Home Algemene info Borealis Drakkar, ecovriendelijk snowboard

Borealis Drakkar, ecovriendelijk snowboard

0
Borealis Drakkar, ecovriendelijk snowboard
Borealis Drakkar

Ken je dat, liefde op het eerste zicht? Wel, zodra wij de Borealis Drakkar uit de verpakking halen, weten we al dat we eender hoe of wat van dit board zullen houden. Die looks alleen al maken het zoโ€™n mooi board dat je even twijfelt of het geen zonde is om het in de strijd (en op stenen en rotsen) te gaan trashen.

Borealis is een jong en onbekend merk dat ecologisch vriendelijke freerideboards ontwikkelt. Voor jaar 2013/2014 stelt Borealis voorlopig slechts twee modellen voor, de line-up voor 2015 wordt vermoedelijk uitgebreid met twee splitboards. Oprichter, Ben Hall, is een gepassioneerd backcountryrider die van de natuur houdt. Met zijn ervaring en kennis besloot hij boards te bouwen die perfect aan de eisen van de freerider voldoen. Deze Drakkar is Borealisโ€™ ultieme poedersneeuwwapen dat daarbovenop ook nog eens lekker uit de voeten kan op harde sneeuw. Kortom, een duivel-doet-al in een ecologisch vriendelijk jasje. In theorie zijn wij alvast tevreden, maar laten we toch maar eens nagaan wat de Drakkar in zijn mars heeft op het terrein. Deze winter reden we de Drakkar door zowel boterzachte poeder als ijzige couloirs als lentesneeuw pistes. Ideale en veeleisende omstandigheden die een goed beeld van dit poederplankje moeten geven.


De core van de Drakkar is van bamboe en dat staat voor duurzaamheid, is licht en sterk, kan goed overweg met water en levert van nature uit extra pop aan je plank. Ook topsheet en  de sidewalls zijn van bamboe, waardoor niet enkel pop maar ook trillingen netjes weggewerkt worden. Carbon lamellen lopen van tip naar tail en moeten voldoende stabiliteit op hoge snelheid garanderen. De opvallend, grote en spitse neus en het camrocker profiel zorgen voor de float in verse poeder. De tail is stijver en korter dan de rest van het board waardoor je bijzonder kort en snel kan keren en je achterste been minder vermoeid wordt bij het poederklieven. Wat Borealis sidewaves noemt, kennen wij reeds langer als magnetraction. Meer contactpunten in de sneeuw en dus betere controle en grip zijn je deel. Tot zover de theorie achter de plank.

Freeride Ischgl
Freeride Ischgl – Thomas De Boever

Tijd voor de sneeuw.

Wel, de eerste afdaling gaat niet bepaald zoals gewenst. Ik krijg het board amper gedraaid en vind op geen enkele manier grip. In plaats van meteen de zachte pow in te duiken, opteer ik voor een aantal warm-up en kennismakingsruns op de piste. Kleine wijzigingen aan de bindingen, de high backs wat meer naar voor, bindingen terug naar achter, … het blijft zoeken. Tot plots alles op zijn plaats valt en die liefde op het eerste zicht zich ook in het terrein openbaart. Zodra de Drakkar zijn geheimen prijsgeeft, rij je harder en agressiever dan ooit doorheen alle soorten terrein. Vergeet je normale bochtentechniek van een standaard allmountain-board, de Borealis rij je als een surfplank met inzet van je hele lichaam. De spitse nose en korte tail maken dat je er absoluut geen nood is om veel druk op je achterste been te gaan zetten en je dus ook relaxed doorheen poeder jaagt. Treeruns en snel tussen bomen slalommen gaat onvoorstelbaar heerlijk en verslavend snel. In de poeder is deze Drakkar een heus pretje: snel, agressief, vergevingsgezind en krachtig tegelijk. Zalig poederplankje.

Eรฉn bedenking hebben we: op hoge snelheid op de piste gaat de nose enorm hard flapperen. Niet dat het problematisch wordt, maar het draagt niet bij tot een overdosis vertrouwen. Als Borealis die neus wat stijver maakt, dan kunnen we daarmee leven. Nu is de Drakkar natuurlijk niet gemaakt om over pistes te scheuren of carven. Pistes zijn stepstones om in de backcountry te geraken. En een set-back stance zoals die op de Drakkar gereden wordt, is natuurlijk ook niet helemaal optimaal op harde ondergrond. Hou daar ook even rekening mee wanneer je die ijzige couloir induikt.

De Borealis Drakkar maakt dat je voortaan harder doorheen de poeder rijdt, sneller tussen de boompjes zigzagt en je stabiel als een trein naar beneden dendert. En dat alles met een duurzaam en ecologisch snowboard.

Meer info over de 2013/2014 modellen op: Borealis Snowboards 2013-2014

Kijk ook even op Borealis Eco-Snowboards Initiative – Ulule voor meer informatie omtrent het Eco-snowboard initiative. Op onze steun kunnen ze alvast rekenen.