Hoe ecologisch zijn onze skigebieden? 

10/10/2016

 

We moeten het zeggen zoals het is: wintersport is allesbehalve milieuvriendelijk, maar hoe ecologisch zijn onze skigebieden? Skiliften vreten energie, hotels stoken zich gek en sneeuwkanonnen vragen massa’s water en elektriciteit. Gelukkig nemen skigebieden beetje bij beetje maatregelen tegen de klimaatverandering, die een rechtstreekse impact heeft op hun werking. 

Hoe ecologisch zijn onze skigebieden

Liften die draaien op groene energie, duurzamere sneeuwkanonnen, aandacht voor zwerfafval en pistes die ’s zomers weer ingezaaid worden… Veel kleine maatregelen samen duwen de kar van een duurzamer wintersportverhaal stilaan op gang. Een overzicht.

Duurzaam transport naar en in de skidorpen

De grootste impact op het berglandschap komt van de stroom auto’s waarmee toeristen naar het skigebied komen en ter plekke rondrijden. Veel gebieden investeren vandaag in gratis shuttlebussen, die skiërs en snowboarders van en naar de verschillende pistes brengen. Zo kan de auto netjes aan de kant blijven staan. Minder luchtvervuiling, minder geluidsoverlast en minder zorgen aan je hoofd.

Dit kun je zelf doen

Door met de trein of bus op wintervakantie te gaan, verlaag je meteen je impact. Kies een bestemming die ook zonder wagen bereikbaar is en/of maak ter plekke gebruik van de shuttlebussen. www.alpine-pearls.com toont je 27 vlot bereikbare skigebieden.

Proper energiegebruik

Skistations proberen hun CO2-balans te verbeteren door gebruik te maken van hernieuwbare energie en slimmer om te gaan met grondstoffen. Hier en daar zie je al skiliften op zonne-of windenergie, waterkrachtcentrales, energiezuinige sneeuwmachines en biomassakachels. Ook gebouwen worden beter geïsoleerd. Sinds enkele jaren moet men in Frankrijk op skikaarten en borden langs de piste het CO2-verbruik van elke skilift aanduiden.

Dit kun je zelf doen

Thuis doe je de verwarming en lichten uit als je weggaat, waarom op vakantie dan niet? Vraag jezelf af of het echt nodig is handschoenen te drogen op energievretende radiatoren en te borrelen in een permanent opgestookte jacuzzi. Kortom: verbruik niet meer energie dan nodig.

Ecologische skigebieden/Switzerland Tourism/swiss-image.ch/Roland Gerth

Hoe ecologisch zijn onze skigebieden /Switzerland Tourism/swiss-image.ch/Roland Gerth

Biodiversiteit bevorderen

In de zomer tref je op skipistes geen weelderig bloeiende alpenweides aan, maar een soortenarme vegetatie. Hoe hoger in de bergen, hoe kwetsbaarder de vegetatie en de bodem. En worden pistes nu net steeds hoger aangelegd… Ook de hele infrastructuur van pompstations, wateropslag en persleidingen tast de biodiverisiteit van het berglandschap aan. Skigebieden sensibiliseren hun bezoekers om niet offpiste te skiën, om zo jonge boomaanplanting en dieren meer kans te geven. Sommige zaaien hun pistes ’s zomers opnieuw in.

Dit kan je zelf doen

Ski niet over dunne laagjes sneeuw, waaronder je de planten en struiken ziet. Je ski’s kunnen de gevoelige vegetatie namelijk beschadigen. Waarom niet eens gaan langlaufen, toerskiën of sneeuwschoenwandelen? Het brengt de natuur minder schade toe, op voorwaarde dat je route niet kriskras door de overwinteringsgebieden van bergdieren gaat. 

Een alternatief voor sneeuwkanonnen

Vroeger was kunstsneeuw een noodoplossing voor beneden de pistes, vandaag worden volledige hellingen voorzien van sneeuwkanonnen. Een goede zaak voor het skigebied dat zijn toeristisch seizoen kan verlengen, heel wat minder goed voor het milieu. De productie van kunstsneeuw vraagt enorm veel energie en water. Studies spreken van een miljoen liter per hectare piste, allemaal water dat uit de vallei over grote afstanden naar kunstmatig aangelegde beken en spaarbekkens opgepompt wordt. Sommige skigebieden experimenteren ondertussen met alternatieven, zoals ballonnen waarin wolken worden opgewekt die het echt laten sneeuwen. In andere regio’s bewaart men overgebleven sneeuw onder plastic zeilen.

Dit kan je zelf doen

We staan een beetje dubbel tegenover het concept milieucompensatie. Logischer is dat je niets hoeft te compenseren. Ga je toch skiën, dan kan je evengoed iets terugdoen voor de natuur. Via www.treesforall.nl neutraliseer je voor een bescheiden bedrag de klimaateffecten van je trip. Met de opbrengst wordt bos aangelegd en onderhouden.

 

Ecologische skigebieden

Hoe ecologisch zijn onze skigebieden: Ecologische skigebieden/ Switzerland Tourism/swiss-image.ch/Jan Geerk

Hoe ecologisch zijn onze skigebieden: Tien om te zien: 
  1. LechOostenrijk: dit skidorp claimt CO2-neutraal te functioneren. Hotels worden verwarmd via stadsverwarming die draait op houtafval van de bosbouw, de elektriciteit komt uit waterkracht
  2. Val ThorensFrankrijk: schafte zich de eerste hybride sneeuwschuiver ter wereld aan. De diesel-elektromotor verbruikt twintig procent minder brandstof en zorgt voor 99 procent minder uitstoot van fijnstofdeeltjes
  3. Planneralm, Oostenrijk: “Ich steh’ auf Naturschnee!” is het motto van dit – toegegeven, niet heel erg grote – familiegebied. Kunstsneeuw komt hier niet op de piste
  4. SkiWelt Wilder Kaiser-BrixentalOostenrijk: skiërs worden hier de berg op getrokken door een 205 lange sleeplift die volledig draait op zonne-energie.
  5. Les Gets, Frankrijk: hoteliers moeten een milieudocument ondertekenen waarin ze aangeven energie- en waterbesparende maatregelen te nemen, en in te zetten op lokale producten.
  6. Kaprun, Oostenrijk: werkt samen met een ISO-gecertificeerde liftmaatschappij, die gebouwen bedient via zonne-energie en het hergebruik van warmte-uitstoot.
  7. WerfenwengOostenrijk: toeristen krijgen bij aankomst (en inlevering autosleutels) een mobiliteitspas, die hen toegang geeft tot shuttlebussen en de huur van elektrische fietsen en auto’s op biogas.
  8. Les MenuiresFrankrijk: hier kan je skiën op niet-geprepareerde pistes door speciaal aangelegde ‘natuurzones’.
  9. AvoriazFrankrijk: geen auto’s in het centrum van Avoriaz. Wie zijn koffers wil vervoeren, kiest voor sleetjes, of een ritje op de paardenkoets.
  10. La Bresse, Frankrijk: het skigebied in de Vogezen maakt gebruik van droogtoiletten.

 

Ecologische skigebieden

Ecologische skigebieden – Rhaetische Bahn/swiss-image.ch/Peter Donatsch

Deze keurmerken en organisaties zetten je op weg

Flocon Vert

Flocon Vert – letterlijk vertaald groende sneeuwvlok – is een Frans label voor skigebieden die hun impact op allerlei manieren proberen te verminderen. Het werd in 2011 ontwikkeld door de organisatie Mountain Riders, die samen met 70 experten inzake duurzaam bergtoerisme criteria rond energie, mobiliteit, natuurbeheer en sensibilisering opstelde waaraan een skigebied moet voldoen om aanspraak te maken op het label. www.flocon-vert.org 

Alpine Pearls

Deze internationale organisatie ontstond op initiatief van Werfenweng, het vlaggenschip van duurzaam toerisme in Oostenrijk. Sinds de oprichting in 2006 sloten al 27 wintersportplekken in Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Slovenië en Zwitserland zich aan bij Alpine Pearls. Al deze gebieden zijn gemakkelijk bereikbaar met de trein en ook ter plekken heb je geen auto nodig. www.alpine-pearls.com

Respect the Mountains

De non-profitorganisatie Respect the Mountains maakt zowel individuele bergsporters als spelers uit de bergindustrie bewust van de kwetsbaarheid van de bergen. Met hun ‘7 Ways to Respect the Mountains’ zetten ze ons waar mogelijk aan om een steentje bij te dragen aan een duurzamere bergsport. www.respectthemountains.com

 

 

Tekst: An Kokken

 

Highlight

Skiën in de lente

29/03/2024
Wanneer we naar boven kijken lijkt het nog niet zo, maar de lente staat voor...

Getest! Helly Hanssen Alpha 4.0 Jacket & Alpha Lifaloft Pant

12/05/2024
Of we een jas en broek van Helly Hanssen willen testen? Zeker weten. Dit Noorse...
 

Volg Wintersportgids.be

Mis niets! Volg ons op social media voor het laatste nieuws en leuke winacties!

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor onze newsletter en blijf op de hoogte van toffe winacties en het laatste wintersportnieuws!

Er ging iets mis. Probeer nog een keer.
Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief