De winter in Zwitserland volgens Evi Hanssen

01/11/2023

 

Frisse berglucht, witter dan witte sneeuw, warme mensen en makkelijk bereikbaar, zeker met de trein. Dat is volgens Evi Hanssen de winter in Zwitserland. Evi ging op ontdekking in de schilderachtige Jungfrauregio in het kanton Bern en beleefde bijzondere avonturen in Les Quatre Vallées in Valais. Wij reisden haar met plezier achterna.

Tekst: Sandra Gyles
Foto’s Evi Hansen in Les Quatre Vallées en de Jungfrau Regio
(c) Switzerland Tourism

De trein is altijd een beetje reizen en al helemaal als je naar Zwitserland spoort, toch?

“Absoluut. Het comfort en de stiptheid van de Zwitserse treinen, maar ook de adembenemende panorama’s maakten van mijn treinreis doorheen Zwitserland alvast een eerste hoogtepunt. Dankzij de alom geprezen stiptheid is het openbaar vervoer perfect geschikt voor alle verplaatsingen.”

Wat hoopte je in de Jungfrauregio te ontdekken?

“Ik wist al dat de Jungfrauregio in het kanton Bern (in Centraal-Zwitserland) een schilderachtig mooie regio zou zijn. Dus ik ging vooral op zoek naar de natuurlijke schoonheid van dit gebied, naar authenticiteit en naar momenten van totale ontspanning. De regio maakte mijn verwachtingen waar, met zijn majestueuze bergen, adembenemende landschappen en een heerlijk mix tussen spannende en ontspannende activiteiten.”

De top van Europa

Wat was een absoluut hoogtepunt in het kanton Bern?

“Zonder meer de spectaculaire treinrit naar de Jungfraujoch, een fenomenale bergrug tussen de kantons Wallis en Bern die men niet voor niets de ‘Top van Europa’ noemt. Het tandradspoor gaat door een tunnel dwars door de Eiger. Een treinhalte biedt een indrukwekkend venster in de befaamde noordwand. De schilderachtige rit zelf, over bergen en gletsjers naar boven, is onvergetelijk en het adembenemend uitzicht mag je ook letterlijk nemen. Op een hoogte van 3454 meter krijg je zover het oog reikt een uitzicht over glinsterende gletsjers en Alpenlandschappen. Te midden die woeste, besneeuwde bergtoppen voel je de kracht van de natuur.”

Je bezocht ook een ijspaleis?

“De inkom van het ijspaleis is inbegrepen in je treinticket en mag je niet missen. Het heeft trouwens best een bijzondere geschiedenis. Berggidsen hakten al in de jaren dertig van de vorige eeuw gangen en hallen in de ijsmassa met pikhouwelen en zagen. Tegenwoordig laten ijskunstenaars hun creativiteit er de vrije loop. Zo ontdek je allerlei ijssculpturen, bijvoorbeeld van een adelaar, pinguïns of een beer, levensecht, alsof ze net in ijs zijn veranderd. Op de Jungfraujoch zijn ook diverse winkeltjes en leuke eetgelegenheden. Ik trakteerde mezelf er op een overheerlijke maaltijd.”

Alpine pracht op ski’s

Uiteraard stond je er ook op de latten. Hoe was dat?

“Ik skiede vooral in Grindelwald, een paradijs voor wintersporters. Het is een gezinsvriendelijk skigebied met een quasi eindeloos aantal pistes, geschikt voor alle types skiërs en snowboarders. Het fascinerende uitzicht op de drie Alpenreuzen (de Eiger, de Mönch en de Jungfrau) is constant aanwezig wanneer je over de besneeuwde hellingen naar beneden suist. En dankzij de in 2020 in gebruik genomen en erg comfortabele gondellift, de Eiger Express, sta je vanuit het dorp in amper twintig minuten in het hart van het skigebied aan de voet van het Jungfraujoch.”

Wat valt er naast de piste zoal te beleven?

Het dorpje Grindelwald zelf is erg charmant. Dus slenter zeker een keer door de pittoreske steegjes en bewonder de typische houten en plaatselijke ambachtelijke winkels. In de Jungfrauregio zijn er ook talrijke originele activiteiten voor het hele gezin. Zo probeerde ik de ‘velogemel’, een mix van een houten slee, fiets en ski. De velogemel is een traditionele sport uit Grindelwald en van oudsher een handig vervoersmiddel. De mix van plezier en nostalgie op speciaal geprepareerde tracks deed me aan de sensatie van fietsen denken. Een leuke activiteit voor alle leeftijden waar je makkelijk een middag zoet mee bent.”

“Te midden de woeste, besneeuwde bergtoppen
voel je de kracht van de natuur.”

Naar het kanton Valais

Hoe beviel Les Quatre Vallées?

“Les Quatre Vallées bevindt zich in het tweetalige (Frans/Duits) kanton Valais, in een van de grootste aaneengesloten skigebieden van Zwitserland. Skiërs en snowboarders halen in vier verschillende valleien, elk met hun eigen karakter, over ruim vierhonderd pistekilometers hun hartje op. Het meest bekende dorp is het mondaine Verbier. Ik koos voor Nendaz en het kleinere en minder bekende dorpje Thyon, en ontdekte ook Siviez, de kleine buur van Nendaz. Dit dorpje is centraal gelegen in Les Quattre Vallées en heeft liften die snel alle richtingen uitgaan (zowel naar Nendaz, Verbier, als Veysonnaz).”

Een verrassende ontdekking?

“Siviez en Nendaz waren echt een heerlijke ontdekking. De toegang tot de pistes is bijzonder eenvoudig en het aanbod is zeer geschikt voor beginners of minder ervaren skiërs. Hier wil ik zeker nog eens met de kinderen naartoe! Thyon is dan weer echt gebouwd voor wintersport, met zowat alle hotels aan de voet van de pistes. Samen met de verantwoordelijke van Thyon Région Tourisme en een meisje met Nederlandse roots die hier voor de kabelbanen werkt, verkende ik de pistes. Thyon is ideaal voor een perfecte skidag, met zijn centrum ‘Thyon 2000’, zonovergoten terrassen en talrijke après-ski bars en restaurants. Dankzij de verbinding met Les Quatre Vallées is de speeltuin die je vanuit Thyon kan bereiken bovendien immens.”

Voor alles een eerste keer

Je ging ook voor het eerst toerskiën?

“Klopt. Samen met een gids ging ik op toerski-initiatie. Bij toerski beklim je de berg op eigen kracht. Onder je ski’s gaan vellen waarmee je niet achteruit kan glijden en zo schuifel je de berg op. Het is een stevige fysieke inspanning, maar de berg op eigen kracht overwinnen, geeft toch wel een kick. Aangezien ik een toerskibeginner ben, namen we een relatief eenvoudige route. Onderweg was het puur genieten van de onwaarschijnlijke panorama’s. Eenmaal boven volgde een heerlijke afdaling als de ultieme beloning.”

Ben je ook gaan sneeuwschoenwandelen?

“Uiteraard. Dat deed ik op een avond, met een gids, doorheen het platteland rond Thyon. Op sneeuwschoenen kom je echt in contact met de natuur. Weg van de stress, weg van het drukke leven, wandel je door de sneeuw, één met de natuur. Dit was opnieuw een hoogtepunt van de reis voor mij.”

En je bezocht zelfs een koeienstal?

“In de winter verblijven de Eringer koeien (les vaches d’Hérens) in de veestallen van het dorp. Van december tot april kan je deze stallen bezoeken. In de regel krijgen alle koeien een kalf. Vanaf dan worden ze tot april twee keer per dag gemolken. Ik vond het erg boeiend om ingewijd te worden in de tradities en gewoontes van deze boerderij en het warme welkom van het boerengezin. De raclette die avond, gemaakt met de melk van de koeien, smaakte als geen ander.”

Een oase van rust

Hoe sluit je een typische winterse dag het liefst af?

“Tijdens mijn verblijf in de Jungfrauregio was er niets beter om een drukke dag af te sluiten dan de wellnessfaciliteiten in het Romantik Hotel Schweizerhof. In Les Quatre Vallées genoot ik in het nieuwe hotel Eringer in Hérémence van een uitstekende spa en het grote buitenzwembad. Eenmaal in Nendaz, in Hôtel Nendaz 4 Vallées, deed ik het allemaal nog een keertje over. Volgende keer boek ik zeker een ontspannende massage!”

Wat vind je zo fijn aan wellness?

“Het zijn dergelijke momenten van ontspanning die me doen herbronnen en waar ik nieuwe energie van opdoe. Zwitserland is wat dat betreft best bijzonder; enerzijds vind ik er de rust om mijn hoofd helemaal leeg te maken, maar anderzijds jaagt diezelfde natuurlijke omgeving en gezonde lucht mijn hartslag opnieuw de hoogte in. Het resultaat: na een vakantie in Zwitserland kom ik lichamelijk én geestelijk sterker terug.”

Tot slot: wat is je favoriete Zwitserse gerecht?

“Zwitserland is het kaasland bij uitstek. Een vakantie in Zwitserland is dan ook niet compleet zonder een overheerlijke en traditionele ‘moitié-moitié’ kaasfondue. Daarvan heb ik echt genoten in Barrys restaurant! In Wallis kan je een perfecte dag alleen maar afsluiten met dé Walliser-specialiteit: raclette. Geen betere plaats om die te ontdekken dan restaurant annex knap Hotel La Cambuse. Een andere leuke tip is l’Alpage, in Thyon, een koeienstal die in de winter wordt omgebouwd tot authentiek restaurant en waar je ook diverse op kaas gebaseerde gerechten kan proeven.”

“Na een vakantie in Zwitserland kom ik
lichamelijk én geestelijk sterker terug.”

Toptips van Evi

  • Laat de auto thuis! Het openbaar vervoer is zo goed dat je overal prima geraakt. Met de trein door Zwitserland reizen, is niet alleen ontspannend, maar ook beter voor het klimaat. Dankzij de Zwitserse stiptheid sluit het openbaar vervoer bovendien perfect op elkaar aan.
  • Neem voldoende kledij mee, afgesteld op elk weertype. Soms maak je in één week alle seizoenen mee. Ook in de winter had ik op sommige dagen genoeg aan een trui en zonnebril. Op andere dagen waren mijn thermisch ondergoed en handschoenen onmisbaar!
  • Wat je zeker niet mag missen: het letterlijke hoogtepunt van Europa: de Jungfraujoch. Met de trein maak je een trip langs de geschiedenis van deze fenomenale bergkam tussen de kantons Wallis en Bern. Het uitzicht is adembenemend.

De winter in Zwitserland zelf beleven? Meer tips en info vind je op www.myswitzerland.com.

Highlight

Skiën in de lente

29/03/2024
Wanneer we naar boven kijken lijkt het nog niet zo, maar de lente staat voor...

Getest! Helly Hanssen Alpha 4.0 Jacket & Alpha Lifaloft Pant

12/05/2024
Of we een jas en broek van Helly Hanssen willen testen? Zeker weten. Dit Noorse...
 

Volg Wintersportgids.be

Mis niets! Volg ons op social media voor het laatste nieuws en leuke winacties!

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor onze newsletter en blijf op de hoogte van toffe winacties en het laatste wintersportnieuws!

Er ging iets mis. Probeer nog een keer.
Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief