Home Lees WintersportGids Online 2023-2024 De meest toegankelijke huttentochten in de Alpen

De meest toegankelijke huttentochten in de Alpen

0
De meest toegankelijke huttentochten in de Alpen

Trekken van hut naar hut? Hier vier van de beste en meest toegankelijke huttentochten in de Alpenlanden.


Frankrijk – Haute Route Chamonix-Zermatt

De Haute Route is de meest beroemde meerdaagse skitocht in Europa. Al meer dan 100 jaar trekken skiërs vanuit de schaduw van de Mont Blanc langs de Matterhorn Zwitserland in. De tocht duurt grofweg een week en voert je van het Mont Blanc-massief naar het Zwitserse Wallis. Je blijft meestal boven de 3000 meter plaats en kauwt zo’n 1000 tot 1200 hoogtemeters per dag. Je hoeft geen extreem ervaren skiër te zijn, maar je moet wel een goede lichamelijke conditie hebben en zelfverzekerd offpiste kunnen skiën om voluit te genieten.

Route: Chamonix (FR) naar Zermatt (CH) • Duur: 5 tot 7 dagen • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld tot gevorderd • Beste tijd: december tot mei • Hoogtepunten: prachtig uitzicht op de Mont Blanc en de Matterhorn. Een flink aantal steile afdalingen en grote beklimmingen.

Zwitserland – Berner Oberland

Op latten het Berner Oberland in Zentralschweiz doorkruisen langs de Jungfrau, Mönch en Eiger is gegarandeerd een waanzinnig avontuur voor toerskiërs van elk niveau. Als beloning voor het klimwerk word je getrakteerd op de mooiste uitzichten in de Alpen, omdat je in het hooggebergte blijft en zelden diep naar de vallei afdaalt. Om diezelfde reden is dit de perfecte skitocht voor laat in het seizoen. Je kunt profiteren van uitstekend gletsjerskiën terwijl je van de ene naar de andere ijsmassa glijdt tot je de befaamde Aletschgletsjer bereikt. De afdalingen zijn niet erg steil, 30 graden of minder, dus het is een geweldige skitocht voor minder-gevorderde skiërs. De traverse is ook een uitstekende gelegenheid om enkele van de kleinere toppen van 4000 meter van het massief te beklimmen en te genieten van spannende afdalingen naar beneden.

Route: van Interlaken naar Munster of Grimsel • Duur: 5 tot 6 dagen • Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld • Beste tijd: december tot mei • Hoogtepunten: skiën op de Aletschgletsjer. Unieke uitzichten. Diepsneeuw tot laat in het seizoen.

Italië – Gran Paradiso

Deze huttentocht voert je door een van de mooiste nationale parken rondom de Gran Paradiso, de hoogste berg van Italië. Er zijn minder skiërs dan op de Mont Blanc of in Zwitserland en de Italiaanse gastvrijheid in de berghutten is gewoonweg geweldig. De tocht wordt meestal afgesloten met een ski-bergbeklimming naar de top van de Gran Pardiso. Hiervoor is geen verregaande alpine-ervaring vereist, maar wel een goede fysieke conditie en het gebruik van stijgijzers en ijsbijlen. Naar beneden is niets steiler dan 35 graden en geniet je van veel lange ononderbroken afdalingen. Idyllische dorpjes liggen verspreid over de flanken van de berg en de helft van het plezier van deze skitocht is genieten van de heerlijke bergcultuur.

Route: Valsavarenche Vallei, vlakbij Aosta • Duur: 3 tot 6 dagen • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld tot gevorderd • Beste tijd: december tot april • Hoogtepunten: ongerepte fauna & flora in een nationaal park. Beklim en ski een piek van 4000 meter. De Italiaanse gastronomie.

Oostenrijk – Silvretta

De Silvretta-traverse langs de Zwitsers-Oostenrijkse grens, net ten zuiden van het bekende Arlbergresort, is ook perfect geschikt voor beginners en combineert een prachtig landschap met fantastische sneeuw en uitstekende skicondities. De tocht voert je van oost naar west en de hutten zijn perfect gelegen, zodat je per dag een paar steile bergpassen kunt nemen voordat je afdaalt naar lagere valleien. Je stijgt tussen de 600 en 1000 meter per dag en voor deze inspanningen word je beloond met ongelooflijk aangename afdalingen die nooit meer dan 30 graden zijn. Prachtige berghutten liggen verspreid over deze valleien en bieden een ander geweldig aspect van de reis: ontspannen met lokaal eten en lekker bier.

Route: van Landeck naar Galtür, Oostenrijk • Duur: 5 tot 6 dagen • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk • Beste tijd: december tot april • Hoogtepunten: perfect voor beginnende skiërs. Uitstekend landschap en sneeuwcondities het hele jaar door. Genoeg skivriendelijke toppen om onderweg te beklimmen.