Winters citytrippen in Oslo

08/11/2023

 

Besneeuwde bergketens, dichtbegroeide naaldbossen en grillige kliffen vormen het decor van de prachtige Noorse wintersportscène. Dit in combinatie met de brede pistes en lange seizoenen maken van Noorwegen een walhalla voor menig wintersportliefhebber. Te midden van deze natuurpracht schittert de hoofdstad, Oslo, een ideale uitvalsbasis die het beste van twee werelden combineert: wintersport en citytrippen.

Vanuit mijn vliegtuimraapje tuur ik naar het bevroren Noorse landschap bewaakt door zijn weerbarstige kustlijn, waarna een dikke laag mist de dichtbegroeide naaldbossen als een warm deken omarmt. We vliegen naar de Noorse hoofdstad met de directe chartervluchten van Scandinavian Airlines (SAS). In minder dan twee uur landen we met onze voetjes op de krakende sneeuw.

Karaktervolle hoofdstad

Het onherbergzame landschap van Noorwegen laat mijn avontuurlijke hart sneller slaan. Maar het ruige Scandinavische natuurschoon speelde niet altijd in het voordeel van de Noren. Oslo was lang een afgelegen en onderontwikkeld gebied. Door een verwoestende brand in 1625 in combinatie met een dwingend bewind van de Denen, duurde het tot ver in de 19de eeuw vooraleer de hoofdstad zich ontwikkelde tot de karaktervolle, vooruitstrevende en moderne hoofdstad die we nu kennen.

Vandaag kan je die rijke geschiedenis nog steeds terugvinden in de stad. De musea op het schiereiland Bygdøy, zoals het Norske Folkemuseum en het Kon-Tiki Museum, geven een aantal indringende inzichten in de Noorse geschiedenis, inclusief de avonturen van de Vikingen, oftewel de Noormannen.

Maar ook op artistiek vlak mag Oslo ondertussen een aantal grote namen op haar palmares schrijven, waaronder Hendrik Ibsen, Gustav Vigeland en Edvard Munch. Het Munch Museum, naast het majestueuze operagebouw, is een eerbetoon aan die laatste, wiens meesterwerk ‘De Schreeuw’ hier huist. Het Vigelandpark is dan weer een ideale locatie voor een gezellige picknick te midden van gigantische kunstwerken van Gustav Vigeland.

Eindeloos veel mogelijkheden

Maar wat Oslo echt uniek maakt, is de passie voor wintersport die overal in de stad voelbaar is. Oslo biedt een uitgebreid scala aan wintersportmogelijkheden. Of je nu wil rodelen, schaatsen, schansspringen, hiken, sleeën, langlaufen of skiën… de opties zijn eindeloos.

Toch is vooral het skiën een grote favoriet bij de Noren. Wat ooit begon als een handig hulpmiddel voor de jacht groeide uit tot de meest populaire sport in het land en een belangrijk cultureel fenomeen. Met meerdere binnen- en buitenskifaciliteiten die eenvoudig vanuit de stadbereikbaar zijn, is het natuurlijk geen wonder dat de Noren telkens uitblinken op de Olympische Winterspelen.

Kijk ook zeker niet vreemd op als je rond 17 uur talloze locals met hun skioutfit aan de metro in ziet stappen. Skiën op de top van de Holmenkollen (531 m) is hier in de winter een populaire afterworkactiviteit.

Voor ieder wat wils

Op een steenworp van Oslo ligt namelijk het Tryvann Vinterpark, het meest bezochte skigebied van Noorwegen en tevens het vierde grootste in het hele land. Dankzij de makkelijke metroverbinding vanuit het centrum ben je hierin nog geen twintig minuten.

Eenmaal op locatie zijn er zo’n zes liften voor 14 afdalingen en tien kilometer aan pistes, waar zowel de beginnende wintersporter als de adrenalinejunky zich prima kan uitleven. De langste piste meet 1400 meter en heeft een drop van 381 meter. De fijne halfpipe, een boardercrosspiste en de verlichte pistes voor wie wil nachtskiën maken het wintersportplaatje compleet. Dit kan zelfs doordeweeks tot 22 uur.

Een enorm pluspunt is dat je skimateriaal makkelijk in Oslo kan huren. Je hoeft dus echt niet alles van thuis mee te sleuren en je kunt zelfs lastminute beslissen of je wil snowboarden of skiën. Als kers op de taart kan je vanaf TryvannVinterpark uitkijken op de stad in de verte. De skyline van Oslo vormt daarmee een prachtig decor midden in het uitgestrekte winterse landschap.

Beginners en families

Wie de voorkeur geeft aan een rustigere ervaring vindt in Oslo Skisenter Grefsenkollen en Leirskallen ongetwijfeld uitstekende opties. De hellingen zijn hier niet steil en de brede pistes maken dezelocaties geschikt voor beginners of families met kleinere kinderen.

Kom je wat te vroeg of te laat in het seizoen(dat loopt van december tot pakweg midden april) en is er nog geen sneeuw of geen sneeuw meer te bekennen, dan is er nog altijd het grootste indoorskicentrum Sno. Hier komen crosscountry, alpineskiën, snowboarden en freestyleskiën samen onder één dak.

Geen skitalent? Dan kan je hier ook ijsklimmen op de grootste indoorklimmuur. Een geavanceerd lichtsysteem creëert projecties, variërend van het noorderlicht tot discobalreflecties boven je hoofd. Helm en schoenen zijn inbegrepen bij de prijs van een dagpas, die ongeveer 370 NOK (32 €) bedraagt.

Après-ski

Na een vermoeiende dag op de pistes is Oslo de perfecte plek voor een après-ski. Kuier langs cafés, restaurants en door de charmante straatjes van Grünerlokka, en wandel langs de voormalige scheepswerf Aker Brygge, waar je heerlijk kan tafelen langs de pier met uitzicht op het water. In de verte pronkt het Akershus, een oude vesting en het enige overblijfsel van het Middeleeuwse Oslo. Hier snuif je de rijke geschiedenis van de stad nog even op.

Hebben je spieren rust nodig? Sluit je dag dan af met een bezoek aan de houten cabines van Sauna Kok, die drijven op de rustige wateren van Aker Brygge en Langkaia. Je geniet hier van een rustgevende sauna met uitzicht op de beroemde opera en het Akershus. En, als je durft, kan je een verfrissende duik nemen in het ijskoude water.

En morgen?

Een dag vol avontuur op de pistes of verken je liever één van de vele musea in de charmante hoofdstad? De keuze is aan jou. Het veelzijdige Oslo is ideaal voor beginnende wintersporters, families of grotere gezelschappen die graag zowel stad als natuur verkennen.

Highlight

Skiën in de lente

29/03/2024
Wanneer we naar boven kijken lijkt het nog niet zo, maar de lente staat voor...

Getest! Helly Hanssen Alpha 4.0 Jacket & Alpha Lifaloft Pant

12/05/2024
Of we een jas en broek van Helly Hanssen willen testen? Zeker weten. Dit Noorse...
 

Volg Wintersportgids.be

Mis niets! Volg ons op social media voor het laatste nieuws en leuke winacties!

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor onze newsletter en blijf op de hoogte van toffe winacties en het laatste wintersportnieuws!

Er ging iets mis. Probeer nog een keer.
Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief