Waxen en slijpen: ook voor freestylers!

31/03/2013

 

Alpine skiërs staan erom gekend dat ze hun materiaal tot in de puntjes onderhouden. Bij Freestyle skiërs heerst er nog al eens een mentaliteit van : ‘voor ons moet dat niet’. Maar is dat zo?

Zeker bij wedstrijd freestyle skiërs, wordt het onderhoud van het materiaal steeds belangrijker. In de disciplines zoals de half pipe, zal de keuze van de wax, mee bepalend zijn voor de hoogte.

Maar ook voor de recreatieve freestyle skiër is een basis onderhoud van je ski’s noodzakelijk. Een ski die vlot glijd is altijd fijner om mee te skiën dan een ski die afremt. Bij het nemen van jumps, kan het zijn dat de aanloop beperkt is. Iemand die goed glijd en vlot over de jump geraakt, gaat een leukere sessie hebben, dan iemand die steeds moeite moet doen en bijsteken met zijn stokken om nipt over de kicker te geraken. Bovendien zal het ook veiliger zijn.

Het slijpen van ski’s is vooral bij de pipe ski’s belangrijk, een pipe kan redelijk ijzig zijn en dan kunnen scherpe kanten
handig zijn. Bij slopestyle ski’s is het slijpen minder belangrijk, het gedeelde onder de voet, mag redelijk afgerond zijn, zodat je vloeiend kan railen. Door te railen ga je wel een braam aan je kanten krijgen en deze moet wel regelmatig verwijderd worden.
In het volgende filmpje geeft Katrien Aerts wat tips over slijpen en waxen. Let wel op, dit is slechts een basis. Indien je je volledig wilt verdiepen in alle details, neem dan een kijkje op www.toko.ch. Daar vind je alle technieken uitgelegd door experts.

Indien je het niet ziet zitten om deze dingen zelf te doen, breng dan je ski’s af en toe binnen bij een ski speciaalzaak!

 

 

Highlight

Skiën in de lente

29/03/2024
Wanneer we naar boven kijken lijkt het nog niet zo, maar de lente staat voor...

Getest! Helly Hanssen Alpha 4.0 Jacket & Alpha Lifaloft Pant

12/05/2024
Of we een jas en broek van Helly Hanssen willen testen? Zeker weten. Dit Noorse...
 

Volg Wintersportgids.be

Mis niets! Volg ons op social media voor het laatste nieuws en leuke winacties!

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor onze newsletter en blijf op de hoogte van toffe winacties en het laatste wintersportnieuws!

Er ging iets mis. Probeer nog een keer.
Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief