Nieuw in Zuid-Tirol

10/01/2024

 

Waarom het Italiaanse Zuid-Tirol zo populair is bij wintersporters? Dankzij de uitmuntende skigebieden, gastronomische keuken, bruisende steden … én dankzij z’n innovatieve karakter.

Elk wintersportseizoen pakt de regio uit met talloze nieuwigheden. En dat is dit jaar niet anders. Welke pas geopende adressen en nagelnieuwe activiteiten je absoluut niet mag missen?

Nieuwigheden op de skipistes

Dol op snelheid? Rep je dan naar Plosebob. Vanaf december zoef je dankzij deze rodelbaan aan een recordtempo door het Plosemassief. Zet je schrap voor een dolle rit van ruim één kilometer, waarbij je 147 hoogtemeters overbrugt. De ‘Schnalstaler Gletscherbahn’ is helemaal vernieuwd. De kabelbaan verbindt de vallei van Schnals/Senales met de naburige gletsjer. Vanaf 23 december stappen passagiers in een gloednieuwe gondel en bewonderen ze de vernieuwde stations. Ook Ahrntal, in skigebied Klausberg, ontvangt je in een nieuwe skilift. In amper 6 minuten en 12 seconden voert ‘Sonnen’ je 2000 meter naar omhoog.

© Schnalstaler Gletscherbahnen, Funivie Ghiacciai by Natdesign

Duurzame initiatieven

Zuid-Tirol bouwt aan een duurzame toekomst zodat de wondermooie natuur behouden blijft. Skigebied 3 Zinnen Dolomieten ontwikkelde zelfs een ecologisch actieplan. Zo wekt het groene elektriciteit op, investeert het in openbaar vervoer en promoot het regionale producten. Ook Carezza gaat resoluut voor een klimaatvriendelijke aanpak. Hoe? Dat kom je te weten tijdens een begeleide skitocht met Georg Eisath.

Draag je graag je steentje bij? Overnacht dan in een ecologisch hotel. Hotel Union in Toblach/Dobbiaco beschikt over een prestigieus GSTC-label. Ook de duurzame, rustgevende vakantieappartementen Montanaris in Niederdorf/Villabassa zetten in op lekkere streekproducten en fantastische outdooractiviteiten.

© IDM Südtirol-Alto Adige, Alex Filz

Nog meer sneeuwpret

In Sexten/Sesto verken je het allereerste toerskipad van Zuid-Tirol. Tijdens de twee uur durende beklimming helpen instructieborden je op weg. Daarna glijd je via de skipiste weer naar beneden. Wie liever langlauft, probeert in Toblach/Dobbiaco een gloednieuwe blauwe track uit. Die schiet uit de startblokken aan het langlaufstadium. Heel wat wintersportgebieden organiseren komend seizoen talloze activiteiten. Dat geldt ook voor Seiser Alm/Alpe di Siusi. Zo maak je tijdens ‘Moonlight Seiser Alm’ een stevige hike na zonsondergang, gevolgd door een gastronomisch diner in een prachtige berghut.

Nieuwe logeeradressen

Luxe en natuur komen samen in OLM. De hypermoderne appartementsuites vormen een grote cirkel. Daardoor infiltreert de ongerepte omgeving moeiteloos in het eigentijdse interieur. Ook Nancy’s trakteert je op een sterk staaltje architectuur. Je pakt je koffers uit in een innovatieve vakantiewoning met groendak óf in een Canadese of alpiene chalet.

Dat een traditioneel gebouwde chalet uiterst luxueus kan zijn, bewijst Vista Chalets in Sexten/Sesto. Comfort en natuur staan hier centraal. Zo geniet je van de weelderige omgeving … en van een private wellnessruimte. De smaakvolle appartementen in Ciasa Somuer zien er minstens even stijlvol uit. Bovendien bevinden ze zich vlakbij Kronplatz/Plan de Corones.

Nieuwe bars en restaurants

Ook skigebied Schöneben-Haideralm/Belpiano-Malga San Valentino heeft er binnenkort een nieuwe hotspot bij. De après-skibar Level 1463 opent de deuren op 8 december. Het moderne gebouw nestelt zich vlakbij het valleistation van de kabelbaan. Op zoek naar een baanbrekend eetadres? Reserveer dan een tafel bij ATTO in Innichen/San Candido. Eerlijke voeding staat hier centraal. Je proeft van seizoensgebonden producten, rechtstreeks afkomstig van de boer.

Ook HEBBO Wine & Deli in Toblach/Dobbiaco deelt die filosofie. De chef brengt een gastronomische ode aan het lokale terroir. Zowel op je bord als in je glas. Zo staat Zuid-Tirol bekend om z’n uitstekende wijn. Iets wat je ook ontdekt bij Arbor’s Wine & Bistro in Sterzing/Vipiteno, waar de sommelier je een reeks sublieme wijnsuggesties voorstelt. Nog een nieuw, culinair topadres dat je simpelweg niet mag missen? Da Zenz in Val Gardena. Het gourmetrestaurant serveert zowel smaken uit de bergen als uit de zee. En dat op een creatieve manier.

Winterse evenementen

Elke winter trakteert Zuid-Tirol je op een goed gevulde evenementenkalender. Zo lanceert Brixen/Bressanone een eigen licht- en muziekshow. ‘COLORS. A Hommage to Peace’ volgt een kleurrijke kolibrie die door het menselijk leven fladdert. Tijdens zijn reis proeft hij van liefde, licht, hoop en vrede. Ook op de skipistes valt er heel wat te beleven. Tijdens ‘Swing on Snow’ spelen verschillende bands zes dagen lang op de afdalingen, in de berghutten en in de dorpen van skigebied Seiser Alm.

#Suedtirol #AltoAdige #Südtirol #SouthTyrol

Highlight

Skiën in de lente

29/03/2024
Wanneer we naar boven kijken lijkt het nog niet zo, maar de lente staat voor...

Getest! Helly Hanssen Alpha 4.0 Jacket & Alpha Lifaloft Pant

12/05/2024
Of we een jas en broek van Helly Hanssen willen testen? Zeker weten. Dit Noorse...
 

Volg Wintersportgids.be

Mis niets! Volg ons op social media voor het laatste nieuws en leuke winacties!

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor onze newsletter en blijf op de hoogte van toffe winacties en het laatste wintersportnieuws!

Er ging iets mis. Probeer nog een keer.
Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief