Ovronnaz verwarmt lichaam en geest

Baden en skiën zijn in Ovronnaz gewoonweg een must.  Het kleine bergdorp heeft zich genesteld op een zuidelijke helling aan de voet van de majestueuze berg Grand Muveran (3050m).  Genietend van zijn rust heeft Ovronnaz een grote troef in handen: dankzij de warmwaterbron heeft het zich ontpopt tot één van de aantrekkelijkste kuuroorden in de bergen.

Shop Lokaal

Thermalp les Bains

Dat de combinatie van sneeuw, frisse buitenlucht en warm water heilzaam zijn voor lichaam en geest hebben Thermalp les Bains, de thermaal baden van Ovronnaz, goed begrepen. Het thermaalwater stimuleert de bloedsomloop en vermindert reumaklachten. Drie warmwaterbaden, waarvan twee in openlucht, onderstrepen het felbegeerde “wellnessgevoel”. Dit water lonkt en verleidt. Met volle kracht stroomt het over me heen: het sputtert, kolkt en stuwt tegen mijn lichaam terwijl zijn warmte me in extase brengt. Half verdoofd kijk ik over de rand van het bad en zie een aaneenschakeling van besneeuwde bergtoppen. Ik zoek de bergwand af naar skiliften en skipisten; straks sta ik op de latten. Maar nu vergaap ik me nog aan het verbluffende uitzicht op de Rhônevallei met zijn bijhorende bergen.

DSC_2305

Watsu

En dan word ik –in het water- voorgesteld aan Yvon Le Moing, m’n Watsu partner. Ik weet amper wat me te wachten staat maar ik heb vertrouwen. Vaag weet ik dat Watsu of WaterShiatsu een oosterse ontspanningstechniek is in warm water. Al snel drijf ik, zonder problemen, op het water en kom in een toestand van gewichtloosheid. Spieren hoef ik niet te gebruiken. Yvon ondersteunt, draagt, wiegt en masseert. Alles speelt zich af aan het wateroppervlak. Langzaam verdwijnen tijd en ruimte. M’n ademhaling vertraagt. Het is ontspanning van lichaam en geest op het hoogste niveau.

DSC_2256

Zoektocht naar de bron

Dit hemelse water prikkelt niet alleen mijn zintuigen maar ook mijn nieuwsgierigheid. En al snel komt de hamvraag: waar is die belangrijke warmwaterbron die zoveel genot geeft? De zoektocht brengt me al snel bij Théo Chatriand, een tot leven gewekt geschiedenisboek. Zijn enthousiasme en vertelkunst sleuren me mee in de tijd waar de gebroeders Mabillard de plak zwaaiden en de dorpsbewoners nog geloofden dat drinken van dit heilzame water je vriendelijker maakte. Ik hang aan zijn lippen en wil nu meer dan ooit de bron met eigen ogen zien. Een goede wegbeschrijving brengt me naar een indrukwekkend staaltje van de natuur: een rots begroeid met groene mossen en door natuurelementen vervormd tot een menselijk profiel. Ter hoogte van zijn  ingebeeld oor stroomt het warme water langs de hals naar beneden. De rots heeft iets magisch en het verbaast me dat er geen legendes of mythes aan verbonden zijn. “Wij, montagnards of bergbewoners, zijn veel te nuchter voor die onzin”  antwoordde Théo Chatriand.

DSC_2059

Ski, sneeuwraket of langlauf?

Het skigebied is klein maar fijn: twee moderne, snelle zetelliften en zes skiliften geven toegang tot een mooi stukje ongerepte natuur op een hoogte tussen 1400 en 2500m.  Poedersneeuw stuift ons om de oren als we in een sneltempo van de ene naar de andere piste skiën. Gids Florent is amper bij te houden en ook de natuur zoeft aan me voorbij. Ik kan nog net denken “hier wil ik terugkomen”. Florent heeft duidelijk andere plannen. Amper twee uur later staan we aan de andere kant van Ovronnaz, sneeuwraketten aan de voeten en klaar om te vertrekken. Als ik naar boven kijk,  in de richting van Florents vinger die het eindpunt aanduidt, weet ik dat zware fysieke arbeid staat te wachten. Florent blijkt niet alleen een geboren skiër te zijn maar doorgrondt de natuur als geen ander. Elk spoor in de sneeuw weet hij te ontrafelen en in zijn rugzak zit steevast een verrekijker. Boven de boomgrens staan we plots oog in oog met een gigantische witte berghelling. Ergens op de top zou een berghut liggen: de Loutze. De onweerstaanbare drang van Florent om op de andere helling herten te bespieden is de redding voor mijn conditie. Maar dan –op het einde van de rit – heeft berghut Loutze het allemaal: uitzicht, gezelligheid en charme. En als klap op de vuurpijl haalt Florent een flesje wijn boven. Meer moet dat niet zijn !

DSC_2212

Een klein beetje geschiedenis.

In de jaren ’80 was Ovronnaz een klein skistation met uitsterven bedreigd. Het skigebied uitbreiden was door de natuurlijke begrenzing van de bergen onmogelijk zonder de veiligheid te hypothekeren. In 1987 ontstond dan het idee om de warmwaterbron te exploiteren. Het warme water komt uit de bron bij een temperatuur van 25°, werd onderzocht en als thermaal water erkend. Thermalp les Bain was geboren.

 

Tekst: Katelijne Van Heukelom – Foto’s: Ortwin Boone

 

 

Shop Lokaal