Winter in Wallonië

15/11/2023

 

Een echte winter in Wallonië is onevenaarbaar. Het uitzicht over glinsterende besneeuwde velden,  de krakende stilte, tintelende vingers en rode neuzen… En dat op een steenworp van thuis. Als we dan ook nog eens onze (langlauf)latten of wandelschoenen kunnen aantrekken en af en toe met de kinderen op een sleetje mogen springen, kan de pret helemaal niet meer stuk.

De rit naar het oosten en het zuiden van ons land alleen al brengt het kind in je naar boven. Toegegeven: in de winter kan het er bar koud zijn. Maar dat houdt ons, winterliefhebbers, niet tegen. Gewapend met een goed paar handschoenen en een lekker warme muts is het intens genieten van de winter in Wallonië. 

Langlaufen over de taalgrens 

Door de grassige ondergrond van het Belgisch heuvellandschap is een laagje sneeuw van nog geen tien centimeter al genoeg om de langlauflatten te kunnen onderbinden. Bovendien is langlaufen een wintersport die toegankelijk is voor iedereen, mits je de afstand en het tempo aan je eigen kunnen of de groep aanpast. 

De stations Baraque Michel en Signal de Botrange in de Oostkantons zijn ongetwijfeld ideale – en zodra de vlokken vallen sneeuwzekere – vertrekpunten. Er zijn volop faciliteiten aanwezig om materiaal te huren, les te nemen en na afloop met een warme chocomelk dicht tegen elkaar aan te kruipen in de cafetaria. Verschillende uitgestippelde routes van enkele tot een kleine twintig kilometer bieden mogelijkheden voor iedereen tijdens de winter in Wallonië. 

(c) WBT, Arnaud Siquet

Een pareltje zijn de loipes van Samrée, een klein dorpje in de buurt van Dochamps in Belgisch Luxemburg. Het circuit is wat minder bekend en daardoor is het er doorgaans ook minder druk.  Met vier langlaufroutes van 5 tot 21 kilometer kan je alle kanten uit. Wil je meer, dan steek je gewoon door naar Odeigne, waar nog eens 20 kilometer aan rustige routes doorheen prachtige natuur op je wacht. Het mooie landschap blijft verbazen. 

Met kinderen is Baugnez, nabij Malmedy, een aanrader. De loipes hier zijn niet te lang en perfect voorgespoord. Beginnen doe je op het laagste punt. Zo is iedereen nog lekker fris om de klim aan te vatten. Vanaf het plateau heb je een mooi uitzicht over velden en boerderijen. Let op voor het staartje van de route: dat is namelijk vrij steil. Snelheid matigen, is de boodschap! 

Tot slot: langlaufen betekent niet alleen genieten, maar ook respect hebben voor de natuur. Blijf dus op de gemarkeerde loipes. Huur je latten? Lever die dan voor duister weer in, anders zet men namelijk een zoekactie op touw! 

(c) WBT, Sarah Claessen

Drie keer wandelen

Petergensfeld (15 KM)

Deze volledig bewegwijzerde route (groen-witte rechthoek) loopt door een van de mooiste streken van België. Het uitzicht op de Weservallei is een voorproefje op wat komen gaat. Na het pad stroomopwaarts langs de Eschbachrivier duik je dieper en dieper het bos in. Daarna verdwijnen de naaldbomen gaandeweg, om plaats te maken voor de typische heide van de Hoge Venen. Is het echt koud, dan trek je je jas best wat beter dicht en je muts over je oren, want de wind is hier genadeloos. De terugtocht gaat langs de oevers van de Steinbach. Een lang, maar prachtig pad.  

Malchamps (14 KM) 

Een wandeling die er elk seizoen anders uitziet, maar tijdens de winter in Wallonië bekendstaat als een plaatje. Hiervoor knoopt het gevarieerd circuit verschillende wandelingen aan elkaar (grotendeels gemarkeerd met groene ruit en blauwe rechthoek). De route volgt de loop van enkele beken tot aan de heiden van Malchamps, waar je vanaf een panoramatoren het hele landschap rond Spa en Francorchamps bewondert. Via vlonders, kleine wegen en paden door een mooi berkenbos keer je terug naar je vertrekpunt. Opgelet: als het net heeft gesneeuwd, zijn de paden af en toe wat minder goed te zien. zoek de markeringen! 

Wanne (6,5 KM) 

Voor een kortere wandeling met een heel hoog ‘alleen op de wereld’-gehalte is dit een aanrader. Het pad (rode rechthoekjes) is niet zonder uitdagingen, maar voor iedereen goed te doen. Bovendien passeer je tal van historische punten, zoals hetkruis van Jean Malheur, een van de plaatselijke boeren die ten tijde van de Franse revolutie in opstand kwam tegen de Franse bezetters. Verderop tref je een herdenkingsmonument voor de gesneuvelden tijdens de Slag van de Ardennen. Richting het kasteel van Wanne klim en daal je door de bossen, waar je even kan rusten bij het jachthuisje. 

Struinen op de Kerstmarkten 

Kerstmarkten zijn altijd sfeervol, maar in het zuiden van ons land doet de winter er al snel een schepje bovenop. De kerstmarkt van  Luik is niet alleen de grootste, maar ook de oudste van België. Het hele centrum wordt een maand lang omgebouwd tot ‘kerstdorp’ met houten chalets, 200 kerstkraampjes en zelfs een speciaal voor de gelegenheid opgetrokken postkantoor. Er is ook een schaats- en zelfs een rodelbaan! Kleinschaliger en vooral origineel is de kerstmarkt in Bassenge. Deze staat namelijk opgesteld in de Grotten van Wonck. Van sfeer gesproken!

(c) WBT, Arnaud Siquet

Skiën  en snowboarden in eigen land 

Als wintersportgebied kan je de Belgische Ardennen natuurlijk niet vergelijken met de eindeloze mogelijkheden in de Alpenlanden.  Maar wat is er heerlijker dan zodra de eerst dikke vlok tijdens de winter in Wallonië valt je board of latten uit de kast te halen en twee uur later op de piste te staan? Voor geroutineerde wintersporters een mooie gelegenheid om de slag weer te pakken te krijgen en eens niet indoor te oefenen. Voor beginners zijn de pistes gewoon perfect. 

Waar kan ik terecht? 

• Het dak van België is en blijft Signal de Botrange (694 meter), in de Oostkantons, met Baraque Michel als hét skicentrum bij uitstek. Maar ook het Centre Nature de Botrange (650 meter), Mont Rigi (670 meter) en Elsenborn (650 meter) zijn prima opties voor alpineski.

• Een van de meest bekende bestemmingen in eigen land is de regio rond de Baraque de Fraiture (652 meter), in de gemeente Vielsalm. Hier heb je alle faciliteiten om te skiën en snowboarden. Door de hoogte is dit ook een van de meest sneeuwzekere gebieden van België. Gouvy (500 meter) is eveneens een goede keuze.

• De beste alpineskigebieden in Luik zijn die van Spa-Thier des Rexhons (575 meter), Francorchamps-La Gleize (550 meter) en Lierneux-Le Monty (510 meter). Deze drie pistes zijn goed bereikbaar, hebben sleepliften en liggen dichtbij de afrit van de autosnelweg.

Indoor sneeuwpret 

Altijd sneeuwzeker zijn de indoorpistes met echte sneeuw in België. Dankzij een proces waarbij water wordt verneveld en razendsnel gekoeld, is de kwaliteit van de sneeuw heel goed. Er ligt altijd een laag van tientallen centimeter dik. Je kunt hier zowel groeps- als privélessen volgen.

Highlight

Getest! Helly Hanssen Alpha 4.0 Jacket & Alpha Lifaloft Pant

12/05/2024
Of we een jas en broek van Helly Hanssen willen testen? Zeker weten. Dit Noorse...

Skiën in de lente

29/03/2024
Wanneer we naar boven kijken lijkt het nog niet zo, maar de lente staat voor...
 

Volg Wintersportgids.be

Mis niets! Volg ons op social media voor het laatste nieuws en leuke winacties!

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor onze newsletter en blijf op de hoogte van toffe winacties en het laatste wintersportnieuws!

Er ging iets mis. Probeer nog een keer.
Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief