Een waanzinnige winter in Zwitserland

01/11/2023

 

Zwitserland is niet voor niets een waanzinnige winterbestemming: hooggelegen, sneeuwzeker, met skigebieden voor alle niveaus en tal van duurzame activiteiten voor wie de winter ‘Swisstainable’ wil beleven met een minimale voetafdruk. En dit op nog geen acht uur rijden of treinen van ons land.

Tekst: Sandra Gyles / Foto’s: Switzerland Tourism

Of het moeilijk kiezen is uit het uitgebreide Zwitserse aanbod? Zeker weten. Vandaar dat we op zoek gingen naar gebieden met net dat ietsje meer troeven of historie. Hier acht ideeën, in willekeurige volgorde. En check ook zeker de website van Toerisme Zwitserland voor interessante aanbiedingen.

Aletsch Arena © Silvano Zeiter

1. Geniet van wintersport met uitzicht op de grootste gletsjer

In de Aletsch Arena ski je niet alleen met uitzicht op de mooiste vierduizenders van Wallis, ook de grootste gletsjer van Europa, de Aletschgletsjer, is vanaf vele hellingen zichtbaar. Met een lengte van ruim 20 km, een gemiddelde breedte van 1800 m en een oppervlakte van rond 78.5 km2 bevat deze gletsjer een imposante hoeveelheid ijs, namelijk 11 miljard ton. Halverwege tussen dal en hemel pronken de zonneterrassen van Fiescheralp, Bettmeralp en Riederalp, waar moderne gondels en skiliften meer dan 100 km aan pistes ontsluiten. De dorpen zijn enkel bereikbaar per kabelbaan.

2. Ski over de Frans-Zwitserse grens

Dat kan dus in Champéry, een charmant dorpje in Les Portes du Soleil, van waaruit je toegang hebt tot maar liefst 14 skigebieden – zes in Zwitserland en acht in Frankrijk. In de dorpsstraat ontdek je traditionele chalets met gebeeldhouwde balkons en typisch daken, leuke winkeltjes, en gezellige bars en restaurants. In dit plaatsje bevindt zich overigens ook een van de laatste nog actieve klokkengieterijen van Zwitserland. Voor de waaghalzen is er de Pas de Chavanette, of gewoonweg ‘de Zwitserse Muur’, een van de steilste pistes ter wereld, met een hellingsgraad tot 56%!

Schilthorn Piz Gloria © Schilthornbahn AG / Guy Bolton

3. Ga James Bond achterna op de Schilthorn

Fan van James Bond? Dan sturen we je linea recta naar Mürren en meer bepaald naar de top van de Schilthorn. Hier werd On Her Majesty’s Secret Service namelijk opgenomen. Boek een tafeltje in het draaiende bergrestaurant met uitzicht op het beroemde bergtrio van de Eiger, Mönch en de Jungfrau. En treed in de sporen van James Bond tijdens de interactieve belevenisexpositie ‘Bond World’ of de ‘007 Walk of Fame’, op het glazen uitkijkplatform ‘Skyline Walk’ of over de ‘Thrill Walk’, een 200 meter lange steiger langs de loodrechte hellingen van het rotsmassief.

4. Neem de hoogste metro ter wereld

In het autovrije Saas-Fee moet je eerst de Alpin Express of de Felskinnbahn en vervolgens de Metro Alpin nemen om toegang te krijgen tot de hellingen van de Feegletsjer. Deze ondergrondse kabeltrein brengt je in circa 2:40 minuten van Felskinn (2980 m) naar de Mittelallalin (3445 meter). Hier kan je vanuit het draaiende bergrestaurant Allalin de hoogste top, de machtige Dom (4545 m), en de Berneralpen uitgebreid bewonderen. Extra tip: boek een tafeltje in de fonduegondel van Saas-Fee en geniet van een sfeervolle avondrit met kaasfondue en een heerlijk glas wijn.

Sankt Moritz © Gian Giovanoli

5. Flaneer in ’s werelds oudste winterresort

Zwitserland heeft een lange wintersporttraditie en St. Moritz is hier zonder meer de bakermat van. De eerste toeristen kwamen al in 1864 naar St. Moritz om van de Zwitserse sneeuw te genieten en in zowel 1924 als 1948 vonden de Olympische Winterspelen er plaats. Van oudsher is het ook een verborgen parel voor de rijken en beroemdheden der aarde. Maar los van alle bling is St. Moritz-Corviglia ook een van de grootste en fijnste skigebieden van Zwitserland, met niet alleen vijfsterrenaccommodaties zoals The Carlton, maar ook vele betaalbare Snow Sport Hotels.

6. Pionier in Davos, waar de eerste skilift werd uitgevonden

Een andere pionier in de wintersport is Davos. Hier werd in 1934 namelijk ’s werelds eerste sleeplift (met een T-vorm) uitgevonden, waardoor skiën in één klap veel gemakkelijker en minder vermoeiend werd. Voordien moest je voor elke vijf minuten skiën minstens drie kwartier naar boven klimmen; beeld je dat maar eens in! Tip: Check het programma voor wintergasten van Davos-Klosters en geniet van unieke winterervaringen met als thema Sport & Adventure, Kids & Family, Visits & Excurusions of Art & Culture, alle gegidst of begeleid door locals.

Lauterbrunnen Eiger © Andre Meier

7. Bereik het hoogste treinstation van Europa

Treinliefhebber of niet: plan zeker eens een bezoek aan de Jungfraujoch, met 3454 meter het hoogste treinstation van Europa! Al meer dan 100 jaar rijdt de Jungfraubahn vanaf Kleine Scheidegg naar de Eigergletsjer, waar de zeven kilometer lange tunnel begint die steil omhoog tot op de Jungfraujoch loopt. Twee haltes met vensters in het bergmassief bieden een spectaculair uitzicht op de gletsjerwereld en Grindelwald. Wil je sneller heen en/of terug? Dan kan je tegenwoordig ook de Eiger Express nemen. Hiermee reis je in 15 minuten van Grindelwald naar de Eigergletsjer.

8. Geniet van de beste Zwitserse kaasfondue

Het is niet duidelijk wie noch waar de kaasfondue is uitgevonden, aangezien het smelten van kaas een traditie is in vele regio’s in Zwitserland en andere landen. Maar één ding is zeker: de regio Gruyère is de bakermat van de geliefde moitié-moitié, het favoriete kaasfonduerecept in Zwitserland. Afspraak dus in Moléson-sur-Gruyères, de toegangspoort tot een van de grootste skigebieden in de regio Fribourg. Niet alleen een verborgen parel voor wintersporters met fijne smaakpapillen, maar ook voor beginners en gezinnen met kinderen!

myswitzerland.com/winter

Duurzame tips!

 • Staat duurzaamheid bij jou met stip bovenaan? Kies dan voor een van de Zwitserse gebieden die op dit vlak uitblinken, zoals Engelberg, Flims Laax Falera, Verbier4Vallées, Chäserrugg, Engadin St. Moritz, Airolo, Tenna, Saas-Fee, Andermatt Sedrun Disentis, de Aletsch Arena of de Jungfrau Regio.
 • Goed om te weten: Zwitserland heeft nu een label dat de resorts en organisaties presenteert die zich extra inspannen om duurzamer te zijn, het heet Swisstainable. Al meer dan 2000 toerismegerelateerde organisaties in Zwitserland nemen aan dit programma deel.
 • Treinen is duurzaam en deze winter extra voordelig. Want wie een internationaal treinkaartje met Railtour naar Zwitserland boekt, krijgt 30 tot 40% korting op zijn skipas bij tal van resorts.
© W. Verbier

Ontdek de winter anders

Zwitserland is helemaal mee met de trend om niet de hele dag te snowboarden of te skiën. Waarom zou je ook als er zoveel meer in of buiten de sneeuw te ontdekken valt! ’s Ochtends skiën en ’s middags ontspannen in de spa? De ene dag sleeën en de andere dag sneeuwschoenwandelen? Check! En wat dacht je van onderstaande tips?

 • Neem de gondel van Col du Pillon naar de Diableretsgletsjer en wandel over de hangbrug die twee pieken met elkaar verbindt. Instagramwaardig!
 • Steek in een uurtje de Alpen over tussen Zwitserland en Italië met de gloednieuwe Matterhorn Alpine Crossing-kabelbaan die vertrekt in Zermatt.
 • Overnacht in het iglodorp in Gstaad. De iglo’s zijn ontworpen door internationale kunstenaars en één voor één uniek.
 • Geniet van wellness op 3000 meter hoogte op het zonneterras van Berghaus Diavolezza. Het uitzicht op Piz Bernina en Piz Palü krijg je er gratis bij.
 • Rij mee in de cockpit van een pistenbully en prepareer de pistes op de Pizol. Dit reuzenvoertuig heeft maar liefst 500 pk onder de motorkap.
 • Leef je uit in de ziplinevallei van Charmey. Er zijn in totaal 13 kabelglijbanen en sommige zijn wel 300 meter lang!
 • Glij over een schaatspad van drie kilometer in de regio Engadin en beleef een paar onvergetelijke uren in het winterwonderland langs de Innrivier.
 • Maak een rit met sledehonden in Verbier. In een uur zie je de winter vanuit een heel ander perspectief.

www.myswitzerland.com/winter

Highlight

Getest! Helly Hanssen Alpha 4.0 Jacket & Alpha Lifaloft Pant

12/05/2024
Of we een jas en broek van Helly Hanssen willen testen? Zeker weten. Dit Noorse...

Skiën in de lente

29/03/2024
Wanneer we naar boven kijken lijkt het nog niet zo, maar de lente staat voor...
 

Volg Wintersportgids.be

Mis niets! Volg ons op social media voor het laatste nieuws en leuke winacties!

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor onze newsletter en blijf op de hoogte van toffe winacties en het laatste wintersportnieuws!

Er ging iets mis. Probeer nog een keer.
Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief