Getest! Helly Hanssen Alpha 4.0 Jacket & Alpha Lifaloft Pant

12/05/2024

 

Of we een jas en broek van Helly Hanssen willen testen? Zeker weten. Dit Noorse merk bestaat al bijna 150 jaar (!) en heeft een rits aan innovaties op zijn naam staan. Het is niet voor niets dat je wereldwijd Olympiërs, professionele berggidsen en skileraars met dit merk spot. Ook wij trokken met Helly Hanssen naar de sneeuw. Het model dat we hebben uitgekozen voor deze test is het Alpha 4.0 Jacket en de Alpha Lifaloft Pant.

Zoals veel outdoormerken is Helly Hansen vanuit een zeer praktische vraag in het hoofd van een pionier ontstaan. In dit geval de Noorse visser Helly Juell Hanssen. Hij was het grondig beu om steeds compleet doorweekt thuis te komen na een lange dag op zee en zocht en vond samen met zijn vrouw Maren Margrethe een oplossing om kleding écht waterdicht te maken.

Wat volgde was een industrieel avontuur. Nog geen jaar na de eerste productintroductie won Helly een award op de Wereldexpo in Parijs. Intussen lanceerde Helly Hanssen talrijke innovaties, waaronder de eerste fleecestoffen, baanbrekende functionele basislagen, het bekroonde H2Flow-temperatuurregelingsysteem en de baanbrekende Lifaloft-isolatie die zowel lichter als warmer is.

Product review
Helly Hanssen Alpha 4.0 Jacket & Alpha Lifaloft Pant

Op papier

–> Men’s Alpha 4.0 Jacket (€ 450)
De 2024-versie van deze bestseller komt met een rits aan extra pluspunten, zoals een betere en nog meer bewegingsvrijheid. De waterdichte, ademende en winddichte Helly Tech Professional-technologie houdt je comfortabel en droog, terwijl PrimaLoft Black Eco-isolatie je op de juiste plekken warm houdt. Het unieke H2Flow-systeem houdt warmte vast of voert het juist af wanneer nodig. Fijne extra’s zijn onder meer de Life Pocket om je telefoonbatterij zelfs in de vrieskou op peil te houden. Andere premium kenmerken zijn de afneembare en helmcompatibele capuchon, een neonkleurige rand, een skipaszakje, een stretch sneeuwrok en polswarmers met duimgaten en de Recco-transponder. De jas is Bluesign gecertificeerd. Verkrijgbaar van maat S t/m 2XL in verschillende kleuren, waaronder betongrijs, mosgroen, rood en zwart. Voor 2025 komen er nog enkele mooie kleuren bij. Ook beschikbaar in een damesversie.

–> Men’s Alpha Lilaloft Pant (€ 340)

Ook deze populaire prestatiegerichte skibroek is voorzien van waterdicht en ademend Helly Tech Professional om je te beschermen tijdens lange dagen op de pistes. Zoals de naam al doet vermoeden is de broek geïsoleerd met Lilaloft, voor meer warmte zonder extra massa. De ritsen ter hoogte van je dijen kan je openzetten voor extra ventilatie. De broek is volledig verstelbaar voor een optimale pasvorm en heeft bootgaiters met een siliconen grip. Bemis-versterkingen aan de onderzoom zorgen ervoor dat deze skibroeken seizoen na seizoen meegaan. Ze zijn ook uitgerust met een Recco-transponder. Deze broek is eveneens Bluesign gecertificeerd. Verkrijgbaar van maat S t/m 2XL in een rits aan kleuren, waaronder betongrijs, cobaltblauw, diepblauw, navyblauw donkergroen, wit en zwart. Voor 2025 komen er nog enkele mooie kleuren bij. Ook beschikbaar in een damesversie.

Een hart voor duurzaamheid
In het nieuwe Alpha 4.0 Jacket voor mannen (en in de damesversie, het Aphelina Infinity Jacket) worden dit seizoen Ocean Bound-materialen verwerkt. Ocean Bound plastic is plastic dat binnen 50 km van een kustlijn of hoofdwaterweg wordt ingezameld om te voorkomen dat het in de oceaan terechtkomt. De Ocean Bound materialen bestaan momenteel uit twee stromen (polyamide en polyester), die beide worden hergebruikt in hoogwaardige kleding.

In de praktijk

De Helly Hansen Alpha 4.0 ski-jas is al jaren een topper en de nieuwe 2024-versie stelt zeker niet teleur. En dan hebben we het zeker niet alleen over de looks, al weet het mooie betongrijs van dit seizoen ons zeker te bekoren.

Een en al prestatie
Uiteraard is het allerbelangrijkste prestatie en bescherming. Wat dat betreft wil je in de bergen echt geen concessies doen. De Alpha 4.0 geeft hier een perfect antwoord op, met zijn tweelaagse waterdichte constructie, volledige naadafdichting en een duurzame waterafstotende coating. De jas presteerde foutloos onder verschillende omstandigheden, zowel in de diepe poedersneeuw als in de regen en bij hevige wind. Bijzonderheden zoals een premium waterbestendige ritssluiting en een hoge kraag die de nek volledig bedekt, geven je dat ietsje meer vertrouwen.

Extra veel comfort
De jas is geïsoleerd met 80-gram PrimaLoft Black Eco en biedt het hele seizoen een goed warmteniveau, zonder dat je oververhit geraakt op mildere dagen. De stretchy constructie en de atletische pasvorm laten bovendien voldoende ruimte voor een extra laag wanneer het echt koud is. De binnenkant is van zacht polyester, wat samen met de goed doordachte pasvorm zorgt voor een behaaglijk gevoel. Dit in combinatie met het ademend vermogen zijn wat ons betreft een winnaar. De armpitritsen en het H2Flow-systeem zorgen namelijk voor een betere ventilatie dan veel vergelijkbare jassen. De jas weegt iets meer dan vergelijkbare geïsoleerde jassen, maar dit heeft geen negatieve invloed op het draagcomfort.

Duurzame kwaliteit
De Alpha 4.0 is gemaakt van premium materialen en biedt veel waar voor een eerlijke prijs. De jas is duurzaam en houdt goed stand bij frequent gebruik, mede dankzij de kwaliteitsritsen en de robuuste buitenkant. De capuchon en opbergmogelijkheden zijn goed ontworpen, vooral de vele handige zakken en verstelbaarheid van de capuchon vallen op. De jas heeft een PFC-vrije DWR-coating en is gemaakt met Bluesign-gecertificeerde materialen.

Bijpassende broek

De bijpassende Alpha Lilaloft broek maakt het plaatje compleet. Sterker nog, want waar sommigen voor de jas mogelijk een langere snit prefereren, maakt de broek dit met zijn hoge rug weer helemaal goed. Het grootste pluspunt is ongetwijfeld de Lilaloft-isolatie. De speciale vezelstructuur (met meer luchtzakken) zorgt ervoor dat deze isolatie een stuk lichter is dan gewone isolatie en je tegelijkertijd alle nodige bewegingsvrijheid biedt. Bukken, door je knieën zakken, vallen, opstaan, buigen… Met deze broek is het allemaal geen probleem.

Hebben?

Dat kan uiteraard. Voor € 450 (jas) en € 340 (broek) zijn de Helly Hansen Alpha 4.0 ski-jas en de Alpha Lilaloft Pants helemaal van jou. Verkrijgbaar online en bij de betere wintersportzaak. Meer info op www.hellyhansen.com.

Over Helly Hanssen

Helly Hansen, opgericht in Noorwegen in 1877, blijft kleding van professionele kwaliteit ontwikkelen die mensen letterlijk helpt om in leven te blijven én zich tegelijkertijd levendig te voelen. Door inzichten uit het leven en werken in ‘s werelds zwaarste omgevingen, heeft het bedrijf een lange lijst van first-to-market innovaties ontwikkeld, waaronder de eerste soepele waterdichte stoffen meer dan 140 jaar geleden.

Andere doorbraken zijn onder meer de eerste fleecestoffen in de jaren zestig, de eerste technische basislagen in de jaren zeventig, gemaakt met LIFA Stay Dry technologie, het gepatenteerde H2Flow-temperatuurregelsysteem en de revolutionaire lichtere en warmere LIFALOFT-isolatie. Voortbouwend op het gepatenteerde HELLY TECH waterdichte/ademende systeem van Helly Hansen, heeft het technische outdoormerk recentelijk het bekroonde LIFA INFINITY PRO geïntroduceerd – de meest innovatieve en verantwoorde waterdichte/ademende technologie van het bedrijf tot nu toe.

Helly Hansen is een leider in technische zeil- en prestatiegerichte skikleding, evenals premium werkkleding. Het merk wordt gedragen en vertrouwd door meer dan 55.000 professionals, waaronder Olympiërs, nationale teams en berggidsen in meer dan 200 skiresorts over de hele wereld. De buitenkleding, basislagen, sportkleding en schoenen van Helly Hansen worden in meer dan 40 landen verkocht. Het bedrijf is eigendom van Canadian Tire Corporation (CTC). www.hellyhansen.com

Highlight

Skiën in de lente

29/03/2024
Wanneer we naar boven kijken lijkt het nog niet zo, maar de lente staat voor...

Getest! Helly Hanssen Alpha 4.0 Jacket & Alpha Lifaloft Pant

12/05/2024
Of we een jas en broek van Helly Hanssen willen testen? Zeker weten. Dit Noorse...
 

Volg Wintersportgids.be

Mis niets! Volg ons op social media voor het laatste nieuws en leuke winacties!

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor onze newsletter en blijf op de hoogte van toffe winacties en het laatste wintersportnieuws!

Er ging iets mis. Probeer nog een keer.
Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief