Is er doping in de skiwereld?

13/06/2013

 

Kan doping skiërs helpen om beter te presteren? Hoe waak worden de skiërs getets? Wat met de geruchten rond Lindsey Vonn?


Enkele weken geleden kwam Lindsey Vonn een beetje negatief in het daglicht. Vonn zou in contact gekomen zijn met een zekere Dr. Bernd Pansold. Pansold is dokter in het Oostenrijkse trainingscenter van Red Bull, één van de hoofdsponsors van Vonn. Dr. Pansold was in de jaren ’70 en ’80 een dokter in Oost Duitsland en was betrokken bij dopingprogramma’s van topatleten in die tijd. Pansold werd hiervoor veroordeeld en zat zijn tijd in de gevangenis. Het contact tussen de twee zou zeer beperkt geweest zijn en Vonn werd niet direct verdacht van dopinggebruik. Persoonlijk had ik dit nieuws ook gehoord, maar ik wilde er niet over schrijven, omdat ik het vermoeden had dat er niet veel van waar was.

Maar de hele historie heeft wel vragen losgewerkt. Kan doping helpen om beter te presteren in het skiën? Op het eerste zicht lijkt doping niet interessant, een prestatie wordt hoofdzakelijk toch bepaald door de skitechnieken en de glijsnelheid. Maar nader onderzoek wees uit dat skiërs enorme krachten ondergaan. World Cup skiërs ondergaan krachten tot 5G in een bocht, en dat soms 90 bochten lang! Bij Bode Miller werd een piek vastgesteld van 12G! Op het einde van het parcours, branden de benen. Doping zou dus zeker kunnen helpen!

Als we terugkijken, zijn er in het verleden slechts twee gevallen bekend van doping in het skiën. In 2002, werd de Schotse skiër, Alain Baxter betrapt op Methamphetamine. Hij moest zijn bronzen medaille die hij op de Olympische Spelen van Salt Lake City won, teruggeven. In 2004 werd de Oostenrijker Hans Knauss voor 18 maanden geschorst nadat er sporen van Nandrolon gevonden werden. In beide gevallen, kwam het dopinggebruik aan het licht na een bloedtest, iets wat zelden voorkomt in het skiën. Meestal doet men de controles enkel door middel van een urinestaal.

Afgelopen seizoen pleitte de Noor Aksel Svindal voor meer bloedcontroles in het skiën. Wat ons doet vermoeden dat Svindal misschien vermoedens heeft van dopinggebruik.

Het USADA (Het US Anti doping acency) test de Amerikaanse skiërs en lijkt op de goede weg, ze voeren meer en meer bloedtesten in. Ligety en Vonn, de Amerikaanse toppers werden in 2012, 5 maal getest. Bode Miller kreeg drie tests. Ter vergelijking, Amerikaanse lange afstandslopers, worden zo’n 18 maal per jaar getest!

Hoe meer dopinggevallen in een sport naar boven komen, hoe meer testen er gaan gebeuren lijkt het. In wielrennen, atletiek en gewichtheffen gebeuren de meeste test. Er zullen dus eerst meer skiërs betrapt moeten worden, voor er meer testen komen. Misschien een taak voor het WADA (World Anti doping Acency) om met meer tests te beginnen. Maar het WADA voerde tijdens het tussenseizoen 12/13 slechts 5 dopingtesten uit bij skiërs op World Cup niveau. En dit waren dan enkele urine testen.

Om echt te weten of er doping gebruikt wordt in het Skiwereldje, zullern er dus eerst meer controle moeten komen.

 

Bron: Gordy Megroz, Outside

Highlight

Getest! Helly Hanssen Alpha 4.0 Jacket & Alpha Lifaloft Pant

12/05/2024
Of we een jas en broek van Helly Hanssen willen testen? Zeker weten. Dit Noorse...

Skiën in de lente

29/03/2024
Wanneer we naar boven kijken lijkt het nog niet zo, maar de lente staat voor...
 

Volg Wintersportgids.be

Mis niets! Volg ons op social media voor het laatste nieuws en leuke winacties!

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor onze newsletter en blijf op de hoogte van toffe winacties en het laatste wintersportnieuws!

Er ging iets mis. Probeer nog een keer.
Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief