Disentis en Sedrun: verborgen parels in Zwitserland
Disentis en Sedrun: verborgen parels in Zwitserland

Hoewel de ‘grauwe’ naam anders doet vermoeden is Graubünden een regio waarin je kunt genieten van natuurpracht. Centraal gelegen in dit kanton vinden we skioord Disentis Sedrun. Een dubbele naam die zelfs niet lang genoeg is, want ook Andermatt hoort bij dit skigebied. De naam Disentis doet ongetwijfeld een belletje rinken bij zo’n miljoen Vlamingen, maar desondanks is Disentis één van de beter bewaarde geheimen van de Zwitserse Alpen. 

Disentis en Sedrun: verborgen parels in Zwitserland

Het meest oostelijke kanton van Zwitserland, Graubünden, is ook het minst dicht bevolkte. Zeggen dat de tijd hier stil heeft gestaan, zou de waarheid geweld aandoen, maar toch herbergt dit outdoorparadijs nog heel wat authentieke elementen die je doen bezwijken voor de Zwitserse charme: een overdosis natuurlijke pracht, kleine, pittoreske dorpjes en oude, historische gebouwen die elk hun verhaal vertellen. Dat belooft voor onze vierdaagse ontdekkingstocht doorheen Disentis en Sedrun!


Alhoewel Disentis, Sedrun en Andermatt één skigebied vormen, zijn het drie verschillende dorpen. Ondertussen loopt het skigebied van Sedrun en Andermatt naadloos in elkaar over, maar om van Disentis naar Sedrun te raken, moet je wel de lokale trein nemen die inbegrepen is in de skipas. Bovendien kan je in Sedrun recht vanuit de trein de piste op, dus een ongemak kan je het niet noemen.

Disentis-Sedrun, Freeriders (c) Zwitserland Toerisme

 

Eén miljoen Belgen in Disentis 

Disentis stond in België jarenlang bekend omwille van het Intersoc-hotel, waar zowat één miljoen Belgen ooit verbleven. Ondertussen staat het gebouw al zo’n 20 jaar te verkommeren, maar dankzij nieuwe investeringen is het skigebied aan een ware heropleving bezig. Adi Schürmann, onze lokale gids, neemt ons mee door zijn geliefde uitvalsbasis. “In Disentis vind je zo’n 60 kilometer aan pistes. Dat is voor de gevorderde skiër niet zo heel veel, maar wie houdt van freeriden, komt hier uitgebreid aan z’n trekken”, vertelt Adi. “Bovendien is die freeride reputatie van Disentis in het buitenland niet zo gekend, dus zijn het vooral de locals die hiernaartoe trekken. Het is het niet moeilijk om nog een stukje onbetreden gebied te vinden om als eerste een spoor te trekken!” Na een dagje op de hellingen van Disentis kunnen we de woorden van Adi volmondig beamen: van drukte is er hier geen sprake. Omdat de skiliften haast in een rechte lijn naar de bijna 3000 meter hoge toppen gaan, liggen er heel wat off piste mogelijkheden open, die we met veel plezier nemen.

Genieten in Graubünden

 

Groots Sedrun-Andermatt

Via de Matterhorn Gotthard Bahn bereik je vanuit Disentis vlot het skigebied van Sedrun-Andermatt, het grootste skigebied, waar ski-experte Chantal Wittmer ons opwacht. “Welkom in het modernste skioord ter wereld!”, vertelt Chantal. “Tot 1999 was er een militaire basis in Andermatt. Toen zij wegtrokken, viel er heel wat werkgelegenheid weg in deze regio. Enkele jaren geleden besloot Sammy Savirez, een investeerder die ook in de Egyptische badplaats El Gouna actief is, hier een groot project uit te bouwen. De oudste skilift is daarom pas vier jaar oud.” De heropleving heeft voor heel wat interesse gezorgd: zo kocht voetbalcoach Louis Van Gaal hier nog recent een penthouse. Het skigebied zelf is zo’n 120 kilometer groot. Het biedt heel wat variatie én een aansluiting naar het uitgestrekte terrein van Dieni. Wie wil freeriden, moet zeker richting het Gemstock-gedeelte, het paradijs voor de ‘downhill aces’, zoals ze het hier omschrijven. Verder vind je er nog een uitgebreid snowpark met verschillende moeilijkheidniveau’s.

De terugreis naar Disentis is helemaal een feestje: om de treinrit van zo’n 20 minuten wat extra in te kleden, voorziet de regio in een heuse après-ski trein. In de panoramische wagon geniet je van de omgeving, aangepaste muziek en een drankje. Zelden vloog een treinrit zo snel voorbij.

Facts and figures

Hoogste top: 2961 meter
Aantal liften: 25
Aantal pistes: 32
Aantal pistekilometers: 180
Gemakkelijk / Gemiddeld / Gevorderd: 23 % / 47 % / 30 %

Meer cijfers en info over het skigebied

Lokaal vakmanschap bij Anavon

 

Onze tips voor Disentis – Sedrun – Andermatt:

Test de lokaal gemaakte Anavon ski’s

In Disentis vind je ook het fabriekje van Anavon, waar ski’s met Zwitserse precisie worden gefabriceerd. Hun Dual Performance ski is het topmodel van de reeks: afhankelijk van het terrein dat je wil afwerken, kan je de ski’s verwisselen om een kortere of net langere radius te hebben. Wie hen contacteert, kan hun ski’s gratis voor een dagje uitproberen.

Eet een legendarische Ribsteak

In het Steak House Chevrina in Disentis kan je terecht voor een Ribsteak zoals we er maar zelden één voorgeschoteld kregen. Vleesliefhebbers komen hier aan hun trekken!

Bezoek of verblijf in een klooster

Het Benedictijnen klooster van Disentis biedt ook de mogelijkheid om te logeren. De orde is hier al gevestigd sinds 614 en heeft recent ruime, kraaknette gastenkamers geïnstalleerd. Je zit op wandelafstand van het station en als je geluk hebt, trekt broeder Martin met je mee richting de pistes. Hij is zelf een gepassioneerd skiër en snowboarder die je met plezier alle uithoeken van het skigebied toont. Als je er verblijft, moet je zeker de kapel bezoeken: de moeite waard!

Leer een woordje Reto-Romaans

Wist je dat Zwitserland vier officiële talen heeft? In deze regio vind je nog het Reto-Romaans: een bijna verdwenen taal die gebaseerd is op Latijn, maar die hier nog geleerd en gesproken wordt.

De après-ski trein