Home Algemene info De steilste skipistes in de Alpen

De steilste skipistes in de Alpen

0
De steilste skipistes in de Alpen
Steilste pistes in de Alpen.

Even je aandacht: onderstaande is enkel voorbehouden voor de allerstrafste skiërs en snowboarders. Het is de ultieme adrenaline-kick voor zij die houden van steil, steiler, steilst. Wanneer een zwarte piste niet langer voor tevredenheid zorgt, stellen wij je graag de steilste skipistes in de Alpen voor.

Hoe bepalen we wat de steilste skipistes in de Alpen zijn

Hellingsgraad

Om het geheel compleet moeilijk te maken wordt hellingsgraad in procenten uitgedrukt. Maar die hellingsgraad is niet gelijk aan het aantal graden van de helling. Ben je nog mee? Procenten worden vaak voor wegen en dus ook skipistes gebruikt om de steilte aan te duiden. Ben je met de auto onderweg in de bergen, dan zal je vaak een procentuele aanduiding van de steilte op een verkeersbord zien. Die procenten van de hellingsgraad bekom je door het hoogteverschil te delen door de horizontale afstand. Eigenlijk zou het duidelijker zijn, mocht je van stijgingspercentage spreken. Een hellingsgraad van 10% betekent dat tussen vertrek en eindpunt de weg 10 meter hoger ligt per 100 meter horizontaal afgelegde weg. Voor de wiskundigen: dit komt overeen met de tangens van hellingshoek die het wegdek maakt met het horizontale vlak. Om te vermijden dat we hier in stellingen van Pythagoras en andere sinussen gaan vervallen, gaan we terug naar de skipistes. Belangrijk om te beseffen is dat een hellingsgraad niet beantwoord aan een hellingshoek. Een hellingsgraad (of stijgingspercentage) van 100% komt dus niet overeen met een loodrechte hoek van 90°. Dat maakt dat hellingsgraden van meer dan 100% dus perfect mogelijk zijn. Een hellingsgraad van 100% betekent immers 100 meter stijgen voor 100 meter afgelegde afstand.


Eva Kröcher
Eva Kröcher
Hellingshoek

De hellingshoek wordt uitgedrukt in graden. Mocht je een heel erg grote geodriehoek bij je hebben, dan zou je de hellingshoek kunnen nameten. Wanneer je beseft dat een hoek van 90° loodrecht is, dan kan je misschien een betere inschatting maken van de steilte van een skipiste. Freeriders en lawine-bulletins spreken steeds over graden, niet over procenten. Veel smartphone-apps die zich op wintersport richten, hebben tegenwoordig een inclinometer waarmee je hellingshoek makkelijk kan inschatten.

Hellingshoek

Steil of steiler

In een skigebied zal je zelden pistes aantreffen die steiler zijn dan 35°. Neem het van ons aan, 35° of 40° is bijzonder steil. Ga je buiten de pistes, dan is er natuurlijk geen grens op de steilte van je afdalingen. Reken maar mee: 45° is per meter die je aflegt, een meter hoogteverschil. Je kan er echter vanuit gaan dat steiler dan 55% (of 154%) bijna nergens geskied wordt in Europa. Door de samenstelling van de sneeuw kan je bijvoorbeeld in Alaska of de Andes steilere hellingen vinden. Naast de hellingshoek is natuurlijk ook de sneeuwkwaliteit van groot belang. Een ijzige piste aan 35° is heel wat anders dan diezelfde piste met pakweg veertig centimeter verse sneeuw.

Een overzicht van de steilste skipistes in de Alpen. Van heel erg donkerzwart naar nog steeds behoorlijk zwart.

Meer over de steilste skipistes in Europa