Livigno: het belastingvrije wintersportparadijs in de Alpen

25/03/2024

 

In het hart van de Valtellina-vallei in Lombardije ligt het Italiaanse dorp Livigno. Elk jaar verwelkomt dit taksvrije skioord tal van wintersporters. Livigno ligt dicht bij de Zwitserse grens op een hoogte van 1816 meter. Dankzij de regelmatige sneeuwval en het koude, maar droge klimaat is Livigno een sneeuwzekere bestemming. Niet voor niets kreeg het dorp de bijnaam ‘Klein Tibet’. Tot eind april, of zelfs mei kan je hier genieten van prachtige sneeuwlandschappen.

De snelste weg van België naar Livigno, is niet de goedkoopste. Het Zwitsers wegenvignet, de autotrein en de Munt la Schera-tunnel nemen een flinke hap uit je portefeuille. Maar eenmaal je deze laatste tunnel uitrijdt, kom je precies terecht in de wereld van Narnia. Links van je ligt het bevroren stuwmeer Lago di Livigno, omgeven door majestueuze berghellingen. De frisse berglucht, krakende sneeuw en eindeloze vergezichten maken de lange rit meer dan goed.

Authentiek en charmant skidorp

Hoge flatgebouwen vind je niet in Livigno. Alle hotels en huizen zijn gebouwd in chalet-stijl, waardoor het dorp authentiek en gezellig oogt. Bovendien hangt er een fijne, Italiaanse sfeer en word je vriendelijk ontvangen door de locals. Aan weerszijden van het dal kunnen skiliefhebbers hun hart ophalen. Aan de westkant ligt het skigebied Mottolino en aan de oostkant van het dal ligt het skigebied Carosello. Een gratis pendelbus brengt je zo van de ene naar de andere kant.

Keuze tussen rust en vertier

Mottolino is het rustigste skigebied van Livigno. Hier vind je lange rode en zwarte pistes, die prima te doen zijn. Naar eigen mening liggen de pistes er ook beter bij, omdat de zon ’s ochtends nog even op zich laat wachten. Resultaat? Je skiet bijna in je eentje over perfect geprepareerde pistes. Stop voor lunch of een drankje bij de prachtige berghut Tea Al Planel. Bij slecht weer strijk je hier neer met een warme chocolademelk voor de openhaard. Op het terras is het dan weer heerlijk om te zitten met een Aperol. Deze Italiaanse aperitivo smaakt nergens zo lekker.

Aan de Carosello-kant van het dal is het drukker en moet je soms wat langer wachten op de lift. Een groot voordeel is dat het er zonniger is en er meer horeca zaakjes zijn. Bovenaan de lift Carosello 3000 vind je een groot restaurant waar je in ligstoelen kan genieten van een échte cappuccino. Voor te lunchen, ski je best nog een stuk naar beneden om zo het terras van La Tea da Cip e Ciop op te glijden. Op het terras van deze berghut geniet je met de zon in je gezicht van een heerlijk bord pasta. Bovendien word je hier getrakteerd op een schitterend uitzicht over Livigno.

Voor ieder wat wils

De meeste pistes zijn erg breed en lenen zich dus uitstekend om te cruisen en carven. Het totale skigebied telt 115 kilometer pistes. Met 29 blauwe, 37 rode en 12 zwarte afdalingen is er voor ieder wat wils. Daarnaast kunnen ervaren skiërs en snowboarders off-piste gaan en hun energie kwijtraken op speciale freeriders-hotspots. Minpuntje? Liefhebbers van lange dagtochten komen niet echt aan hun trekken in Livigno. Het is immers niet ongebruikelijk om op een dag iets vaker dezelfde piste te nemen.

Culinaire verwennerij

’s Avonds kan je in het dorp terecht voor de beste Italiaanse pasta’s en pizza’s. Wie meer variatie wil, kan zijn honger stillen met sushi of hamburgers. Wat je ook eet, het niveau van de gastronomie is over het algemeen bovengemiddeld en verfijnd. Geen primitieve, zware boerenkost dus. Onze favorieten? Le Mirage, Carpe Diem en ristorante Garden. Wie nog wil doorzakken, sluit de avond best af in Hotel Bivio. Hier galmen de après-ski klassiekers tot in de late avond door de boxen.

Kers op de taart

Het hoogtepunt van onze trip? De show van de instructeurs van de ski-en snowboardschool Central. Elke dinsdagavond van midden december tot en met eind maart voeren ze een waanzinnige stunt uit, gaande van de parallelle reuzenslalom tot freestyle acrobatiek. De choreografie is fantastisch en ze halen alles uit de kast om hun performance zo spectaculair mogelijk te maken. Zo zagen we een skiër op stelten, schansspringers en paragliders op ski’s. De avond werd afgesloten met een lichtshow en magisch vuurwerk.

“Feel the Alps”, zeggen ze in Livigno. Wat dit gezegde inhoudt? Dat moet je zelf gaan ervaren!

Highlight

Getest! Helly Hanssen Alpha 4.0 Jacket & Alpha Lifaloft Pant

12/05/2024
Of we een jas en broek van Helly Hanssen willen testen? Zeker weten. Dit Noorse...

Skiën in de lente

29/03/2024
Wanneer we naar boven kijken lijkt het nog niet zo, maar de lente staat voor...
 

Volg Wintersportgids.be

Mis niets! Volg ons op social media voor het laatste nieuws en leuke winacties!

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor onze newsletter en blijf op de hoogte van toffe winacties en het laatste wintersportnieuws!

Er ging iets mis. Probeer nog een keer.
Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief