Lovely Tignes
Lovely Tignes

Tignes wordt door wintersporters in één adem genoemd. Wat velen echter verbaast, is de veelzijdigheid van het gebied: het moderne station zelf, het eigen karakter van de verschillende dorpen, de fantastische skimogelijkheden van 1550 tot 3400 meter hoogte, de vele evenementen, originele avontuurlijke activiteiten… Kortom: voor iedere winterliefhebber wat wils!

Al in 1936 was Tignes een pionier, toen het wintersporters verwelkomde op de eerste en enige lift van het dorp. Na de bouw van de waterkrachtdam in 1952 kwam het oude dorp onder water te staan. Maar Tignes veerde terug, op 2100 meter hoogte, aan de voet van de Grande Motte en met een 360 graden uitzicht over het omliggende berggebied.


Tignes voor beginners….

Goed begonnen, is half gewonnen. Daarom richtte Tignes de ‘1,2,3… ski start’-beginnerszones in, waar beginners GRATIS kunnen oefenen voor ze de weide witte wereld in trekken. In Val Claret, Le Lac en Tignes 1800 brengt een magic carpet je weer naar boven, in Brévières is er een sleeplift. Daarna kan je, wederom gratis, de stoeltjeslift nemen naar de beginnerspistes Bollin in Val Claret, of Almes en Rosset in Tignes de Lac.
Twee van de blauwe pistes (Génépy en Rabotch) starten op 3032 meter hoogte, waardoor je ook als beginner makkelijk en veilig de hoger gelegen delen van de berg verkent. Goed om weten: met een familiepack ski je met de hele familie aan kindertarief. En in een skipas van twee of meer dagen is gratis toegang tot het zwembad en de ijsbaan inbegrepen.

… En voor experts

Met 44 rode, 25 zwarte pistes en offpistemogelijkheden is Tignes absoluut ook een gebied voor experts. En voor de kampioenen van morgen. Op 1 november opent APEX2100 de deuren, een trainingscentrum (met internaat) voor talenten van 9 tot 18 jaar. Het viersterrenhotel dat op de bovenste verdiepingen opengaat in 2020-2021 zal bijdragen aan studiebeurzen.

Voor treeruns moet je weliswaar niet in Tignes zijn, het skigebied is te hoog gelegen voor bomen, maar dankzij die hoge ligging zijn veel offpistehellingen wel makkelijker bereikbaar. L’Arrière des Campanules bijvoorbeeld, in Val Claret, vanaf de top van de Tovière. Of, voor de gevorderde offpisteskiërs, de Couloir Gendarme of de noordzijde van Pramecou, skins en touwen aanbevolen. Voor maximaal genot: huur een gids.

Menu Midi le Kaya

The place to be voor fijnproevers

Geen vakantie compleet zonder culinair genot. Uniek is het gourmetrestaurant Le Kaya. Pas open sinds vorig seizoen, maar nu al the place to be. Het concept combineert het restaurant met tearooms, een wijnbar en een concept store. Op de bovenste verdieping van hetzelfde gebouw kan je een verblijf boeken in de nieuwe Kaya ‘chalets’. De vijf suites verdienen een plek in de designblaadjes.

Dankzij Clément Bouvier, zoon van de in de regio bekende Bouvier-familie, heeft Tignes ook een eerste Michelin-ster binnen. In restaurant Ursus proef je een driegangenmenu vanaf € 98. Vleesliefhebbers kunnen hun hart dan weer ophalen in Chalet du Boulin, bovenaan de (gratis) Bolin-stoeltjeslift. Twee avonden per week glij je na een BBQ of Savoyaards buffet op een slee weer naar beneden.

Modifier ®andyparant.com

Muziekliefhebbers

De benen losgooien na een lange dag op of naast de pistes? Dan zien we je in Cocorico, aan de voet van de Grand Motte-kabelbaan in Val Claret. Het 400 m2 grote terras verandert na de laatste lift in een perfecte dansvloer, met livemuziek. De deuren gaan dicht om 20 uur, zodat je de volgende dag vol energie weer op de piste staat.
Feestvieren als nergens anders doe je in Tignes Val Claret. En in het hart van het skiresort, in Tignes Le Lac, valt er altijd wel wat te beleven. Events zijn er uiteraard ook. Zo komt de LGBT-community in Tignes samen van 14 tot 21 maart voor European Snow Pride. En moeten muziekliefhebbers tussen 21 en 23 april op Francofolies zijn, om drie dagen lang te genieten van gratis concerten.

©andyparant.com

Winteravonturiers

Tignes heeft de laatste jaren ook een stevige reputatie opgebouwd qua avontuurlijke activiteiten. Elk jaar komen er wel nieuwe opties bij. Zo kan je vanaf dit seizoen ijsduiken in Tignes, een magische ervaring. Of wat dacht je van een 30 meter jump op ski’s of een snowboard, veilig ingesnoerd in een bungeestijl harnas? Paragliden of door de wondere winterwereld glijden met een hondenslee? Drie kilometer naar beneden sjeezen op een slee met remmen, én met een helm met hoofdlamp op? Ook een big airbag, snowtuben en paragliden staan voor wie wil op het programma. We zeiden het al: de mogelijkheden zijn in Tignes eindeloos.