Freestyle moves op de dryslope in Genk

13/11/2023

 

Grabs, jumps, spins en flips… Bedenk de move maar en je ziet ze een voor een voorbijkomen op de dryslope in Sky Park Genk, DE freestyle hotspot van Vlaanderen. We vroegen Joeri Snoeks, operationeel verantwoordelijke bij Sport Vlaanderen, om een update.

Sinds 2019 kunnen freestyle skiërs en snowboarders terecht op de dryslope in het Sky Park van Sport Vlaanderen Genk. Sport Vlaanderen Genk ligt in de Kattevennen, een van de negen toegangspoorten van het Nationaal Park Hoge Kempen, de groene long van de provincie Limburg.

State-of-the-art dryslope

Ooit kon je slalomskiën op een borstelbaan in de Kattevennen. Maar sinds 2019 staat er dus een state-of-the-art-dryslope voor freestyle snowboarders en skiërs. “Met de opening van de grote slope in 2022, het hightech camerasysteem, verstelbare kickers en verlichting mogen we met enig chauvinisme zeggen dat we tot de top in de wereld behoren op het vlak van dryslopes”, beklemtoont Joeri Snoeks.

Om deze stelling kracht bij te zetten wil Sport Vlaanderen verder inzetten op het optimaliseren van de randfaciliteiten om zo een optimale trainingslocatie te worden voor freestyle disciplines. “Topsporters kunnen hier al volop trainen voor de Olympische Winterspelen in 2026 en jonge talenten zullen er zich kunnen voorbereiden voor de toekomst. Maar geen topsport zonder breedtesport natuurlijk. Daarom willen we ook stap voor stap zorgen voor een waaier aan lessen, sportkampen en vrije trainingen.”

Het centrum voor extreme sporten

Het zijn echter niet enkel de sneeuwsporten waar Sport Vlaanderen in Genk op wil focussen, de ambitie is om van Genk hèt centrum te maken voor extreme sporten. “Zo willen we een electrocrosspark aanleggen en breiden we het mountainbikepark nog dit seizoen uit met een dirt- en endurogedeelte. Verder bekijken we de mogelijke aanleg van een skate- en trampolinehal, en een fitness. En ook op het vlak van overnachtings- en opleidingsmogelijkheden zijn onze ambities groot.”

Om de haalbaarheid en wenselijkheid van al deze ideeën af te toetsen en om te onderzoeken wat ruimtelijk en vergunningstech-nisch haalbaar is, nam Sport Vlaanderen een studiebureel onder de arm. “Zij werken aan een masterplan, waarbij ze alle belangheb-benden betrekken om zo alle puzzelstukjes gelegd te krijgen. Tegen eind dit jaar verwachten we dat het masterplan definitief klaar zal zijn en kunnen we beginnen bouwen aan de toekomst.”

Aanbod nu en komend seizoen

Ondertussen hebben al heel wat nationale en internationale freestyle teams de weg gevonden naar Sky Park. “Naast de teams van onze nationale clubs en de atleten van Sneeuwsport Vlaanderen zien we ook zeer regelmatig riders uit Nederland, Frankrijk en Engeland op onze schansen. Maar ook teams uit Tsjechië, Spanje, Oostenrijk, Zwitserland en zelfs Australië genieten van onze moderne sportinfrastructuur.”

Teams onder begeleiding van een verantwoordelijke trainer of begeleider kunnen dagelijks terecht tussen 9 uur en 22 uur, en dit telkens in sessies van twee of drie uur. De medium jump is voorzien van verlichting en kan zelfs later openblijven. “Ook individuele riders zijn welkom. Dan kijken we steeds of we riders kunnen samenbrengen in bepaalde sessies. Verder willen we vanaf volgende zomer open trainingsessies organiseren waarbij je een ticket per sessie koopt.

Twee jumps

Er zijn twee jumps in het Sky Park:

  • De grote jump (16 meter). Deze schans is ongeveer 35 meter hoog, 46 meter lang en heeft een hellingsgraad van 30°. Onderaan de run in ligt een verstelbare jump die toelaat elke big air jump in de wereld na te bootsen. Landen doe je op een Progression Airbag van 1160 m2.
  • De medium jump (8 meter). Deze run in is 20 meter hoog, 40 meter lang en 7 meter breed. Ook hier landen riders op een airbag. Daarmee is deze jump ook perfect toegankelijk voor recreatieve winterspor-ters met de nodige ski- of snowboardervaring.

Interesse om je moves te perfectioneren op een van de airbags?
Contacteer genk@sport.vlaanderen.

Highlight

Getest! Helly Hanssen Alpha 4.0 Jacket & Alpha Lifaloft Pant

12/05/2024
Of we een jas en broek van Helly Hanssen willen testen? Zeker weten. Dit Noorse...

Skiën in de lente

29/03/2024
Wanneer we naar boven kijken lijkt het nog niet zo, maar de lente staat voor...
 

Volg Wintersportgids.be

Mis niets! Volg ons op social media voor het laatste nieuws en leuke winacties!

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor onze newsletter en blijf op de hoogte van toffe winacties en het laatste wintersportnieuws!

Er ging iets mis. Probeer nog een keer.
Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief