Ontdek het grootste skigebied van Zwitserland vanuit Nendaz 

10/01/2024

 

Wie ooit al eens ging skiën of snowboarden in Zwitserland weet het: hier draait een wintervakantie volledig om de natuur en de waanzinnige sporten die je langs de bergflanken beleeft. En dat is in het schitterende Nendaz niet anders. Bovendien verblijf je hier in het hart van les 4 Vallées, het grootste skigebied van het land.

Aan ski- en snowboardpistes dan ook geen gebrek. Het hele gebied ligt bedekt met 410 kilometer aan afdalingen. Die openen de deuren telkens van november tot mei. Omdat Nendaz zich op grote hoogte bevindt, ben je er tot in het voorjaar zeker van sneeuw. Nog zo’n grote troef? Vanuit Brussel rij je in iets meer dan acht uur naar les 4 Vallées. Wie met het vliegtuig via Genève reist, hangt minder dan anderhalf uur in de lucht.

Grootste skigebied van Zwitserland

Het is de 3330 meter hoge Mont Fort die de skyline van les 4 Vallées domineert. Nog typisch voor dit enorme skigebied? Dat zijn de vier weelderige valleien waaraan de regio haar naam dankt. Die pakken uit met talloze charmante bergdorpjes en hippe skiresorts. Zo laat Nendaz zich omringen door maar liefst 17 dorpen en populaire wintersportbestemmingen als Thyon (een van de tips van Evi Hanssen!), Veysonnaz en Verbier.

Verken je die graag vanop de latten of vanop je snowboard? Dan kies je in Nendaz uit twee sectoren. De 4 Vallées-sector neemt het grootste deel in beslag en schotelt je vooral steile, avontuurlijke pistes voor. De Printsesector is dan weer beter geschikt voor wie minder ervaring heeft. Je stippelt dus makkelijk een route op maat uit. Zo draagt een derde van alle pistes een blauwe kleur, ruim de helft valt onder de rode categorie. Waag je je liever aan een zwarte piste? Zowat één op zeven afdalingen behoort tot deze rang.

Freeriden, toerskiën, ziplinen en sneeuwschoenwandelen

Een oppervlakte van net geen 86 vierkante kilometer en een hoogte die varieert tussen 492 en 3330 meter boven de zeespiegel: zo is Nendaz geografisch samengesteld. Je proeft er dus van een gevarieerd landschap. En dat op verschillende manieren. Wie de grote hoogtes bedwingt, kan dat zelfs buiten de pistes doen. Nendaz telt namelijk verschillende freeridezones en zeven veilige freeridetracks. De hoogste vangt aan op de duizelingwekkende top van de Mont Fort, waar ook een zipline start. Die is maar liefst 1400 meter lang en haalt een topsnelheid van 100 kilometer per uur.

Hoeft het helemaal niet zo snel te gaan? Laat de zipline en zelfs de skiliften dan even links liggen en probeer een toerskipad uit. Deze trendy sport is erg populair in Nendaz. De regio trakteert je op vijf knappe toerskipaden waarlangs je zonder lift en met je skilatten aan naar omhoog trekt. Laat je de skilatten achterwege? Dan verken je deze sprookjesachtige regio ook makkelijk te voet. Daarbij kies je uit elf hikingtrails en zeven sneeuwschoenwandelroutes.

(c) Florian Bouvet-Fournier

Gastvrij, gezinsvriendelijk en gastronomisch

De 6800 inwoners van Nendaz ontvangen je met open armen. Ook wanneer je met kinderen reist. Zo gidst de mascotte Cheesy je naar de leukste gezinsactiviteiten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een ritje met een slee of snowtube? Of van een heuse schattenjacht en een bezoek aan een authentieke bergboerderij?

Een actieve dag in de bergen … Daar hoort een culinaire pauze bij. Nendaz telt zo’n dertig restaurants. Daarvan liggen er twaalf op grote hoogte, vlakbij de skipistes dus. De chefs verwennen je graag met karaktervolle kazen en hartige vlees- of veggiegerechten. Daarin spelen verse streekproducten een absolute hoofdrol.

Paasvakantie 2024 is ideale reisperiode

De paasvakantie van 2024 valt in Vlaanderen namelijk niet samen met die van Nederland en Wallonië. Daardoor gaat het er op dat moment rustiger aan toe op de Zwitserse pistes. Je scoort bovendien verschillende aantrekkelijke paasaanbiedingen, waardoor je van een voordelige wintersportvakantie geniet.

Extra tip: bekijk zeker de winterkalender wanneer je je vakantie boekt. Zo voeg je geweldige events aan je reisplanning toe. Wie tijdens de paasvakantie naar les 4 Vallées trekt, pikt op 13 en 14 april het Nendaz Snow Vibes Festival mee. Twee dagen lang geniet je dan van uitzinnige concerten op de skipistes – zonder over de koppen te lopen.

Highlight

Getest! Helly Hanssen Alpha 4.0 Jacket & Alpha Lifaloft Pant

12/05/2024
Of we een jas en broek van Helly Hanssen willen testen? Zeker weten. Dit Noorse...

Skiën in de lente

29/03/2024
Wanneer we naar boven kijken lijkt het nog niet zo, maar de lente staat voor...
 

Volg Wintersportgids.be

Mis niets! Volg ons op social media voor het laatste nieuws en leuke winacties!

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor onze newsletter en blijf op de hoogte van toffe winacties en het laatste wintersportnieuws!

Er ging iets mis. Probeer nog een keer.
Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief