Twee skiers vrijgesproken van onverantwoord gedrag buiten piste

24/05/2013

 

In januari veroorzaakten twee Spaanse skiers een lawine waarbij drie kinderen bedolven geraakten. De rechtbank sprak hen vrij afgelopen week.

In Peyragudes, in de Franse Pyreneeën, veroorzaakten twee skiers in januari een lawine. De skiërs waren buiten piste en waren hiervoor (volgens de autoriteiten) onder een touw doorgekropen. Op die dag heerste er lawinerisico 4 op een schaal van 5. Door de lawine werden drie kinderen gedeeltelijk bedolven, die op een blauwe piste aan het skiën waren die onder de lawine helling lag. De kinderen konden snel bevrijd worden en kwamen er vooral met de schrik vanaf. Eéntje liep een blessure op aan de knie.

Zowel het gebied als de ouders van de kinderen eisten voor de rechtbank een schadevergoeding van de Spaanse skiers wegens het in gevaar brengen van anderen hun leven en het onvrijwillig toebrengen van letsels. Overal in het gebied stonden waarschuwingen voor het hoge lawinerisico en off-piste skiën werd sterk afgeraden.

Toch sprak de rechter hen op 14 mei vrij. Volgens hen was er ter plaatsen geen enkele signalisatie dat aangaf dat het stuk off-piste verboden terrein was.

In 2007 was er al eens een dergelijke rechtzaak in Frankrijk. Toen werden skiërs die een lawine veroorzaakten in Les Contamines wel veroordeeld. Ze kregen een gans jaar skiverbod en een boete van 500€.

 

Highlight

Getest! Helly Hanssen Alpha 4.0 Jacket & Alpha Lifaloft Pant

12/05/2024
Of we een jas en broek van Helly Hanssen willen testen? Zeker weten. Dit Noorse...

Skiën in de lente

29/03/2024
Wanneer we naar boven kijken lijkt het nog niet zo, maar de lente staat voor...
 

Volg Wintersportgids.be

Mis niets! Volg ons op social media voor het laatste nieuws en leuke winacties!

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor onze newsletter en blijf op de hoogte van toffe winacties en het laatste wintersportnieuws!

Er ging iets mis. Probeer nog een keer.
Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief