe van 2013 naar huis gaat.

De snelheids disciplines kenden geen ideaal verloop. Door de slechte weersomstandigheden werden heel wat races afgelast. Zo konden de Afdaling en de Super G niet doorgaan.

De afdaling moest worden afgelast wegens te dichte mist. Het parcours was amper zichtbaar en te gevaarlijk om de skiërs naar beneden te laten racen. Door deze aflasting gaat de overwinning in de wereldbeker toch nog naar Lindsey Vonn. Vonn is al enkele weken out met een knieblessure. Maar Vonn had nog steeds 1 punt voorsprong op Tina Maze. Indien Maze in deze wedstrijd bij de top 14 was geëindigd, dan had zij de globe gewonnen. Maar nu is het dus Vonn, die haar 17de wereldbeker trofee binnenhaalt. Dat is trouwens een record!

Bij de mannen is het Aksel Lund Svindall die wint voor de titelverdediger Klaus Kroell.

De super G was na wat twijfeling toch van start gegaan. Verse sneeuw en wind zorgden voor wat uitstel, maar uiteindelijk ging de wedtsrijd toch van start. Tot de Oostenrijker Kroell zwaar ten val kwam in de netten. Bovendien waren er al een aantal bijna valpartijen geweest. De wedstrijd werd stopgezet en uiteindelijk ook afgelast. Ook in de super G werden dus geen punten meer verdeeld voor de wereldbeker ranking.  Dat maakt dat de Titel voor deze discipline naar Tina Maze gaat bij de dames. Bij de heren wint Aksel Lund Svindall zijn tweede trofee.

Svindall met zijn twee trofee's

Tina Maze

De technische nummers slalom en reuzeslalom kende iets betere omstandigheden.

In de slalom bij de heren ging de overwinning in Lenzerheide naar de Duitser Felix Neureuther. Maar de eindoverwinning in de World Cup, ging naar Marchel Hirscher die tweede werd in deze race. Van de 9 slalomraces dit seizoen, won hij er 4, werd 4 keer tweede en 1 keer derde!

Bij de dames ging de salomtitel na een zeer spannende strijd uiteindelijk naar het 18-jarige toptalent Mikaela Shiffrin. Tina Maze stond tot voor deze finale World Cup nog 7 punten voor Shiffrin. Een klein puntenverschil en wie in Lenzerheide won, zou de world Cup winnen. Shiffrin stond na de eerste run op een 4de plaats,maar skiede een sterke tweede run en won. Maze werd uiteindelijk derde en moest de de world Cup Slalom aan Shiffrin laten.

Tina Maze was wel al vanaf januari zeker van haar titel in de reuzeslalom. Maze won dan ook hier nog de reuzeslalom in Lenzerheide. Hiermee sloot ze het seizoen af met 24 podiums en verbreekt ze daarmee het record van Herman Maier!

Bij de heren was de reuzeslalom titel voor Ted Ligety die deze discipline het ganse seizoen gedomineerd heeft.

Nadat de world cup titels per discipline verdeeld waren, werden er ook nog de Overall World Cups uitgedeeld. Wie zijn de meest allround skiërs van het afgelopen seizoen?

Bij de dames was het de Sloveense Tina Maze en bij de heren is het Marchel Hirscher die zijn tweede Overall titel op rij wint.

Marcel Hirscher

Highlight

Skiën in de lente

29/03/2024
Wanneer we naar boven kijken lijkt het nog niet zo, maar de lente staat voor...

Getest! Helly Hanssen Alpha 4.0 Jacket & Alpha Lifaloft Pant

12/05/2024
Of we een jas en broek van Helly Hanssen willen testen? Zeker weten. Dit Noorse...
 

Volg Wintersportgids.be

Mis niets! Volg ons op social media voor het laatste nieuws en leuke winacties!

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor onze newsletter en blijf op de hoogte van toffe winacties en het laatste wintersportnieuws!

Er ging iets mis. Probeer nog een keer.
Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief