Home Sneeuwsport Vlaanderen Atleten Belgisch snowboardtalent: Evy Poppe

Belgisch snowboardtalent: Evy Poppe

0
Belgisch snowboardtalent: Evy Poppe
SYO VAN VLIET - @HOLOGRAM_MEDIA

“Eens je bij de Spelen aan de start staat, is het een wedstrijd als een ander”

Een ding is zeker: Evy Poppe (18) zet de Belgische snowboardwereld mee op de internationale kaart. Haar carrière is nog pril, maar met een groeiende reeks aan podiumplaatsen en een welverdiende 14de plaats in Beijing begin dit jaar maakt ze haar naam als ‘meisje met ballen meer dan waard.

Discipline: snowboard slopestyle en big air
Favoriete trick: front flip Trick om onder de knie te krijgen: BS double 12
Palmares: Olympische Spelen 2022 14e Slopestyle en 24e Big Air, 6e Wereldbeker Slopestyle 2022, Jeugd Wereldkampioen in Slopestyle en 3e Big Air 2021, Jeugd Olympisch Kampioen Slopestyle 2020, 3e Jeugd WK in Big Air en 4e Slopestyle 2019


Hoe ben je in het snowboardwereldje terechtgekomen?

“Puur door mijn ouders! Toen ik drie jaar was, ging ik voor het eerst met mijn ouders mee naar Oostenrijk. Ik zat op skiles. Maar telkens mijn ouders me kwamen ophalen met hun snowboard in de hand, was ik eigenlijk een beetje jaloers. Dat wilde ik ook! Het jaar daarop heeft mijn papa me alle basics geleerd: glijden, bochtjes maken… Toen ik een jaar of negen was, kregen mijn ouders vaak de opmerking: ‘Goh, uw dochter, daar zit wel potentie in’. En zo is het balletje langzaam beginnen rollen.”

Hoe heb jij de snowboardwereld in België zien veranderen?

“Er is vooral veel veranderd op het vlak van tricks. Zowel bij de jongens als bij de meisjes is het niveau enorm gestegen. Iedereen stimuleert en inspireert elkaar. Op trainingen en wedstrijden zie je iedereen het beste van zichzelf geven, elkaar aanmoedigen en nieuwe dingen proberen. Het is natuurlijk een klein wereldje, we zijn een hechte groep.”

Hoe hoop je dit verder te zien evolueren en wat hoop je daar zelf aan bij te dragen?

“In België zijn we niet met zoveel, dus ik denk dat het vooral belangrijk is dat we van elkaar blijven leren, willen we internationaal mee aan de top kunnen blijven. Samen leer je veel meer dan alleen, beleef je meer en maak je uiteraard ook veel meer plezier. Dat is iets wat ik de jongere sporters toch ook wil meegeven.”

Wat was, tot nu toe, je meest waanzinnige sneeuwervaring?

“Zonder twijfel de Olympische Spelen. Eens je daar bovenaan de start staat, is het een wedstrijd als een ander. Maar alles errond maakt het echt heel speciaal. Je ‘woont’ eventjes in een Olympisch dorp, samen met allemaal andere sporters uit verschillende disciplines, er hangt een heel bijzondere sfeer. Alleen jammer dat ik er met corona maar een beetje van heb kunnen proeven. Dus ja, daar hoop ik nog een keer te staan.”

Wat zijn je favoriete trainingslocaties?

“De Stubaigletsjer in Oostenrijk. Als er prime park sessions zijn, worden er grotere jumps gebouwd en is het een beter park. Wel wat prijzig, maar de jumps zijn zo goed dat je veel kan proberen en leren. Bovendien kom je er veel andere toppers tegen. Ook in Laax, in Zwitserland, hebben ze een heel goed park. Dat gezegd zijnde, heb ik me afgelopen zomer ook goed geamuseerd op de dry slope in Genk.”

Welke sneeuwambities koester je komende jaren?

“Voor dit seizoen mik ik op een finaleplaats bij de Wereldbekers. Op lange termijn: terug kunnen deelnemen aan de Olympische Spelen en proberen streven naar een podiumplaats en natuurlijk veel nieuwe tricks leren.”

Hoe zien jouw trainingen eruit?

“Op de topsportschool trainen we zeker drie keer week in de fitness en twee maal op de indoorpiste. 20 tot 30 weken per jaar ben ik in het buitenland. Daar hangt het af van het weer. Meestal trainen we van het grootste deel van de dag in de sneeuw en zitten we in de namiddag in de fitness. Verder fiets en loop ik om mijn conditie op peil te houden en in de zomer train ik in het Skypark in Genk.”

Nog een dank aan?

“Vooral mijn familie en ouders, alosok de topsportschool en mijn sponsors Burton, Anon, Powerbar, Snowworld en Szone.”