Het BK dag 2: skicross

08/04/2013

 

Traditie getrouw is de skicross de eerste discipline op het BK. Dit jaar werden er wel enkele wijzigingen ingevoerd voor de cross.

Zo hangt er dit jaar geen officiële titel van ‘Belgisch Kampioen’ aan vast. Vorig jaar was er wat onsportief gedrag door enkele enkelingen en dat leverde een hoop discussie op. Bijgevolg werd beslist dat de cross vooral een ‘funcross’ wordt. Maar voor het grootste deel van de riders was dat steeds al het geval en verandert er dus niet veel.

Het weer was niet ideaal. Koud, veel wind en slechte zichtbaarheid. Zeker de mensen van de organisatie die boven aan de start stonden, hebben het koud genoeg gehad.

Er werd gestreden in drie categorieën: junioren, senioren en dames.

Bij de junioren waren er een heel deel uitvallers. Arne Vanormelingen lag ziek in bed, Ward Nelissen en Stijn Smekens hadden lichte blessures en besloten niet te starten.  Zo zag Mathieu Verlinden mooi zijn kans om dit jaar met de overwinning te gaan lopen. Op de tweede plaats was Thibaut Van Oostenrijk. En Michiel Lepoutre, bezig aan zijn eerste Bk, won het brons.

Mathieu Verlinden, winnaar bij de junioren

Bij de senioren ontbraken er enkele toppers. Zo was de kampioen van vorig jaar Stefan Janssens niet aanwezig. Ook Maarten Goovaerts, Jurgen de Grauwe, Reiner Cremers,… mannnen die in de vorige jaren finale plaatsen behaalden, namen dit jaar niet deel. De overwinning ging naar Jan Verellen, hij had in de finale een ruime voorsprong op de rest. Wij vroegen Jan even naar een reactie na zijn overwinning.

Jan: “ Ik ben super blij met deze overwinning. Ik wist wel dat ik goed kon scoren, maar winnen had ik niet verwacht! Ik heb dit jaar enkele recreatieve crossen meegedaan om ervaring op te doen. Volgend jaar wil ik zeker een FIS licentie aanvragen en FIS wedstrijden gaan meedoen.”

De strijd om de tweede plaats werd pas in de laatste meters beslist. Timo De Bondt werd bij de start gehinderd door een stok van de persoon naast hem en draaide zelfs even een pirouetje. Maar Timo zette de achtervolging in en wist de anderen terug in te halen. In de laatste meters ging hij nog voorbij Koen Speleman en pakte zo het zilver. Koen Speleman won het brons.

podium senioren: Koen Speleman, Jan verellen, Timo De Bondt

Bij de dames werd het ook een leuke strijd. Katrien Aerts en Ann-Katrien Laenen waren beiden goed weg bij de start. Katrien Aerts ging daarna als eerste door de eerste bocht en gaf de leiding niet meer af. Ann-Katrien en Karolien Schwagten hielden een spannende strijd van boven tot beneden. Ann-Katrien haalde het uiteindelijk nipt van Karolien.

Na de cross was het beneden in het dorp tijd voor het eerste optreden op de SnowJam stage. De eer was aan Freaky Age om de sfeer erin te brengen. Samsung zorgde voor een echt frietkot zodat iedereen kon genieten van echte Belgische frieten!

Freaky Age on the SnowJam stage!

Een Belgisch frietkot in Les Deux Alpes!

 

 

Highlight

Skiën in de lente

29/03/2024
Wanneer we naar boven kijken lijkt het nog niet zo, maar de lente staat voor...

Getest! Helly Hanssen Alpha 4.0 Jacket & Alpha Lifaloft Pant

12/05/2024
Of we een jas en broek van Helly Hanssen willen testen? Zeker weten. Dit Noorse...
 

Volg Wintersportgids.be

Mis niets! Volg ons op social media voor het laatste nieuws en leuke winacties!

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor onze newsletter en blijf op de hoogte van toffe winacties en het laatste wintersportnieuws!

Er ging iets mis. Probeer nog een keer.
Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief