Welke lawinepieper kies jij wanneer je off piste gaat?

14/02/2024

 

Wanneer je terechtkomt in een lawine is het natuurlijk van levensbelang dat je zo snel mogelijk gevonden wordt. Een lawinepieper is, samen met een lawineschep en -sonde, dan ook een must voor iedere offpiste skiër. De term stamt af van de oude (analoge) exemplaren die een pieptoon ten gehore brachten maar techniek ontwikkelt zich en de nieuwe (digitale) piepers zijn tegenwoordig allemaal uitgerust met een beeldscherm dat de richting en afstand aangeeft. De pieptoon heeft hierdoor tegenwoordig een ondersteunende functie gekregen, maar welke lawinepieper kies jij wanneer je offpiste gaat?

De werking van een lawinepieper

Alle lawinepiepers zenden uit op een frequentie van 457 kHz en het is verstandig om je pieper aan te zetten voordat je in de lift stapt, zodat het apparaat vanaf dan een (niet hoorbaar) signaal uitzendt. Wanneer iemand onder een lawine terecht komt kunnen tochtgenoten het signaal op hun eigen pieper omzetten van zenden naar ontvangen. Omdat alle piepers op één en dezelfde frequentie uitzenden kunnen ze allemaal met elkaar communiceren en kun je dus ongeacht merk of type een andere lawinepieper traceren.

Op zoek naar een slachtoffer 

De zoekbandbreedte verschilt per pieper en je dient hier dan ook rekening mee te houden wanneer je zigzaggend (binnen de zoekbandbreedte) over de lawine loopt. Het is raadzaam om eerst te kijken of er ergens iets (bijvoorbeeld een kledingstuk) te zien is wat de positie van het slachtoffer kan bepalen. Op die manier kun je de zoekregio al beperken. Zodra de pieper een signaal opvangt loop je snel in de richting van het slachtoffer. Wanneer je het slachtoffer tot tien meter bent genaderd vertraag je je tempo en bij vijf meter laat je het tempo nog meer zakken. Ben je het slachtoffer tot drie meter genaderd zak je op je knieën. Nu kruip je rustig met je lawinepieper in de juiste richting, op zoek naar het laagste getal. Daarna ga je aan de slag met je lawinesonde en lawineschep.

Kies je een goedkope of dure pieper

Er zijn zowel goedkope als dure lawinepiepers, maar houd in gedachten dat een lawinepieper een lange levensduur heeft. De software is eenvoudig te updaten en een dure pieper is nog altijd goedkoper dan een paar nieuwe ski’s. De duurdere varianten zijn meestal uitgerust met een inwendig kompas. Hierdoor wordt de zoekrichting heel nauwkeurig, betrouwbaar en schokvrij aangegeven. Goedkopere modellen beschikken over het algemeen niet over een inwendig kompas waardoor de aanwijspijlen kunnen verspringen of haperen. Een geoefende zoeker snapt de werking beter en is dan ook in staat om er doorheen te lopen. Ben jij echter nieuw in de wereld van het off piste skiën? Bespaar dan zeker niet op de kosten van je lawinepieper, want verwarring en onzekerheid kunnen op zo’n moment funest zijn.

Oefening baart kunst

Ondanks alle hulpmiddelen zorgt een lawine voor een ‘onbekende’ situatie, waarbij je rekening dient te houden met een hoge stressfactor. De kans op overleving neemt drastisch af wanneer iemand langer dan 15 minuten onder de sneeuw bedolven ligt. Snelheid is op zo’n moment evident en het is dan ook raadzaam om het zoeken te oefenen en dit te blijven oefenen. Leer je lawinepieper kennen en zorg dat je na een lawine nooit voor verrassingen komt te staan.

Highlight

Getest! Helly Hanssen Alpha 4.0 Jacket & Alpha Lifaloft Pant

12/05/2024
Of we een jas en broek van Helly Hanssen willen testen? Zeker weten. Dit Noorse...

Skiën in de lente

29/03/2024
Wanneer we naar boven kijken lijkt het nog niet zo, maar de lente staat voor...
 

Volg Wintersportgids.be

Mis niets! Volg ons op social media voor het laatste nieuws en leuke winacties!

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor onze newsletter en blijf op de hoogte van toffe winacties en het laatste wintersportnieuws!

Er ging iets mis. Probeer nog een keer.
Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief