Home Skigebieden Familie-skigebieden Charmant en gezellig Sörenberg

Charmant en gezellig Sörenberg

0
Charmant en gezellig Sörenberg
Sörenberg

Als charmant, authentiek en gezellig jouw trefwoorden zijn voor een wintersportvakantie, dan kom je bijna vanzelf bij charmant en gezellig Sörenberg uit. Reken daarbij nog een voortreffelijk en rustig skigebied en je keuze is meteen gerechtvaardigd. Sörenberg ligt in Centraal-Zwitserland en is dus prima bereikbaar, waardoor het ook een uitstekende bestemming is voor een shortski. De regio in het achterland van Luzern maakt bovendien deel uit van de Unesco-biosfeer Entlebuch. Die onderscheiding als één van de vierhonderd biosfeerreservaten ter wereld heeft het gebied te danken aan haar unieke veenlandschap, met een uitzonderlijke planten- en dierenwereld. De zwavelbronnen van Sörenberg bieden een herstellende kracht en zijn heerlijk na een dagje intensief sporten.

Charmant en gezellig Sörenberg

Met in totaal zeventien liften en vijftig kilometer pistes is Sörenberg het grootste wintersportgebied in het kanton Luzern. En met de Brienzer Rothorn die aftopt op 2350 meter bevind je je ook meteen op de hoogste berg van dit gebied. Het mag dus duidelijk zijn dat je niet naar Sörenberg komt voor de onvoorstelbare hoeveelheid pistes of liften. Wel merken we veel families met kinderen. En geen enkele wachtrij aan de liften. We beginnen onze daagjes Sörenberg-plezier op Rosweid en meteen vallen ons de perfect onderhouden pistes en de heerlijke rust op. De meeste hellingen kleuren blauw en de skileraren leveren mooi werk met een pak uitbundige kinderen in hun kielzog. De hoeveelheid verse sneeuw heeft ook een aantal off-pisteliefhebbers op de been gebracht. Zij maken runs tussen de bomen door boterzachte sneeuw. Dat het gebied niet meteen een freerideparadijs is, wordt hen echter snel duidelijk. De vele lange en vlakke stukken maken er in de diepsneeuw geen pretje van. Op de pistes heb je daar natuurlijk geen last van.


Sörenberg
Charmant en gezellig Sörenberg

Een knuffel op elke stoel

In de Steinetlistoeltjeslift naar Hinter Schwarzenegg zetelt een knuffeldier op elke stoel. Kan het nog duidelijker dat kinderen – groot en klein – hier meer dan welkom zijn? De veelal rode en blauwe pistes gaan aan een razend tempo aan ons voorbij. We amuseren ons op Schwarzenegg en Hundsknubel, doen afdalingen tot aan de zo goed als lege parking en staan zonder ook maar een seconde wachten meteen terug in het centrum van het skigebied. Ondertussen blijft het sneeuwen. Kinderen gaan helemaal loos op de rodelbanen. Kou of sneeuw lijkt hen in hun enthousiasme niet te deren. In het restaurant Ochsenweid warmen we ons op boven een bord heerlijk dampende pasta. Opvallend is hoe snel de relatieve drukte in het dorp op het einde van de dag weer verdwijnt. Dit is echt een regionaal skigebied, waar amper verkeer komt. Vele skiërs zijn dan ook dagjesmensen die ‘s avonds gewoon terug huiswaarts keren. In de kleine dorpskern – met erg bescheiden après-skitent – merken we een prachtige kerk en een aantal typische boerderijen.

Sörenberg
Charmant en gezellig Sörenberg

Geen spoor te bekennen in charmant en gezellig Sörenberg

Via de Panoramastrasse Giswil bereiken we de volgende dag de Luftseilbahn Sörenberg-Brienzer Rothorn en de top van het skigebied, op goed 2350 meter. Niet uitzonderlijk hoog, maar het uitzicht op de vele vierduizenders errond is niet minder indrukwekkend. Net als de skimogelijkheden hier. De Eisee-Schönenbodenpiste ligt er verlaten bij. Er is nog geen enkel spoor te bekennen en de sneeuwval van de afgelopen dagen heeft van deze zwarte en lange afdaling een perfecte diepsneeuwafdaling gemaakt. Door het gebrek aan volk, blijft dat bovendien bijna de hele dag zo. We hebben het gebied nagenoeg voor ons alleen. De liften brengen ons snel terug naar de top en we amuseren ons kostelijk.

Sörenberg
Charmant en gezellig Sörenberg

Sörenberg is een klein en rustig wintersportdorp met een fantastisch uitzicht op het pak vierduizenders in de omgeving. Beginners, families en levensgenieters kunnen hier prima terecht op de perfect onderhouden, veelal rode en blauwe pistes. De natuurrijke omgeving nodigt je uit om op ontdekking te gaan doorheen een beschermd natuurgebied. Wil je iets verderop gaan skiën, dan kan je met één en dezelfde skipas ook in Flühli terecht. De blauwe en rode afdaling zijn daar best de moeite waard en met de auto of de bus ben je in amper tien minuten ter plaatse. De Scheesportschule levert prima werk voor skiërs en snowboarders van elk niveau.

Sörenberg
Charmant en gezellig Sörenberg

Tekst: Jurgen Groenwals

ISPO 2023