Toerskiën met local legends in Méribel

23/04/2024

 

Toerskiën doet de ware schoonheid onthullen van deze bestemming. Ver weg van de drukte ontdekken we de verborgen juweeltjes van Méribel in Les Trois Vallées.

Ons toerski avontuur begint in Brussel-Zuid en via Lyon en Moutiers komen we op slechts zes uur tijd uitgerust aan in Méribel. We hebben twee overnachtingen geboekt Hotel Le Savoy en schakelen offline voor onze vakantiemodus. De overnachting in Le Savoy is een van pure kwaliteit. Alles is om handen om nog een nacht goed verwend te worden. Van het wellnesscomplex tot de gezellig bar met ruime cocktail-kaart.

Het hotel geeft je alle mogelijkheden om van deze 4-daagse een topavontuur te maken. De bar gebruik je als briefing voor je toerski-trip, het personeel let tijdens je trip op je bagage en regelt je taxi-service. Een broodjeslunch is maar na te vragen aan de receptie. In je kamer neem je nog even een lekker warm bad.

’s Avonds zitten we gezellig samen met de gids die ons de dag nadien meeneemt voor een winterse overnachting in een berghut. Want een briefing heeft zo’n toerski-avontuur echt wel nodig. Jérémy Prevost, Franse superatleet bekend van menige deelnames aan de Freeride World Tour, leidt je doorheen het gebergte tot aan de rand van het Parc de la Vanoise. Wat een uniek freeride beleving, magische afdalingen door de poedersneeuw. Echte first tracks voor ons vandaag… puur genieten voor ons sneeuwfanaten.

We beginnen de volgende dag met een onvergetelijke parapentevlucht vanaf de top van Saulire. Wens je zelf ook eens te genieten van een adembenemend overzicht van Méribel? Reserveer zeker eens een tandemparapente sessie bij één van de leveranciers op de top van Saulire.

Avontuurlijk toerskiën in Méribel
Avontuurlijk toerskiën in Méribel

Toerskiën
Het toerskiën doet de ware schoonheid onthullen van deze regio. Ver weg van de drukte van de skipistes, biedt toerskiën je de mogelijkheid om de verborgen juweeltjes van de bergen te ontdekken, van afgelegen valleien tot ongerepte sneeuwhellingen. Er is voor iedereen wat wils, ook zij die eens van toerskiën wensen te proeven. Wie toerskiën zegt, zegt ook freeride en dus begeven we ons buiten de aangeduide skipistes.

Dat vraagt om voorbereiding. Aangezien we die moeilijk in eigen land kunnen treffen, kan je dit het beste leren van een pure skifanaat, afkomstig van de streek. Jérémy Prevost was in 2011 de derde beste freerider ter wereld. Hij nam deel aan de Freeride World Tour en wierp grote ogen. Zoals hij het zelf zegt: “Je suis un skieur alpin à l’esprit libre.” – een vrijgevochten skiër dus. Jérémy neemt je mee in de voorbereiding, je packlijst, je materiaal, de veiligheidsprocedures, … in de liefde van de kaasfondue.

Gepakt en gezakt vertrek je de berg op voor enkele honderden hoogtemeters te klimmen met de toerski’s. Goed in het zweet neem je een pauze op de bergtoppen om samen veilig enkele freeride afdalingen te maken. Jérémy, en zijn enthousiasme, brengt je mee tot in le refuge Du Saut, gelegen in de Tuéda vallei, net aan de ingang van La Parc de la Vanoise. Je maakt wat vuur aan voor de kachel in de refuge, want elektriciteit is er niet, noch centrale verwarming, noch toilet, al zeker geen douche. De pot met geraspte kaas en witte wijn gaat op het gasvuur en je schenkt een klein glaasje wijn in.

Avontuurlijk toerskiën in Méribel
Avontuurlijk toerskiën in Méribel

Een nacht in de ongerepte natuur is best aangenaam vertoeven. De warmte van het knapperende haardvuur doet je koude tenen goed. Je neemt enkele glimpen door het raam naar de sterren en aan de hemel en je besluit nog even je behoefte buiten te doen, wat verder weg van de hut, maar wel met het maanlicht als praktisch hulpmiddel. Dat is waar avonturen worden geboren en herinneringen worden gemaakt die een leven lang meegaan.

Stel je voor; de stilte van de ongerepte natuur om je heen, de majestueuze bergtoppen die hoog boven je uitrijzen en de geur van zweet en avontuur die in de lucht hangt. Zo sta je ’s morgens op in Le Refuge Du Saut. Klaar om de dag te beginnen. Wauw, het is ziel bevrijdend hoe je de laatste dag de bergkam overstapt met je vellen aan je ski’s om dan helemaal vol met herinneringen de afdaling naar Méribel te maken. Informeer je bij l’Office du Tourisme de Méribel of bij l’ESF de Méribel voor een georganiseerde trip naar een afgelegen authentieke berghut en maak het zelf mee. Het is ten zeerste aangeraden om dit avontuur in te zetten met een lokale gids of gecertifieerd monitor. Onze vriend Jérémy kan je ook altijd contacteren, of volg hem via de socials.

Avontuurlijk toerskiën in Méribel
Avontuurlijk toerskiën in Méribel

Naar de mooiste plekjes van Méribel
Sacha Theocharis is zijn naam, en jawel het is een Olympiër in de discipline buckleskiën. De freestyle discipline waarbij je tussen hevig geaccidenteerd terrein (bulten) nog enkele acrobatische sprongen moet wagen om de jury te imponeren, wanneer je best nog vóór je tegenstander beneden aankomt. Sacha neemt je mee naar de prachtigste hoeken van Les Trois Vallées. Met een goed niveau ski je met hem het hele gebied af. Sacha is net twee jaar gestopt met op het allerhoogste niveau te competitieskiën, je kan een uitstap met hem reserveren bij de franse skischool, l’ESF.

Wij hebben gekozen om vooral op de 150km skipiste van Méribel te verkennen. Na afloop waren we allemaal unaniem, enkel Méribel heeft al alles te bieden, dan mag je in je skipas nog Courchevel (en La Tania), Les Menuires en Val Thorens rekenen en constateer je dat dat pure waanzin is! Les 3 Vallées is waanzinnig groot.

Méribel wacht op jou
Dus waar wacht jij nog op? Trek erop uit, verleg je grenzen en laat je betoveren door de magie van de Franse Alpen. Sluit Méribel in je hart door met een local legend het skigebied on-piste te verkennen en laat jezelf onderdompelen in de betoverende wereld van toerskiën in Méribel. Of je nu een doorgewinterde avonturier bent of net begint, er is voor elk wat wils in deze prachtige bergomgeving.
Vier dagen ertussenuit, iedereen spendeert deze op zijn manier. We kunnen enkel dit verslag meegeven als #yolo belevenis voor zij die all-in willen gaan in Méribel.

Méribel, een paradijs voor de beginnende (toer)skiër in de Franse Alpen.
Bezoek voor meer informatie de website van Méribel Tourisme

Highlight

Skiën in de lente

29/03/2024
Wanneer we naar boven kijken lijkt het nog niet zo, maar de lente staat voor...

Getest! Helly Hanssen Alpha 4.0 Jacket & Alpha Lifaloft Pant

12/05/2024
Of we een jas en broek van Helly Hanssen willen testen? Zeker weten. Dit Noorse...
 

Volg Wintersportgids.be

Mis niets! Volg ons op social media voor het laatste nieuws en leuke winacties!

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor onze newsletter en blijf op de hoogte van toffe winacties en het laatste wintersportnieuws!

Er ging iets mis. Probeer nog een keer.
Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief