World Cup finales Freestyle ski

26/03/2013

 

In het Spaanse Sierra Nevada werden afgelopen week de finales van de wereldbeker freestyle gehouden.

De Alpine skiërs hadden een week eerder hun World Cups al verdeeld in Lenzerheide. De Freestyle skiërs streden in Sierra Nevada voor de laatste punten van het seizoen en voor wie er met de World Cup 2013 overwinning naar huis kon gaan.

Het zonnige Spaanse weer, waar we op gehoopt hadden, werd niet zo een succes. Regen, wind en mist waren regelmatig spelbreker en vele wedstrijdschema’s moesten aangepast worden.

De eerste finale die plaatsvond was die in het mogull skiën. Maar door de felle wind, waren alle liften gesloten en kon niemand naar boven. Nochtans lag het mogull parcours achter een bergflank en redelijk goed beschut tegen de wind. Als oplossing werden alle mogull skiërs met snowcats naar boven gebracht en zo kon hun wedstrijd toch doorgaan, terwijl het ganse skigebied gesloten bleef voor alle anderen.  Bij de dames won Hannah Kearny en  zij won ook de world cup ranking van dit jaar. Bij de heren was het  Alex Bilodeau die won in Spanje, maar de eindoverwinning was voor  Mikael Kingsbury

De discipline skicross moest uiteindelijk worden afgelast. Door het slechte weer, kregen ze geen wedstrijd afgewerkt.
De slopestyle kon wel doorgaan maar met een dag vertraging. Bij de heren won Lyman Currier verrassend deze wedstrijd. De overall was voor de Brit James Woods. Bij de dames was het de Amerikaanse Keri Herman die bovenaan stond na het ganse seizoen. Ook al had ze forfait gegeven voor deze laatste wedstrijd. De overwinning in Sierra Nevada ging naar Alaxi Micinski.

Normaal zou ook Katrien Aerts deelnemen aan de slopestyle, maar de slopestyle viel nu samen met  de
training in de pipe omdat het een dag uitgesteld was. En aangezien het hoofddoel voor Katrien de discipline half pipe is, besloot ze de slopestyle te schrappen.

Ook de discipline half pipe kende de nodige problemen met het weer. Hier was het vooral mist die voor problemen zorgde. Soms was de pipe niet helemaal zichtbaar voor de jury en moest de wedstrijd dus verschillende keren worden stilgelegd. In de finale was de mist zo dik, zodat de tweede run geannuleerd werd. Het kwam dus op één run aan. Katrien Aerts deed het zeer goed in haar eerste run. Technische moeilijkheidsgraad was niet erg hoog, maar ze scoorde goed op hoogte en uitvoering. Zo kwam Katrien op een mooie zesde plaats terecht. Een knap resultaat om het seizoen mee af te sluiten. De Canadese Roz Groenewoud won de deze wedstrijd. Maar de kristallen bol ging naar Virginie Faivre. Bij de heren won Mike Riddle en hij won ook de overall ranking.

Nadat al deze prijzen verdeeld werden , was er nog één trofee die uitgereikt moest worden, de Nations Cup. Dat is het land met de meeste punten over alle disciplines heen: aireals, mogulls, skicross, slopestyle en pipe. Het was team Canada die er met kop en schouders bovenuit stak. Op de tweede plaats was de USA en Zwitserland werd derde.

Canada is het toonaangevende land in het freestyle skiën!

 

Highlight

Skiën in de lente

29/03/2024
Wanneer we naar boven kijken lijkt het nog niet zo, maar de lente staat voor...

Getest! Helly Hanssen Alpha 4.0 Jacket & Alpha Lifaloft Pant

12/05/2024
Of we een jas en broek van Helly Hanssen willen testen? Zeker weten. Dit Noorse...
 

Volg Wintersportgids.be

Mis niets! Volg ons op social media voor het laatste nieuws en leuke winacties!

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor onze newsletter en blijf op de hoogte van toffe winacties en het laatste wintersportnieuws!

Er ging iets mis. Probeer nog een keer.
Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief