Belgische alpineskiers op de winterspelen 2018
Armand Marchant © BELGIAN ALPINE SKI TEAM

De Olympische Spelen zijn voor atleten de vierjaarlijkse hoogmis waarin het kruin van de sportwereld om de hoogst haalbare titel strijdt. Dat zal op de Olympische winterspelen 2018 niet anders zijn. Maar liefst zes Belgen komen in Pyeongchang in actie op de lange latten. Een vooruitblik op de Belgische alpineskiërs op de winterspelen 2018. Let op de selectieprocedure loopt tot 21 januari 2018. 

Belgische alpineskiërs op de winterspelen 2018

Armand Marchant

De momenteel beste Belgische skiër van dit land komt uit Wallonië en ligt helaas in de lappenmand. Armand Marchant schreef in december Belgische skigeschiedenis door als allereerste Belgische man punten te skiën op een wereldbekerwedstrijd. Op het Critérium de la Première Neige in het Franse Val d’Isère op de mythische Face de Bellevarde, racete Armand Marchant naar de achttiende plaats, goed voor zijn eerste wereldbekerpunten. Een onfortuinlijke valpartij bracht echter vroegtijdig een einde aan het meer dan uitstekende gestarte seizoen. Armand Marchant werkt momenteel bijzonder hard aan zijn revalidatie na een scheenbeenbreuk en een scheur aan de kniebanden. UPDATE: Als gevolg van een (nieuwe) medische ingreep zal Armand Marchant helaas niet kunnen deelnemen aan de winterspelen 2018.


Dries van den Broecke © Gert Caremans – Sneeuwsport Vlaanderen 

Dries Van den Broecke

De Belgische alpineskiërs op de winterspelen 2018 deden afgelopen seizoen van zich spreken. We hadden eerder Armand Marchant, die als eerste Belg ooit wereldbekerpunten sprokkelde. Maar de meest tot de verbeelding sprekende prestatie kwam ongetwijfeld van Dries Van den Broecke. De beelden van de eenentwintigjarige Dries Van den Broecke die op het wereldkampioenschap in Sankt-Moritz de Oostenrijkse skilegende en nummer één van de wereld, Marcel Hirscher, in de parallelslalom klopte, gingen de wereld rond. Dries Van den Broecke werkt reeds gedurende jaren aan een gestage opmars richting wereldtop. Met zijn eenentwintig is hij in het internationale skiën nog een jonkie. Deze Olympische Winterspelen zijn dan ook een uitstekende leerschool om ervaring op te doen en die gestage opmars te bevestigen.

Kai Alaerts © Lode Nolf – Sneeuwsport Vlaanderen 

Kai Alaerts

Afkomstig uit Brasschaat trok Kai Alaerts reeds op jonge leeftijd naar Oostenrijk om daar samen met zijn jongere broer Xan Alaerts te trainen. Kai Alaerts behaalde in 2014 als eerste Belg ooit, punten op een Europacupwedstrijd. Op het Wereldkampioenschap slalom afgelopen seizoen, was Alaerts de enige Belg die de finish haalde in de slalom: hij werd 41ste. Kai focust zich sinds verschillende jaren uitsluitend op de slalomdiscipline, het meest technische nummer in alpine skiën. 

*In de printeditie 17-18 is per abuis verkeerde informatie opgenomen in de tekst over Kai Alaerts, hierboven de juiste tekst. Excuses namens onze redactie.

Kim Vanreusel © Gert Caremans – Sneeuwsport Vlaanderen 

Kim Vanreusel

We hebben ook snelle dames op skilatten. Eentje van hen is de amper negentienjarige Kim Vanreusel. Tijdens de reuzenslalom op het jongste Belgische kampioenschap knalde Kim Vanreusel naar de gouden plak, net voor Mathilde Nelles. Dat resultaat komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Kim Vanreusel werkt in het Franse Tignes al jaren aan haar carrière en zette reeds een aantal opmerkelijke resultaten neer in de jeugdreeksen: twaalfde in de reuzenslalom op de FIS Children-wedstrijd, 31ste op het Europees Jeugd Olympisch Festival in de slalom en in januari 2017 haar eerste Europacup-punten in de slalom. Op de Jeugd Olympische Spelen in het Noorse Lillehammer haalde ze ondanks een blessure toch nog een mooie twaalfde plaats in de slalom.

Marjolein Decroix © Lode Nolf – Sneeuwsport Vlaanderen 

Marjolein Decroix

Van geboorteplaats Poperinge naar huidige woonplaats Bourg Saint-Maurice… De West-Vlaamse Marjolein Decroix heeft er alles voor over om haar skicarrière te doen slagen. De skimicrobe kreeg ze te pakken in de indoorhal van Ice Mountain in Komen. Vervolgens ging het snel en hard. In 2005 werd ze Belgisch kampioen slalom benjamins, in 2013 overal Belgisch kampioen slalom. Afgelopen seizoen was niet het gemakkelijkste uit haar loopbaan, maar de jongste resultaten zijn hoopvol. Naast haar eigen carrière als atlete, gaf Marjolein Decroix ook training aan het jeugdteam van het Belgian Alpine Ski Team.

Mathilde Nelles © Gert Caremans – Sneeuwsport Vlaanderen 

Mathilde Nelles

Uit het Waalse Malmedy komt Mathilde Nelles. Ze maakt deel uit van het Belgian Alpine Ski Team (BEAST) dat de beste Belgische skiërs verzamelt. Met een reeks Belgische titels en erg fraaie resultaten in internationale jeugdreeksen is de jonge maar talentvolle Mathilde Nelles voorlopig een goed bewaard skigeheim. Haar droom om ooit de wereldtop te bereiken in het alpineskiën komt met deze Winterspelen misschien alweer een stapje dichterbij.

 

Wanneer deze groep skiërs ook een ticket voor het teamevent (twee mannelijke en twee vrouwelijke skiërs) kan afdwingen, zou dat wel eens de discipline kunnen zijn waarin de Belgische alpineskiërs op de winterspelen 2018 hoge ogen kunnen gooien! Er zijn natuurlijk ook snowboarders die op de winterspelen in actie komen.