BK Freestyle ski: een vooruitblik!

02/04/2013

 

Volgende week begint in Les Deux Alpes weer het BK Freestyle ski. Lees hier alles over hoe de startplaatsen verdeeld werden en wat de winnaar van vorig jaar verwachten.

Op het einde van het seizoen komen alle Belgische freestylers daar samen in Les Deux Alpes om elkaar weer te zien, om de Belgische titels te verdelen, om te feesten,…

De wedstrijd voor freestyle skiërs is, in tegenstelling tot het snowboarden, niet open voor iedereen. Er zijn 8 startplaatsen voor de senioren, 8 voor de junioren heren en 4 plaatsen voor de dames. De Belgische Kampioenen van vorig jaar krijgen sowieso hun startplaats. De anderen moeten zich zien te kwalificeren via de freeski.be cup, de indoor wedstrijden georganiseerd door de freeski commissie binnen de VSSF of je kan hopen op een wildcard. Er waren twee wildcards die uitgedeeld werden. Dit om de mogelijkheid open te laten voor sterke riders die een freeski cup niet kunnen meedoen om de één of andere reden (oa blessures) om toch op het BK te kunnen starten.

De riders die het uiteindelijk haalden en zullen deelnemen aan het BK zijn:

Senioren:

Timo De Bondt, Robbe Nelissen, Tanguy Henrijean, Mathieu Henrijean, Koen Speleman, Dries Lemmens,
Olivier Moyersoen, Manou Maudgal

Junioren:

Ward Nelissen, Maxime Lemaitre, Arne Vanormelingen, Mathieu Verlinden, Sander D’Helft, Rino
Vervaet, Stijn Smekens, Michiel Lepoutre

Dames:
Katrien Aerts, Roselien Schwagten, Karolien Schwagten, Céline Van Balleart
Wintersportgids ging praten met de kampioenen van vorig jaar en met Bram Van Bossuyt, de voorzitter van de freeski commissie.

Timo De Bondt (Belgisch Kampioen overall senioren)

Dag Timo, Jij won al regelmatig op het BK. Je grootste concurrent door de jaren heen was steeds Nicolas Elshout. Nico is er dit jaar niet bij wegens een blessure. Is het nu een ‘easy job’ om je titel te verlengen of verwacht je van iemand
concurrentie?

Timo: Het is inderdaad zo dat de wedstrijd bij de senioren een beetje onthoofd is dit jaar, en dat vind ik wel jammer. Met namen zoals Nicolas, Reiner en Benji die niet meedoen dit jaar lijkt het zo dat ik enkel moet blijven rechtstaan om te winnen. Ik denk er echter niet zo over, we zien de voorbije jaren steeds een bredere basis van skiërs in België, en die mannen zullen ook hun kans zien dit jaar. Zeker de pipe wedstrijd ligt nu helemaal open, chance dat Katrien in een andere categorie zit, anders hadden we allemaal verloren van een meisje.

De startplaatsen op het BK zijn beperkt voor skiërs. Men moet zich kwalificeren om te mogen deelnemen. Wat vind jij hiervan?

Timo: Op zich vind ik het geen probleem om een kwalificatie af te werken voor het BK, op voorwaarde dat er genoeg plaatsen te verdienen zijn en dat dit de organisatie van het BK ten goede komt. Ik heb er meer problemen mee dat skiërs en boarders niet op dezelfde manier behandeld worden en dat de boarders ongelimiteerd mogen inschrijven.

Wil je nog iets kwijt over het BK?

Timo: Ik hoop dat het dit jaar beter weer is!!

Timo De Bondt

Ward Nelissen (Belgisch Kampioen junioren)

Dag Ward, de junioren is een grote categorie aan het worden, met veel nieuwe en talentvolle jongeren. Zie je het zitten om je titel te verlengen?

Ward: Ik voel me vrij goed in vorm om mijn titel als Belgisch kampioen te verlengen. Ik denk wel dat het moeilijker zal worden dan vorig jaar omdat er ook weer echt goeie mannen tussen zitten. Maar op dit moment sta ik eerst om naar het BK te gaan, door mijn titel als Vlaams kampioen, en dat geeft mij wel een goed gevoel. Ik denk dat ik de meeste concurrentie van Maxime Lemaitre mag verwachten. Maar Arne Vanormelingen en Mathieu Verlinden mag ik zeker niet onderschatten, want zij hebben dit jaar ook echt zotte tricks neergezet.

Er zijn 8 startplaatsen voor de junioren die verdeeld zijn op de Freeski.be Cup. Wat vind jij van het feit dat niet iedereen zomaar kan deelnemen en dat je je moet kwalificeren?
Ward: Ik heb een beetje een gedeelde mening over dit concept. Langs de ene kant vind ik het goed omdat het zo sneller vooruit zal gaan op het BK zelf. We moeten enkel een halve finale en finale doen en geen lange kwalificaties afwerken. Aan de andere kant vind ik het ook spijtig omdat zo heel goede skiërs niet kunnen geselecteerd worden omdat ze bijvoorbeeld 1 of 2 manches gemist hebben door een kwetsuren of een andere reden.

Op het BK is er ook een groot aanbod van feestjes. Hoe ga je daar als rider mee om? Ga je elkedag op stap? Of kruip je vroeg in je bed, klaar voor de wedstrijd?

Ward: Ik ga toch dagelijks naar de feestjes, ja. Ik vind het gewoon enorm leuk om me even uit te leven samen met mijn vrienden. Maar ik zal nooit een zware kater hebben op de piste de volgende dag. Zeker niet met de slopestyle wedstrijd, dan wil ik op en top fris zijn. Slopestyle is dan ook voor mij persoonlijk de belangrijkste wedstrijd. Ik denk dat feesten en sporten zeker te combineren valt, maar het is zeker niet gemakkelijk. Een voorbeeld hiervan is dat ik ook voor de laatste manche van het Vlaams kampioenschap uit geweest ben en hier ben ik eerste op ge-eindigt. Uiteindelijk zal de nadruk toch iets meer naar de wedstrijden liggen denk ik, ik presteer ook gewoon super graag en als ik met een enorme kater de big air moet meedoen denk ik niet dat dit zo goed zal lukken.

Ward Nelissen

 

Katrien Aerts (Belgisch Kampioen Dames)

Katrien, wie zijn je concurrentes dit jaar? En zie je het zitten om je titel te verlengen?

Katrien: Mijn concurrentes zijn dezelfde als die van vorig jaar, de zusjes Schwagten  en Céline Van Balleart. Roosje Schwagten is wel goed bezig dit seizoen heb ik vernomen, dus ik ben benieuwd naar haar. En Karolien is al enkele jaren mijn grootste concurrente in België denk ik. Normaal zou ik wel in staat moeten zijn om mijn titel te verlengen, maar je weet nooit. In een wedstrijd kan veel gebeuren. Soms kan je met een easy trick toch vallen en dan zijn de anderen voor je!

Bij de dames zijn er slechts 4 startplaatsen! Wat vind jij ervan dat skiërs zich moeten kwalificeren?

Katrien: Het feit dat skiërs zich moeten plaatsen vind ik eigenlijk goed. Zo voorkom je dat er onbekwame mensen deelnemen aan het BK. Om aan het BK deel te nemen moet je toch een zeker niveau hebben om het slopestyle parcours of de big air aan te kunnen. In het verleden hebben er mensen (zowel skiërs als boarders) deelgenomen die hier eigenlijk niet klaar voor waren. En dat geeft accidenten en dat brengt onze sporten niet goed in beeld. Daarom ben ik voorstander van selecties. In vele andere sporten werkt het trouwens ook zo. Enkel vind ik het jammer dat bij de snowboarders niet hetzelfde systeem wordt gehanteerd. Maar het Bk is voorlopig nog steeds een organisatie vanuit de snowboardcommissie en zei moeten daarover beslissen. Hopelijk wordt het BK in de toekomst georganiseerd door zowel de snowboard als de freestyle ski commissie en dan moet iedereen gelijk behandeld worden.

Katrien Aerts

 

Als laatste spreken we met Bram Van Bossuyt, de voorzitter van de freeski commissie.
Bram, startplaatsen zijn beperkt op het BK voor skiers? Wat is daar de reden voor?

Bram: De hoofdreden is dat het BK te groot aan het worden was. Snowjam werd slachtoffer van zijn eigen succes waardoor de wedstrijden soms uitliepen tot half 5 ’s avonds hierdoor kregen we dan weer logistieke problemen om al het materiaal voor de dag erna tijdig te verhuizen en de toeschouwers tijdig de berg af te krijgen. Er is toen gekeken naar verschillende oplossingen, maar beginnen werken met pre-selecties leek toen de beste oplossing. Op dit moment wordt er ook naar andere oplossingen gezocht om tijd de besparen tijdens de wedstrijden. Ook de VSSF gaat mee met zijn tijd en we zijn dan ook aan het investeren in de nieuwste technologieën op vlak van jurering. We zijn dus allemaal samen goed aan het zoeken om het BK toch te kunnen laten groeien in alle opzichten.

De snowboarders werken niet met een beperkt aantal startplaatsen, hoe komt dit?

Bram: We mogen niet vergeten dat het de snowboarders zijn die ons zoveel jaar geleden mee op sleeptouw genomen hebben en ons ook met plezier hebben laten starten tijdens het vroegere Belgisch kampioenschap snowboarden. Het leek dan ook een beetje voor de hand liggend om in eerste instantie te kijken om met kwalificaties voor de skiërs te werken. Of dit goed of slecht is, daar ik ga nu niet over uitweiden, maar met de freeski commissie denken we dat de situatie voor 2013 zeker niet slecht is. Wat 2014 zal geven dat zal na het bk beslist worden. Maar ik ben er van overtuigd dat we er allemaal samen op een goede manier uitkomen.

Wie zie jij als de grote kanshebbers dit jaar bij de junioren, senioren, dames om kampioen te worden?

Bram: Als jurylid antwoord ik nooit graag op dergelijke vragen. Tuurlijk zijn er telkens de gevestigde waardes waar ik als ik zou gokken sneller mijn geld zou opzetten, maar gokken op freestyle skiën is al bijna even gevaarlijk als de sport zelf. Er kan altijd iets kleins gebeuren waardoor ook een topper niet door de halfe finales geraakt. Ik denk vooral dat het een spannende strijd zal worden bij de junioren en de strijd die dit jaar tussen de zusjes Swachten bezig is zal ook
voor spektakel zorgen.
Graag zou ik nog één iets willen vragen aan alle skiërs die deelnemen aan het BK. Als je ergens met zit of je hebt vragen aarzel dan niet om die te komen stellen aan één van de ski juryleden. Voor het BK zullen dit Rembert Notten, Niki Leemans en ikzelf zijn.

Bram Van Bossuyt

 

Het zal dus een spannende strijd gaan worden daar in Les Deux Alpes. Wintersportgids zal voor jullie dagelijks verslag uitbrengen met het allerlaatste nieuws!

 

Highlight

Skiën in de lente

29/03/2024
Wanneer we naar boven kijken lijkt het nog niet zo, maar de lente staat voor...

Getest! Helly Hanssen Alpha 4.0 Jacket & Alpha Lifaloft Pant

12/05/2024
Of we een jas en broek van Helly Hanssen willen testen? Zeker weten. Dit Noorse...
 

Volg Wintersportgids.be

Mis niets! Volg ons op social media voor het laatste nieuws en leuke winacties!

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor onze newsletter en blijf op de hoogte van toffe winacties en het laatste wintersportnieuws!

Er ging iets mis. Probeer nog een keer.
Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief